Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Mleko do przygotowania pampuchów wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Mleko do przygotowania sosu waniliowego przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.
Masło do przygotowania masła makowego wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
PAMPUCHY
KROK 1: WYRABIANIE CIASTA NA PAMPUCHY
Do pojemnika miksującego wlać mleko o temperaturze pokojowej i wsypać cukier. Wkruszyć drożdże i podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i mąkę. Wyrabiać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto.
KROK 2: WYRASTANIE CIASTA
Przełożyć ciasto drożdżowe do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Dokładnie umyć pojemnik miksujący.
KROK 3: FORMOWANIE I NADZIEWANIE PAMPUCHÓW
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 porcje, z każdej porcji rękami uformować kulę.
Kule z ciasta lekko spłaszczyć ręką i na każdej położyć po 1 łyżce powideł śliwkowych.
Placki ostrożnie skleić, ponownie uformować z nich kule i włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.
KROK 4: GOTOWANIE PAMPUCHÓW NA PARZE
Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, zamknąć wkład do gotowania na parze i umieścić go na pojemniku miksującym. Gotować pampuchy, ustawiwszy program gotowanie na parze.
Zdjąć zamknięty wkład do gotowania na parze, opróżnić pojemnik miksujący.
SOS WANILIOWY
Włożyć nasadkę mieszającą do pojemnika miksującego. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać z niej miąższ. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnego mleka.
Do pojemnika miksującego włożyć miąższ z wanilii, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, jajko i rozrobioną skrobię ziemniaczaną. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4, potem gotować (z zatkniętą miarką) 15 minut/prędkość 1/100°C.
Sos waniliowy przelać do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
MASŁO MAKOWE
Włożyć do pojemnika miksującego mak, cukier i miękkie masło w kawałkach, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 4 minuty/prędkość 3/70°C, następnie przelać masło do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
PODANIE
Pampuchy nałożyć na talerze, polać masłem makowym, podać z sosem waniliowym.
RADA
Sos waniliowy jeszcze trochę zgęstnieje. Jeżeli wolisz rzadszy sos, dodaj do niego trochę mleka (świeże, 3,2% tłuszczu) i przed podaniem energicznie wymieszaj trzepaczką rózgową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
252 dni temu
Testowałam tylko sos. Sos to w sumie zwykły budyń który sam w sobie jest dobry ale, niestety nie nadaje się do klusek.
Odpowiedz