Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine

Przygotuj wcześniej:

Mleko do przygotowania pampuchów wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.

Mleko do przygotowania sosu waniliowego przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.

Masło do przygotowania masła makowego wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

PAMPUCHY

KROK 1: WYRABIANIE CIASTA NA PAMPUCHY

Do pojemnika miksującego wlać mleko o temperaturze pokojowej i wsypać cukier. Wkruszyć drożdże i podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i mąkę. Wyrabiać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto.

KROK 2: WYRASTANIE CIASTA

Przełożyć ciasto drożdżowe do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Dokładnie umyć pojemnik miksujący.

KROK 3: FORMOWANIE I NADZIEWANIE PAMPUCHÓW

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 porcje, z każdej porcji rękami uformować kulę.

Kule z ciasta lekko spłaszczyć ręką i na każdej położyć po 1 łyżce powideł śliwkowych.

Placki ostrożnie skleić, ponownie uformować z nich kule i włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.

KROK 4: GOTOWANIE PAMPUCHÓW NA PARZE

Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, zamknąć wkład do gotowania na parze i umieścić go na pojemniku miksującym. Gotować pampuchy, ustawiwszy program gotowanie na parze.

Zdjąć zamknięty wkład do gotowania na parze, opróżnić pojemnik miksujący.

SOS WANILIOWY

Włożyć nasadkę mieszającą do pojemnika miksującego. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać z niej miąższ. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnego mleka.

Do pojemnika miksującego włożyć miąższ z wanilii, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, jajko i rozrobioną skrobię ziemniaczaną. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4, potem gotować (z zatkniętą miarką) 15 minut/prędkość 1/100°C.

Sos waniliowy przelać do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.

MASŁO MAKOWE

Włożyć do pojemnika miksującego mak, cukier i miękkie masło w kawałkach, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 4 minuty/prędkość 3/70°C, następnie przelać masło do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.

PODANIE

Pampuchy nałożyć na talerze, polać masłem makowym, podać z sosem waniliowym.

RADA

Sos waniliowy jeszcze trochę zgęstnieje. Jeżeli wolisz rzadszy sos, dodaj do niego trochę mleka (świeże, 3,2% tłuszczu) i przed podaniem energicznie wymieszaj trzepaczką rózgową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!