
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrany do temp. 180°C
- formę do pieczenia o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki na ciasto przechowuj poza lodówką, aby w momencie użycia miały temp. pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ
Na pokrywie urządzenia ustawiamy szklaną miskę, do której odważamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szafran i trzy łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 30 -40 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, tworząc tzw. komin, aby babka mogła wyrosnąć wysoka.
KROK 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do misy termorobota MC Smart zakładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy miękkie masło i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Do składników dodajemy żółtka jaj oraz startą skórkę z pomarańczy i ponownie ucieramy, używając programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek. Dodajemy pozostałą mąkę oraz wyrośnięty zaczyn.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Całość wyrabiamy, korzystając z programu „ugniatanie – miękkie ciasto” / czas 4 minuty. Dodajemy odsączone rodzynki i ponawiamy ugniatanie przy tych samych ustawieniach. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy – nie powinno sięgać wyżej niż do połowy jej wysokości. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze raz na godzinę.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER NA GORĄCO
W małej misce rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na 5 minut.
W misie urządzenia mocujemy motylek i odważamy cukier, następnie wlewamy pozostałe 4 łyżki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści - wykorzystujemy program „własne ustawienia”/ czas 5 minut / temperatura 70°C / obroty 3. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszajmy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści - używamy programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Następnie ucieramy, aż masa stanie się biała, ponownie korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 4. Lukier odstawiamy, aby lekko ostygł.
KROK 6: DEKORUJEMY BABKĘ
Babkę pokrywamy lekko wystudzonym lukrem i ozdabiamy według uznania np. pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Gruszki w syropie
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka gyros
- Arancini – kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)