Paska – babka ukraińska

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrany do temp. 180°C
  • formę do pieczenia o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki na ciasto przechowuj poza lodówką, aby w momencie użycia miały temp. pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ

Na pokrywie urządzenia ustawiamy szklaną miskę, do której odważamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szafran i trzy łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 30 -40 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, tworząc tzw. komin, aby babka mogła wyrosnąć wysoka.

KROK 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Do misy termorobota MC Smart zakładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy miękkie masło i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Do składników dodajemy żółtka jaj oraz startą skórkę z pomarańczy i ponownie ucieramy, używając programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek. Dodajemy pozostałą mąkę oraz wyrośnięty zaczyn.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Całość wyrabiamy, korzystając z programu „ugniatanie – miękkie ciasto” / czas 4 minuty. Dodajemy odsączone rodzynki i ponawiamy ugniatanie przy tych samych ustawieniach. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy – nie powinno sięgać wyżej niż do połowy jej wysokości. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze raz na godzinę.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER NA GORĄCO

W małej misce rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na 5 minut.

W misie urządzenia mocujemy motylek i odważamy cukier, następnie wlewamy pozostałe 4 łyżki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści - wykorzystujemy program „własne ustawienia”/ czas 5 minut / temperatura 70°C / obroty 3. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszajmy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści - używamy programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Następnie ucieramy, aż masa stanie się biała, ponownie korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 4. Lukier odstawiamy, aby lekko ostygł.

KROK 6: DEKORUJEMY BABKĘ

Babkę pokrywamy lekko wystudzonym lukrem i ozdabiamy według uznania np. pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!