Pesto z suszonych pomidorów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz
  • tarkę do sera
  • czysty, wyparzony słoik
  • zakrętkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz z łupinki, a potem wrzuć do moździerza.

KROK 2: UCIERAMY CZOSNEK Z MIGDAŁAMI

Do moździerza dodaj płatki migdałów, a następnie zacznij ucierać je wraz z czosnkiem. Kiedy w naczyniu utworzy się gęsta pasta, możesz dodać pomidory i ponownie rozetrzeć. Pamiętaj, aby wybrać suszone pomidory nie z oleju.

KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ

W utworzoną masę pomidorową wtłocz powoli oliwę, aby utworzyć kremową pastę.

KROK 4: DODAJEMY SER

Gdy oliwa połączy się z resztą składników, zetrzyj na tarce parmezan wprost do moździerza. Całość starannie wymieszaj i utrzyj na gładką masę.

KROK 5: PRZYPRAWIAMY PASTĘ

Zanim sięgniesz po sól, sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone. Jeśli tak, pomiń ją, jeśli nie — dodaj wraz z pieprzem i zamieszaj.

KROK 6: PRZEKŁADAMY GOTOWE PESTO DO SŁOIKA

Gdy pesto będzie gotowe, przełóż je delikatnie do słoika. Całość przykryj małą warstwą oliwy, która dobrze zakonserwuje pastę i zakręć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pesto z suszonych pomidorów – prosto, szybko i smacznie

Pesto z suszonych pomidorów to krewniak tradycyjnej, bazyliowej wersji. Powstanie pesto pomidorowego nie jest jasne, gdyż źródła podają różne informacje. W jednych książkach można przeczytać o tym, że pesto rosso narodziło się w XX wieku w regionie Ligurii, jak alternatywa dla wersji alla Genovese, inni zaś łączą je z historią powstania pesto alla Siciliana (alla Trapanese), które w składzie zawiera także bazylię. Niezależnie od faktycznego miejsca pochodzenia, pesto rosso zachwyca swoim wyjątkowym, intensywnym smakiem.

Idealnie słone, kremowe pesto z pomidorów doczekało się wielu odsłon i dodatków, ale ta najbardziej tradycyjna opcja z migdałami, parmezanem, oliwą i czosnkiem szturmem wkradła się w jadłospisy restauracji, a nawet na sklepowe półki. Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu pasta doskonale spisuje się w roli sosu do makaronu, smarowidła do chleba, jak i marynaty do pieczonego mięsa.

Jak zrobić czerwone pesto z suszonych pomidorów?

Jak zrobić pesto pomidorowe? Przyrządzenie tego przysmaku jest niezwykle proste i szybkie, o ile zadba się o kilka szczegółów takich jak świeżość składników oraz ich wysoka jakość, a także kolejność ich dodawania.

Czerwone pesto powinno być przyrządzane z włoskich, suszonych lub półsuszonych pomidorów, najlepiej takich odsączonych z tłuszczu albo saute (bez żadnej zalewy). To właśnie w tych pomidorach tkwi cały sekret i smak pesto rosso.

Wysokiej jakości suszone pomidory znajdziesz na Lidlowych półkach, a w trakcie trwania tygodnia w stylu włoskim dostaniesz także pomidory ze specjalnym certyfikatem jakości i regionalności. Bardzo ważnym elementem pesto jest także ser oraz oliwa — wybierz te najwyższej jakości, a z pewnością stworzysz z nich coś pysznego.

Przyrządzając pesto czerwone, zwróć uwagę także na kolejność dodawania poszczególnych składników. Zacznij od rozgniecenia migdałów wraz z czosnkiem, potem dodaj pomidory, oliwę i na sam koniec ser. Przestrzegając tej kolejności, stworzysz idealnie kremowe, soczyście czerwone pesto, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Prosty, włoski przepis na czerwone pesto z suszonymi pomidorami

Czerwone pesto z naszego przepisu to sposób na udany obiad lub kolację. Doskonale komponuje się z włoskimi makaronami, zapiekankami oraz aromatycznym wilgotnym pieczywem. Niewątpliwą zaletą pomidorowego pesto rosso jest to, że przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając do niego odrobinę papryki, drugi rodzaj sera, delikatniejszy w smaku tłuszcz (np. olej z migdałów) lub inny wybrany przez siebie składnik. Wykorzystaj nasz przepis na czerwone pesto, dodaj coś od siebie i nadaj swoim potrawom wyjątkowego charakteru już dziś!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!