
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- tarkę do sera
- czysty, wyparzony słoik
- zakrętkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a potem wrzuć do moździerza.
KROK 2: UCIERAMY CZOSNEK Z MIGDAŁAMI
Do moździerza dodaj płatki migdałów, a następnie zacznij ucierać je wraz z czosnkiem. Kiedy w naczyniu utworzy się gęsta pasta, możesz dodać pomidory i ponownie rozetrzeć. Pamiętaj, aby wybrać suszone pomidory nie z oleju.
KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ
W utworzoną masę pomidorową wtłocz powoli oliwę, aby utworzyć kremową pastę.
KROK 4: DODAJEMY SER
Gdy oliwa połączy się z resztą składników, zetrzyj na tarce parmezan wprost do moździerza. Całość starannie wymieszaj i utrzyj na gładką masę.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY PASTĘ
Zanim sięgniesz po sól, sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone. Jeśli tak, pomiń ją, jeśli nie — dodaj wraz z pieprzem i zamieszaj.
KROK 6: PRZEKŁADAMY GOTOWE PESTO DO SŁOIKA
Gdy pesto będzie gotowe, przełóż je delikatnie do słoika. Całość przykryj małą warstwą oliwy, która dobrze zakonserwuje pastę i zakręć.
Zobacz podobne
przepisy
Pesto z suszonych pomidorów – prosto, szybko i smacznie
Pesto z suszonych pomidorów to krewniak tradycyjnej, bazyliowej wersji. Powstanie pesto pomidorowego nie jest jasne, gdyż źródła podają różne informacje. W jednych książkach można przeczytać o tym, że pesto rosso narodziło się w XX wieku w regionie Ligurii, jak alternatywa dla wersji alla Genovese, inni zaś łączą je z historią powstania pesto alla Siciliana (alla Trapanese), które w składzie zawiera także bazylię. Niezależnie od faktycznego miejsca pochodzenia, pesto rosso zachwyca swoim wyjątkowym, intensywnym smakiem.
Idealnie słone, kremowe pesto z pomidorów doczekało się wielu odsłon i dodatków, ale ta najbardziej tradycyjna opcja z migdałami, parmezanem, oliwą i czosnkiem szturmem wkradła się w jadłospisy restauracji, a nawet na sklepowe półki. Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu pasta doskonale spisuje się w roli sosu do makaronu, smarowidła do chleba, jak i marynaty do pieczonego mięsa.
Jak zrobić czerwone pesto z suszonych pomidorów?
Jak zrobić pesto pomidorowe? Przyrządzenie tego przysmaku jest niezwykle proste i szybkie, o ile zadba się o kilka szczegółów takich jak świeżość składników oraz ich wysoka jakość, a także kolejność ich dodawania.
Czerwone pesto powinno być przyrządzane z włoskich, suszonych lub półsuszonych pomidorów, najlepiej takich odsączonych z tłuszczu albo saute (bez żadnej zalewy). To właśnie w tych pomidorach tkwi cały sekret i smak pesto rosso.
Wysokiej jakości suszone pomidory znajdziesz na Lidlowych półkach, a w trakcie trwania tygodnia w stylu włoskim dostaniesz także pomidory ze specjalnym certyfikatem jakości i regionalności. Bardzo ważnym elementem pesto jest także ser oraz oliwa — wybierz te najwyższej jakości, a z pewnością stworzysz z nich coś pysznego.
Przyrządzając pesto czerwone, zwróć uwagę także na kolejność dodawania poszczególnych składników. Zacznij od rozgniecenia migdałów wraz z czosnkiem, potem dodaj pomidory, oliwę i na sam koniec ser. Przestrzegając tej kolejności, stworzysz idealnie kremowe, soczyście czerwone pesto, którego nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Prosty, włoski przepis na czerwone pesto z suszonymi pomidorami
Czerwone pesto z naszego przepisu to sposób na udany obiad lub kolację. Doskonale komponuje się z włoskimi makaronami, zapiekankami oraz aromatycznym wilgotnym pieczywem. Niewątpliwą zaletą pomidorowego pesto rosso jest to, że przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając do niego odrobinę papryki, drugi rodzaj sera, delikatniejszy w smaku tłuszcz (np. olej z migdałów) lub inny wybrany przez siebie składnik. Wykorzystaj nasz przepis na czerwone pesto, dodaj coś od siebie i nadaj swoim potrawom wyjątkowego charakteru już dziś!
Zobacz przepisy
na lato
- Sos tzatziki
- Duszone żeberka – przepis
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)