
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na półtwardo, przestudź i obierz. Zblanszuj suchą fasolę: zanurz ją we wrzątku na ok. 1,5 minuty, a następnie zalej bardzo zimną wodą. Tak przygotowaną fasolę odstaw na 8-10 godzin. Następnie wypłucz ją pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i gotuj przez ok. 40-60 minut pod przykryciem, na średnim ogniu, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj sól. Po ugotowaniu fasolę odcedź i wystudź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Następnie zalewamy ją zimną wodą na ok. 5-10 minut, aby złagodzić jej smak. Po tym czasie cebulę odcedzamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidory kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy fasolę, cebulę, pomidory i pietruszkę. Całość doprawiamy sumakiem, polewamy dressingiem i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Jajka kroimy w ćwiartki i wraz z oliwkami dodajemy do sałatki. Danie podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)