Pleśniak migdałowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 24 x 35 cm lub średnicy 28-30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • mikser

Krok 1: Wyrabiamy ciasto kruche

Wyrabiamy ciasto kruche

Do miski wsypujemy zmielone migdały, mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka. Wszystkie składniki ponownie mieszamy. Dokładnie wyrobione ciasto dzielimy na 3 kawałki. ½ z całej porcji na spód, ¼ na górę, a do ostatniej części dodajemy kakao i dobrze wyrabiamy. Wszystkie części ciasta wstawiamy do zamrażarki na około 40 minut.


 

Krok 2: Gotujemy żel z owoców leśnych

Gotujemy żel z owoców leśnych

Do garnka wsypujemy owoce leśne oraz 50-60 ml wody. Doprowadzamy do zagotowania. Z mączki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się owoców. Ciągle mieszając, zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, dodajemy do gorących owoców. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
 

 

Krok 3: Układamy warstwy pleśniaka 

Układamy warstwy pleśniaka 

Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    1896 dni temu
    "Następnie równomiernie rozkładamy bezę z białek" - rozumiem, że chodzi o pianę białek ubitą z cukrem, czy tak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1453 dni temu
    Tak, piana z białek to beza :)
  • Gość Gość
    2161 dni temu
    Czy można zastąpić make pszenną bezglutenowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2161 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Ola Walczuk;) Ola Walczuk;)
    2237 dni temu
    Musi być przepyszne. Mniam owoce leśne. Właśnie piszę ten przepis do mojej księgi przepisów, czyli ciast ciasteczek i ciastek. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam. Ola. I życzę udanych wypieków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2237 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej przepisów godnych wpisania do księgi! :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    2239 dni temu
    Witam. Jak drukuje przepis to mi go obcina :-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2239 dni temu
    Radzimy sprawdzić ustawienia drukarki. Przeprowadziliśmy próbę i nie powinno być żadnych problemów z drukowaniem :)
  • Gość Gość
    2243 dni temu
    Ile żółtek do ciasta - 4 jak w spisie ze składnikami? W przepisie napisano - jajko... Raczej żółtka, tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2243 dni temu
    Tak, zgadza się. Do ciasta dodajemy same żółtka. Dziękujemy za komentarz, przepis został już poprawiony :)
  • Gość Gość
    2241 dni temu
    Dzięki za odp. Ciasto już w piekarniku :)
  • Gość Gość
    2246 dni temu
    pomocy, w końcu trzeba ten proszek do pieczenia, jak tak to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2246 dni temu
    Używamy proszku do pieczenia, w ilości 1,5 łyżeczki :)
  • Gość Gość
    2245 dni temu
    TRZEBA,DO KRUCHEGO CIASTA:)
  • Gość Gość
    2246 dni temu
    Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje ! Wiem, bo już piekłam ciasta pana Pawła i tego pleśniaka też zrobię !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!