
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 24 x 35 cm lub średnicy 28-30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- mikser
Krok 1: Wyrabiamy ciasto kruche
Do miski wsypujemy zmielone migdały, mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka. Wszystkie składniki ponownie mieszamy. Dokładnie wyrobione ciasto dzielimy na 3 kawałki. ½ z całej porcji na spód, ¼ na górę, a do ostatniej części dodajemy kakao i dobrze wyrabiamy. Wszystkie części ciasta wstawiamy do zamrażarki na około 40 minut.
Krok 2: Gotujemy żel z owoców leśnych
Do garnka wsypujemy owoce leśne oraz 50-60 ml wody. Doprowadzamy do zagotowania. Z mączki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się owoców. Ciągle mieszając, zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, dodajemy do gorących owoców. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: Układamy warstwy pleśniaka
Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zobacz podobne
przepisy
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Komentarze (15)
1896 dni temu
"Następnie równomiernie rozkładamy bezę z białek" - rozumiem, że chodzi o pianę białek ubitą z cukrem, czy tak?
odpowiedz
1453 dni temu
Tak, piana z białek to beza :)
2161 dni temu
Czy można zastąpić make pszenną bezglutenowa?
odpowiedz
2161 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
2237 dni temu
Musi być przepyszne. Mniam owoce leśne. Właśnie piszę ten przepis do mojej księgi przepisów, czyli ciast ciasteczek i ciastek. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam. Ola. I życzę udanych wypieków.
odpowiedz
2237 dni temu
Liczymy, że znajdziesz u nas więcej przepisów godnych wpisania do księgi! :) Pozdrawiamy!
2239 dni temu
Witam. Jak drukuje przepis to mi go obcina :-(
odpowiedz
2239 dni temu
Radzimy sprawdzić ustawienia drukarki. Przeprowadziliśmy próbę i nie powinno być żadnych problemów z drukowaniem :)
2243 dni temu
Ile żółtek do ciasta - 4 jak w spisie ze składnikami? W przepisie napisano - jajko... Raczej żółtka, tak?
odpowiedz
2243 dni temu
Tak, zgadza się. Do ciasta dodajemy same żółtka. Dziękujemy za komentarz, przepis został już poprawiony :)
2241 dni temu
Dzięki za odp. Ciasto już w piekarniku :)
2246 dni temu
pomocy, w końcu trzeba ten proszek do pieczenia, jak tak to ile?
odpowiedz
2246 dni temu
Używamy proszku do pieczenia, w ilości 1,5 łyżeczki :)
2245 dni temu
TRZEBA,DO KRUCHEGO CIASTA:)
2246 dni temu
Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje ! Wiem, bo już piekłam ciasta pana Pawła i tego pleśniaka też zrobię !
odpowiedz
zobacz wszystkie