Migdałowe ciasto pleśniak – przepis

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 24 x 35 cm lub średnicy 28-30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • mikser

Krok 1: Wyrabiamy ciasto kruche

Wyrabiamy ciasto kruche

Do miski wsypujemy zmielone migdały, mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka. Wszystkie składniki ponownie mieszamy. Dokładnie wyrobione ciasto dzielimy na 3 kawałki. ½ z całej porcji na spód, ¼ na górę, a do ostatniej części dodajemy kakao i dobrze wyrabiamy. Wszystkie części ciasta wstawiamy do zamrażarki na około 40 minut.


 

Krok 2: Gotujemy żel z owoców leśnych

Gotujemy żel z owoców leśnych

Do garnka wsypujemy owoce leśne oraz 50-60 ml wody. Doprowadzamy do zagotowania. Z mączki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się owoców. Ciągle mieszając, zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, dodajemy do gorących owoców. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
 

 

Krok 3: Układamy warstwy pleśniaka 

Układamy warstwy pleśniaka 

Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    2193 dni temu
    "Następnie równomiernie rozkładamy bezę z białek" - rozumiem, że chodzi o pianę białek ubitą z cukrem, czy tak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Tak, piana z białek to beza :)
  • Gość Gość
    2458 dni temu
    Czy można zastąpić make pszenną bezglutenowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2457 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Ola Walczuk;) Ola Walczuk;)
    2534 dni temu
    Musi być przepyszne. Mniam owoce leśne. Właśnie piszę ten przepis do mojej księgi przepisów, czyli ciast ciasteczek i ciastek. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam. Ola. I życzę udanych wypieków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2533 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej przepisów godnych wpisania do księgi! :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    2536 dni temu
    Witam. Jak drukuje przepis to mi go obcina :-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2536 dni temu
    Radzimy sprawdzić ustawienia drukarki. Przeprowadziliśmy próbę i nie powinno być żadnych problemów z drukowaniem :)
  • Gość Gość
    2539 dni temu
    Ile żółtek do ciasta - 4 jak w spisie ze składnikami? W przepisie napisano - jajko... Raczej żółtka, tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2539 dni temu
    Tak, zgadza się. Do ciasta dodajemy same żółtka. Dziękujemy za komentarz, przepis został już poprawiony :)
  • Gość Gość
    2538 dni temu
    Dzięki za odp. Ciasto już w piekarniku :)
  • Gość Gość
    2542 dni temu
    pomocy, w końcu trzeba ten proszek do pieczenia, jak tak to ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2542 dni temu
    Używamy proszku do pieczenia, w ilości 1,5 łyżeczki :)
  • Gość Gość
    2541 dni temu
    TRZEBA,DO KRUCHEGO CIASTA:)
  • Gość Gość
    2542 dni temu
    Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje ! Wiem, bo już piekłam ciasta pana Pawła i tego pleśniaka też zrobię !

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Migdałowe ciasto pleśniak

Pleśniak to popularne, proste i tanie ciasto, które gości na polskich stołach już od czasów PRL-u. U wielu osób wzbudza ono sentyment i tęsknotę za latami dzieciństwa. Ze względu na niewyszukane, tanie składniki, prosty przepis oraz stopień trudności i szybkość przygotowania tego ciasta, zwanego też skubańcem, pleśniak był często serwowany w domach naszych babć. Jeśli Ty również pamiętasz ten niezwykły smak, skorzystaj z nieco zmodyfikowanego przepisu na to proste, ale efektowne ciasto pleśniak.

O ile w latach 70., 80. i 90. bazą kruchego ciasta była niedroga, łatwo dostępna margaryna, teraz dużo częściej decydujemy się na masło. Jest ono smaczniejsze i nadaje ciastu delikatny smak. Najlepszy pleśniak powstanie z masła wyciągniętego prosto z lodówki. Temperatura tłuszczu używanego to tego ciasta powinna być jak najniższa – dzięki temu będzie ono odpowiednio kruche i delikatne.

Pozostałe składniki ciasta się nie zmieniły. Do upieczenia idealnego pleśniaka potrzebujesz, poza wspomnianym masłem, mąki, jajek, cukru i owoców. Są to produkty, które przeważnie masz pod ręką, dlatego ciasto przygotujesz zarówno na przyjazd niespodziewanych gości, jak i wtedy gdy zechcesz osłodzić sobie ponury dzień.

Aby trochę urozmaicić pleśniak, część mąki pszennej zastąp mąką innego rodzaju. Spróbuj przygotować ciasto na mące migdałowej. W tradycyjnych przepisach na ciasto pleśniak najczęściej wśród składników widzisz mąkę typu 450 oraz 500. Są to niskie typy mąk, najbielsze z powszechnie dostępnych mąk, a także najdelikatniejsze w smaku. Typ mąki odkrywa szczególnie ważną rolę przy przygotowywaniu kruchego ciasta na pleśniak – mąka powinna się łatwo napowietrzać. Do kruchego ciasta użyj najlepiej mąki typu 450, czyli tortowej. Kruchy spód ciasta z mąki migdałowej będzie w smaku delikatnie orzechowy. Jeśli nie masz w domu mąki tortowej, zastąp ją mieszanką mąki wyższego typu z krupczatką.

Mąka migdałowa zawiera dużo mniej węglowodanów niż mąka pszenna. Kruche ciasto z mąki migdałowej zawiera wprawdzie węglowodany, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w tradycyjnym pleśniaku. Dzięki temu może być interesującą alternatywą, jeśli Ty lub Twoi goście korzystacie z diety „keto” lub niskowęglowodanowej.

W naszym przepisie dominującą mąką użytą w cieście jest mąka migdałowa. Możesz ją kupić albo przygotować samodzielnie, mieląc migdały w blenderze lub malakserze – oba dostaniesz na naszej stronie Lidl.pl. Zmielone migdały przechowuj w szklanym pojemniku. Wtedy najdłużej zachowają świeżość, a Ty użyjesz jej do innego ciasta na mące migdałowej. Wykorzystaj ją do innych przepisów, nie tylko na ciasto pleśniak.

Co ciekawe, pleśniak możesz przygotować również w wersji dla wegan – białka jaj zastąp wtedy wodą z ugotowanej fasoli lub ciecierzycy, a zamiast tradycyjnych masła lub margaryny użyj ich wersji bezmlecznych. Początkowo zapach wody po gotowanej fasoli może wydać Ci się nieprzyjemny, ale po chwili się ulotni.

Połączenie delikatnej bezy, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta to świetny pomysł na szybki i prosty deser na zbliżające się jesienne dni i wieczory. Skorzystaj z przepisu na pleśniaka właśnie teraz, kiedy łatwo dostępne są powidła śliwkowe. Możesz zastąpić nimi proponowane w przepisie maliny, a efekt będzie równie fantastyczny! Innym dobrym pomysłem będą kwaskowate odmiany jabłek – szara reneta albo papierówka. To idealna kulinarna propozycja na jesień.

Jak zrobić ciasto pleśniak?

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pysznego pleśniaka, skorzystaj z podanego wyżej przepisu. Ciasto pleśniak składa się z pięciu warstw – aż trzy z nich składają się z kruchego ciasta, które po wyrobieniu podziel na trzy części i włóż do zamrażarki na 40 minut. Pamiętaj o technice ugniatania ciasta – rób to energicznie i szybko. Dłuższe wyrabianie ciasta na pleśniak sprawi, że wydzieli się z niego więcej glutenu, przez co może wyjść twarde. Jedną z części wymieszaj z kakao. Dzięki zamrożeniu ciasta będzie ono później bardziej kruche.

Na spód blachy zetrzyj wyjęte z zamrażarki ciasto, a na nie owoce. W naszym prostym przepisie na pleśniak proponujemy mrożone maliny lub inne owoce leśne. Równie dobre będą:

  • jabłka – szczególnie kwaskowate odmiany
  • czarne porzeczki
  • śliwki lub powidła śliwkowe
  • wiśnie.

Lekko kwaśne owoce wspaniale będą się komponować ze słodką pianką oraz bezą. Przełamią słodki smak, dzięki czemu ciasto pleśniak nie będzie mdłe. Owoce wzbogacą też strukturę skubańca. Kruchość ciasta, puszysta pianka, lekka beza zostaną dopełnione owocami w formie żelu, musu bądź plasterków. Jeśli wolisz słodkie, lekkie ciasta, możesz użyć innych owoców – na przykład truskawek czy brzoskwiń. Najlepiej użyj owoców sezonowych. Nie tylko w pełni wykorzystasz dary natury, ale z jednego przepisu uzyskasz różne ciekawe smaki na różne okazje. Na jesienne i zimowe chłodne wieczory pleśniak z musem jabłkowym świetnie zastąpi szarlotkę, a odchodzące w sierpniu lato pożegnaj pleśniakiem ze śliwkami lub wiśniami. Ciasto migdałowe z owocami to świetny pomysł na prosty i pyszny deser.

Na owoce zetrzyj kolejną warstwę zamrożonego ciasta, tym razem z kakao. Na niej rozłóż pianę z ubitych białek. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu idealnej bezy, dokładniej oddziel białka jaj od żółtek i bardzo dokładnie je ubij. Pod koniec ubijania dodaj nieco soku z cytryny lub mąki ziemniaczanej – w ten sposób ustabilizujesz bezę. Bezy pilnuj również podczas pieczenia ciasta. Na pianę z białek wyłóż ostatnią porcję ciasta. Włóż do piekarnika na czas i temperaturę wskazane w przepisie. Pod koniec pieczenia ostatnią możesz przykryć ciasto folią aluminiową – inaczej górna warstwa ciasta może się zbyt zarumienić. Ciasto przestudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zapobiegnie to opadnięciu bezy. Choć może się to okazać trudne, poczekaj ze spróbowaniem do kolejnego dnia – lepiej, żeby ciasto było całkowicie ostudzone.

Ciasto pleśniak na dużą blachę

Pleśniak, czyli skubaniec, to bez wątpienia ciasto kultowe, które można naprawdę łatwo i szybko przygotować. to ciasto, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Ze względu na prosty przepis oraz niewyszukane, dość tanie składniki, często piekły je nasze babcie i mamy. Często gościł na stołach w okresie PRL-u, co sprawia, że Ty i Twoi goście mają sentyment do jego smaku. Jednak uważaj – wiele osób je uwielbia, przez co ciasto znika ze stołu w okamgnieniu. Przygotuj się na to i upiecz pleśniaka od razu w dużej blasze.

Składniki na proponowanego pleśniaka przedstawiamy już w wersji na dużą blachę. Do tego prostego przepisu na pleśniak użyj prostokątnej blachy o wymiarach 24 na 35 centymetrów albo okrągłej o średnicy 30 lub 40 cm. Pleśniak-skubaniec możesz kroić w kwadratowe kawałki, a jeśli korzystasz z blachy okrągłej, pokrój go jak tort. Tak podany placek pleśniak będzie się ciekawie prezentował.

Pleśniak to placek, który zaskakuje na wielu płaszczyznach smakiem oraz wielością konsystencji. Przepis na pleśniaka na dużą blachę na pewno przyda Ci się szczególnie w letnie i jesienne dni, kiedy sezonowe owoce uświetnią ten łatwy w wykonaniu wypiek. Skubaniec-pleśniak to świetny deser na rodzinne popołudnia oraz wizyty znajomych.

Wyśmienity pleśniak to również powrót do beztroskich lat dzieciństwa. Tradycyjna receptura, unowocześniona o kilka nowinek, powinna przypaść do gustu zarówno łasuchom, jak i osobom o specjalnych potrzebach dietetycznych. Zaserwuj go swoim gościom, a na pewno będą zadowoleni.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!