Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- wałek do ciasta
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 190°C
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy ciepłą wodę, oliwę i sól. Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Gotowe ciasto odkładamy na bok, przykryte ściereczką.
KROK 2: PODSMAŻAMY KURKI
Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni roztapiamy masło i dość krótko podsmażamy na nim grzyby.
KROK 3: PIECZEMY PODPŁOMYKI
Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy z niego kulki i wałkujemy. Następnie każdy podpłomyk smarujemy czerwonym pesto, układamy na nim kawałki sera i podsmażone kurki. Tak przygotowane placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Łazanki
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Krokiety z mięsem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)