
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzej tak, aby w momencie użycia była letnia. Smalec roztop i przestudź, aby nie był gorący.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W misce łączymy ze sobą wodę, drożdże, cukier i sól. Tak przygotowany zaczyn odkładamy na bok na ok. 5 minut, aż delikatnie się spieni.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy roztopiony smalec i zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTO
Ciasto ręcznie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
KROK 4: FORMUJEMY PRETZEL DOGI
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałek o długości ok. 50-60 cm. Każdą kiełbaskę zawijamy w ser, a następnie w ciasto tak, aby do siebie przylegało.
KROK 5: GOTUJEMY PRETZEL DOGI
Zagotowujemy 2,5 l wody wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy do niej uformowane pretzel dogi i gotujemy je przez ok. 30 sekund. Podgotowane przekąski przekładamy od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pretzel doga smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i oprószamy solą.
KROK 6: PIECZEMY I PODAJEMY PRETZEL DOGI
Gotowe przekąski pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C. Podajemy je lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
271 dni temu
750 ml wody to zdecydowanie za dużo, przepis wymaga poprawy.
odpowiedz
524 dni temu
Zdecydowanie za dużo wody do tej ilości mąki. Wiem, bo się przy tym przepisie nacięłam. Dopiero sprawdzenie proporcji płynów do mąki na innych stronach/bloga i dosypanie prawe drugie tyle, pozwoliło mi zagnieść ciasto o właściwej konsystencji. Poprawcie to proszę.
odpowiedz
598 dni temu
750ml to za dużo wody. Ciasto wyszło płynne.
odpowiedz
598 dni temu
Czy przy takiej dużej ilości wody jest możliwe by ugnieść w ogóle ciasto?
odpowiedz
596 dni temu
Z takiej ilości wody Kinga przygotowała ciasto do tego przepisu. Warto jednak mieć na uwadze, że trzeba z nim długo pracować, aby mąka wchłonęła całą wodę. Ugniatanie tego ciasta ręcznie zajmie ponad pół godziny.