Pretzel dog

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego
  • bawełnianą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzej tak, aby w momencie użycia była letnia. Smalec roztop i przestudź, aby nie był gorący.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

W misce łączymy ze sobą wodę, drożdże, cukier i sól. Tak przygotowany zaczyn odkładamy na bok na ok. 5 minut, aż delikatnie się spieni.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy roztopiony smalec i zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTO

Ciasto ręcznie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.

KROK 4: FORMUJEMY PRETZEL DOGI

Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałek o długości ok. 50-60 cm. Każdą kiełbaskę zawijamy w ser, a następnie w ciasto tak, aby do siebie przylegało.

KROK 5: GOTUJEMY PRETZEL DOGI

Zagotowujemy 2,5 l wody wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy do niej uformowane pretzel dogi i gotujemy je przez ok. 30 sekund. Podgotowane przekąski przekładamy od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pretzel doga smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i oprószamy solą.

KROK 6: PIECZEMY I PODAJEMY PRETZEL DOGI

Gotowe przekąski pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C. Podajemy je lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • MatiKulinator6000 MatiKulinator6000
    19 dni temu
    750 ml wody to zdecydowanie za dużo, przepis wymaga poprawy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    272 dni temu
    Zdecydowanie za dużo wody do tej ilości mąki. Wiem, bo się przy tym przepisie nacięłam. Dopiero sprawdzenie proporcji płynów do mąki na innych stronach/bloga i dosypanie prawe drugie tyle, pozwoliło mi zagnieść ciasto o właściwej konsystencji. Poprawcie to proszę.

    odpowiedz

  • Janusz Janusz
    346 dni temu
    750ml to za dużo wody. Ciasto wyszło płynne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    346 dni temu
    Czy przy takiej dużej ilości wody jest możliwe by ugnieść w ogóle ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    345 dni temu
    Z takiej ilości wody Kinga przygotowała ciasto do tego przepisu. Warto jednak mieć na uwadze, że trzeba z nim długo pracować, aby mąka wchłonęła całą wodę. Ugniatanie tego ciasta ręcznie zajmie ponad pół godziny.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!