Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 230°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzej tak, aby w momencie użycia była letnia. Smalec roztop i przestudź, aby nie był gorący.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W misce łączymy ze sobą wodę, drożdże, cukier i sól. Tak przygotowany zaczyn odkładamy na bok na ok. 5 minut, aż delikatnie się spieni.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy roztopiony smalec i zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTO
Ciasto ręcznie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
KROK 4: FORMUJEMY PRETZEL DOGI
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałek o długości ok. 50-60 cm. Każdą kiełbaskę zawijamy w ser, a następnie w ciasto tak, aby do siebie przylegało.
KROK 5: GOTUJEMY PRETZEL DOGI
Zagotowujemy 2,5 l wody wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy do niej uformowane pretzel dogi i gotujemy je przez ok. 30 sekund. Podgotowane przekąski przekładamy od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pretzel doga smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i oprószamy solą.
KROK 6: PIECZEMY I PODAJEMY PRETZEL DOGI
Gotowe przekąski pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C. Podajemy je lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (5)
335 dni temu
750 ml wody to zdecydowanie za dużo, przepis wymaga poprawy.
Odpowiedz
588 dni temu
Zdecydowanie za dużo wody do tej ilości mąki. Wiem, bo się przy tym przepisie nacięłam. Dopiero sprawdzenie proporcji płynów do mąki na innych stronach/bloga i dosypanie prawe drugie tyle, pozwoliło mi zagnieść ciasto o właściwej konsystencji. Poprawcie to proszę.
Odpowiedz
662 dni temu
750ml to za dużo wody. Ciasto wyszło płynne.
Odpowiedz
662 dni temu
Czy przy takiej dużej ilości wody jest możliwe by ugnieść w ogóle ciasto?
Odpowiedz
660 dni temu
Z takiej ilości wody Kinga przygotowała ciasto do tego przepisu. Warto jednak mieć na uwadze, że trzeba z nim długo pracować, aby mąka wchłonęła całą wodę. Ugniatanie tego ciasta ręcznie zajmie ponad pół godziny.