Pieczarki - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 »
Pieczarki kojarzą się pewnie najbardziej z pizzą czy zapiekanką. Ale czy wiecie, że w pieczarkach właśnie znajduje się odrobina monometylohydrazyny, czyli związku chemicznego, który wykorzystuje się jako paliwo hipergolowe w silnikach rakietowych? Kto by pomyślał! Co jeszcze warto wiedzieć o tych hodowlanych grzybach – zobaczmy!

Pieczarki – dowiedz się więcej!

Pieczarki słyną nie tylko ze znakomitego, powszechnie lubianego smaku, ale także z niezwykłej łatwości obróki i uniwersalności. Ten składnik pasuje do naprawdę wielu dań, a same pieczarki można przygotowywac na wiele sposoób – w całości lub pokrojone, pieczone, smażone czy duszone. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Wykorzystasz je, przygotowując przekąski i przystawki, obiad albo kolację. Inspiracji jest naprawdę sporo, a my zebraliśmy je w jednym miejsce. Chcesz dowiedzieć się, jak możesz wykorzystać pieczarki?

Nasze przepisy ułatwią Ci to zadanie. Znajdziesz wśród nich propozycje wegetariańskie oraz mięsne, lekkie przekąski oraz dania obiadowe. Jest więc z czego wybierać!

Czy jednak wiesz, że pieczarka pieczarce nierówna? Oto najbardziej znane w Polsce gatunki pieczarek, które polecamy także w przedstawionych przepisach:

  • Pieczarka biała – najpowszechniejsza odmiana. Ma delikatny, zachęcający smak.
  • Pieczarka kremówka  – wariant pieczarki białej o ciemniejszym kolorze oraz intensywnym smaku.
  • Portobello – dojrzała forma pieczarki kremówki. Jest większa, ma charakterystyczny płaski kapelusz oraz bogaty smak. Idealnie nadaje się do grillowania lub nadziewania.

Oczywiście to tylko niektóre z gatunków pieczarek. W Azji popularnością cieszą się pieczarki Shiitake. Wyjątkowe walory smakowe wyróżniają także pieczarki ostre, królewskie czy Maitake.

Z czym najlepiej komponują się pieczarki? Z pewnością z makaronem! Proponujemy Ci wypróbowanie przepisu na makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami czy penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami. To połączenia urzekające smakiem, a przy tym wyjątkowo sycące! Wspaniale spiszą się podczas rodzinnego obiadu, ale też eleganckiej kolacji z przyjaciółmi. Wolisz ryż? Nie ma problemu! I takie przepisy znalazły się w Kuchni Lidla! To m.in. znakomite risotto grzybowe, czyli klasyka odpowiednia na każdą okazję.

Poza tym uniwersalne właściwości pieczarek czynią je fantastycznym dodatkiem do rozmaitych rodzajów pieczywa. Dobrze smakują z bagietką (tosty z piwnymi pieczarkami) czy grecką pitą (pita z serem graviera). Pieczarki potrzebują również odpowiedniej oprawy w postaci sosów. Zapewniamy, że masz tu szeroki wybór! Urzekająco pyszne połączenie tworzą ze śmietanowymi sosami, na co doskonałym dowodem jest kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym, a nawet mleczkiem kokosowym, jak w przepisie na pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem!

Jak przygotować pieczarki?

Dań z pieczarek jest nieskończenie wiele! Można wymienić choćby pieczarki faszerowane, a w Kuchni Lidla mamy na nie kilka przepisów! Wypróbuj:

Równie smaczne będą te z grilla czy smażone na złoty kolor dodawane do ryb lub mięs. Bez pieczarek nie byłoby pizzy czy zapiekanki. Są świetnym dodatkiem do farszów, gołąbków, naleśników, krokietów, pierogów, tart itd. Mogą być podstawą zup, kremów i sosów.

5 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami!

  1. Quiche z pieczarkami i kurczakiem
  2. Grzybowe carrpaccio
  3. Tosty z piwnymi pieczarkami
  4. Zapiekanka szpinakowa z oliwkami, pieczarkami i salami
  5. Pieczony ser brie z pieczarkami

Pieczarki – praktyczne porady

Mamy też dla Ciebie kilka praktycznych porad dotyczących pieczarek, zarówno jeśli chodzi o ich zakup, przechowywanie, jak i przygotowanie. Dzięki nim każdy przepis z wykorzystaniem tych popularnych grzybów okaże się strzałem w dziesiątkę! O czym pamiętać?

  1. Zakup pieczarek

    Wybieraj pieczarki o jasnym, czystym kolorze, a unikaj tych, które są nadgniłe, rozmyte lub mają plamy.

  1. Przechowywanie pieczarek

    Pieczarki najlepiej przechowywać w lodówce, w papierowym opakowaniu. Unikaj umieszczania grzybów w plastikowych woreczkach, ponieważ wytwarzająca się w nich wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Postaraj się spożyć pieczarki w ciągu kilku dni od zakupu, ponieważ szybko tracą swoje walory oraz atrakcyjny wygląd.

  1. Przygotowanie pieczarek

    Przed gotowaniem delikatnie oczyść pieczarki za pomocą miękkiej szczoteczki lub papierowego ręcznika. Nie polecamy moczenia ich w wodzie, ponieważ szybko wchłaniają nadmiar wilgoci.

  1. Smażenie i gotowanie

    Pieczarki można smażyć, gotować, dusić, piec, grillować lub dodawać do zup i sosów. Zwróć przy tym uwagę, że znacząco zmniejszają swoją objętość podczas obróbki termicznej.

Wiele osób zastanawia się, czy można jeść surowe pieczarki. Śpieszymy z odpowiedzią! Otóż nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je na surowo! Do spożywania ich w takiej odsłonie zachęca ich chrupkość i nieco orzechowy posmak. Kiedy jednak zdecydujesz się na spożycie ich na surowo, wcześniej dokładnie je umyj i oczyść. Najlepiej pokroić pieczarki w cienkie plastry lub niewielkie kawałki. Możesz bez obaw dodać je też do sałatek lub kanapek. Przy czym musimy podkreślić, że surowe grzyby są dość ciężkostrawne, a przy tym twardsze w porównaniu do tych gotowanych lub smażonych.

A czy pieczarki trzeba obierać? Ogólnie rzecz biorąc, nie trzeba tego robić! Ich skórka jest jadalna i zawiera większość składników odżywczych. Wiele przepisów nie wymaga obierania pieczarek. Oczywiście, przed przygotowaniem warto dokładnie umyć i oczyścić pieczarki. Zaznaczamy jednak, że czasami lepiej zdecydować się na usunięcie skórki, szczególnie jeśli jest gruba, wydaje się twarda czy bardzo zanieczyszczona. Zdarza się to zwłaszcza w przypadku starszych owocników. Co więcej, usunięcie końcówek nóżek pieczarek to dobry pomysł, gdy są dość twarde lub włókniste.

Co ciekawe, dania z pieczarek to idealne dopełnienie diety wegetariańskiej za sprawą wysokiej zawartości składników odżywczych! Jednocześnie doskonale wypadają w towarzystwie mięs – kurczaka, indyka, królika czy szynki wieprzowej. To, jak zechcesz je wykorzystać, zależy tylko od Twoich preferencji!

Gdzie rosną pieczarki?

Pieczarka poza lasami rośnie na łąkach, w parkach, w ogródkach. Ale te, które możemy kupić w Lidlu, pochodzą ze specjalnych hodowli.

Ile kalorii mają pieczarki?

W 100 g świeżych pieczarek jest tylko 17 kalorii. Po usmażeniu kaloryczność wzrasta wielokrotnie – aż do 246 kalorii!

Kiedy należy solić pieczarki?

Pieczarki należy solić pod koniec smażenia. Jeśli zrobisz to wcześniej, zaczną wydzielać sok i zamiast je usmażyć, ugotujesz je.

Jak usmażyć pieczarki?

Masz już idealny pomysł na pieczarki? Przekonaj się zatem, jak usmażyć pieczarki! Aby były smaczne, chrupiące i nierozgotowane, smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed położeniem na patelni oczyść je mokrą szmatką i osusz papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane grzyby wrzuć na patelnię. Ile smażyć pieczarki? Zazwyczaj wystarcza 10-15 minut. Gdy będą złociste, dopraw je do smaku solą i pieprzem. Skoro wiesz, jak długo smażyć pieczarki, koniecznie poznaj nasze najpyszniejsze przepisy!

5 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami!

Jeśli chodzi o pieczarki, przepisy Kuchni Lidla zaskakują zróżnicowaniem! Wśród nich znajdziesz inspiracje kuchnią francuską (quiche) czy włoską (carpaccio). Zadbaliśmy, aby każdy przepis na pieczarki nie sprawił kłopotów nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem. Możesz zdecydować się na przepis na pieczarki w formie przekąski bądź dania głównego!

Jak przechowywać pieczarki?

Oczyszczone pieczarki przechowasz w lodówce, najlepiej na najniższej półce. Białe wytrzymają do 4 dni, brązowe nawet 6! Ale pamiętaj, że jeśli chcesz jeść grzyby surowe, powinny być świeże i dokładnie umyte. Wierzymy, że nie masz już wątpliwości, jak przechowywać pieczarki, aby zawsze smakowały, jak należy!

Jak mrozić pieczarki?

Jeśli zastanawiasz się, czy pieczarki można mrozić, to służymy odpowiedzią. To w pełni bezpieczna, często wykorzystywana metoda przechowywania grzybów. Po rozmrożeniu będą się jednak nadawały jedynie do potraw gotowanych czy smażonych, nie do jedzenia na surowo. Jak mrozić pieczarki? Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu pokrój je na kawałki. Następnie podziel na mniejsze porcje i włóż do woreczków lub pojemników. Tak przygotowane umieść w zamrażarce.

Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały?

Lubisz dodawać świeże pieczarki do kanapek czy sałatki, ale boisz się, że ściemnieją? Nie stanie się tak, jeśli po pokrojeniu skropisz je sokiem z cytryny.

Od kiedy dziecko może jeść pieczarki?

Grzyby są ciężkostrawne, lepiej więc nie karmić nimi małych dzieci. Nawet w przypadku kilkulatka trzeba z pieczarkami uważać. Ważne, żeby grzyby były ze sprawdzonego źródła – najlepiej hodowlane ze sklepu. Leśne pieczarki można pomylić z bardzo trującym muchomorem sromotnikowym.

Jak przygotować pieczarki do pizzy?

Pizza z pieczarkami jest u nas bardzo popularna. Są różne szkoły, jeśli chodzi o przygotowanie do niej pieczarek. Na pewno trzeba je oczyścić i osuszyć. Następnie cieniutko pokroić w plasterki. Niektórzy przesmażają je potem z cebulką. Inni kładą na cieście posmarowanym sosem pomidorowym pokrojone w półksiężyce surowe grzyby. Sam zadecyduj, jak Ci bardziej smakuje! A przepisy na pizzę znajdziesz tu.

Jak zamarynować pieczarki?

Świetną przekąską będą marynowane pieczarki. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest ten: pieczarki podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki. Dolewamy 50 ml sherry i łyżeczkę octu. Przelewamy wszystko do miseczki i marynujemy ok. 2 godzin. A potem delektujemy się ich smakiem! A jeśli szukasz dokładnych przepisów, wypróbuj te:

 

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!