Ryby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!


Lasagne ze szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi i mintajem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!


Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.


Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!


Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!


Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.


Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.


Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Czy ryby są zdrowe?
Każdy, kto zadaje sobie pytanie, czy ryby są zdrowe, nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że warto je spożywać. Dzięki zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka ryby to naprawdę godna polecenia propozycja obiadu czy kolacji. Jakie ryby są więc najzdrowsze? Najlepiej wybierać łososia, dorsza, pstrąga lub szprota.
Ryby – przepisy na każdy dzień
Ryby z powodzeniem możecie podać na obiad, ale również jako przekąskę czy przystawkę, przygotowując np. ryby w galarecie czy w occie. Nie od dziś wiadomo, że ryby są też główną potrawą serwowaną na Wigilię. Tak naprawdę nieważne jednak kiedy, ale w jaki sposób je przyrządzicie. Zdecydowanie polecamy ryby pieczone i przygotowywane na parze. Przy czym pierwsza opcja daje znacznie większe możliwości. Przez cały rok można więc zajadać ryby z piekarnika, a w sezonie letnim cieszyć się smakiem ryb z grilla. Inspiracji na dania rybne szukajcie, jak zwykle, w niezawodnej Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!
Ryby – przepisy
- chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- pieczona ryba po grecku
- risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- zupa rybna
Jak widać, wśród przepisów Lidla nie zabrakło pomysłów na ryby z warzywami czy z ananasem. Swoje stałe miejsce zajmuje także popularny i dość powszechny w polskiej kuchni przepis na ryby po grecku. Z takiej potrawy w szczególności ucieszą się osoby, które preferują spożywanie ryb bez ości. Jeśli więc należycie do tego grona, to pamiętajcie, że ości unikniecie również, wybierając ryby w zalewie octowej, a jeszcze prościej i wygodniej, kupując filety rybne.
Co do ryby na obiad?
Ryba lubi towarzystwo dodatków, takich jak sosy czy surówki i sałatki. Zanim jednak je dobierzecie, to przemyślcie dobrze, jaka panierka będzie najbardziej pasować do ryby, którą zamierzacie serwować. Czy w tym konkretnym przypadku otoczycie rybę w jajku, mące lub bułce tartej? A może warto wykorzystać nieco bardziej oryginalne pomysły, inspirując się poniższymi przepisami Kuchni Lidla:
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- karp w migdałach
- dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Istotny jest również sos, którego użyjecie do ryby. Można oczywiście skorzystać z gotowych propozycji – produktów, które kupicie w każdym sklepie, ale o wiele lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie sosu. O tym, jaki sos i jaka surówka będą najlepiej pasować do ryby, poczytacie we wskazówkach i poradach Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!