Kuchnia francuska - Pieczywo - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
![Bostock z rabarbarem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbcd755c600a-04cdc5ce8e77-kw17-2023-kinga-paruzel-bostock-z-rabarbarem.webp)
Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.
![Wielkanocna brioszka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ea6c178f282c-eb93239ffb4b-kw10-2023-lidl-wielkanocna-brioszka.webp)
Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.
![Croque madame](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7c698e89cd50-639a91de4848-kw06-2023-kinga-paruzel-croque-madame.webp)
Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
![Chleb brioche z musem figowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4c4c9ad3b11c-a1d7b98d5b6a-KW39_PAWEL_chlebek_brioszka_z_musem_figowym_30778_100919_1250x700.webp)
Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.
![Gryczane bułeczki z serem camembert](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ce7d3c2b70e7-f5b703e1e4ba-BS_ONLINE_KW37_KAROL_CHLEBEK_200818_MJ_0094.webp)
Chleb na zakwasie – podpowiadamy, jak go upiec
Tradycyjny chleb na zakwasie ma długoletnią historię kulinarną. Można go upiec z dowolnej mąki, jednak najlepiej sprawdzają się mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Przepis Kuchni Lidla na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim bazuje na mieszance mąk pszennej i orkiszowej. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla. Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Wystarczy połączyć w misce 125 g mąki żytniej i 250 ml letniej wody, a następnie odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba zakwas musi odstać 4 dni, ale w międzyczasie należy go doglądać i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby w efekcie otrzymać lekko kwaśny smak i przyjemny zapach mikstury. Istotnym etapem wypieku chleba jest również przygotowanie zaczynu drożdżowego, który uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość, tj. zakwas, zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim należy zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Na koniec pozostaje już tylko odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny i poczekać, aż wyrośnie. Przed włożeniem do formy ciasto należy raz jeszcze wyrobić i znów poczekać, aż urośnie, tym razem ok. 30 minut. Ostatnim krokiem jest wstawienie ciasta do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach temperaturę należy obniżyć do 200°C i piec chleb przez kolejne 25-35 minut.
Popularne chleby w Polsce – prezentujemy najsmaczniejsze
Coraz częściej docenia się chleby wypiekane z mąk takich jak orkiszowa, żytnia, kukurydziana czy nawet gryczana. Gatunki te są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, a chleb smaczniejszy. Na topie jest teraz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty, na który przepis, i to niejeden, znajdziecie w Kuchni Lidla.
- chleb gryczany z miodem
- chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- chleb słonecznikowy z bakaliami
- chleb z pastą z serka koziego
- chleb z samych ziaren
- chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- chlebek cukiniowy
- chlebek ryżowy
Przepis na pieczywo bezglutenowe
Wszyscy, którzy poszukują sprawdzonej receptury na chleb bezglutenowy, powinni koniecznie sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale także weganom. Na liście składników nie widnieje bowiem ani jedno jajko. Przekonajcie się sami i spróbujcie chleba, którego sekret tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren!
Pieczywo na śniadanie
Jeśli zastanawiacie się, co zamiast chleba warto jadać na śniadanie, to Kuchnia Lidla podpowiada, że możecie upiec na przykład przepyszne bułeczki, rogaliki, a nawet chałkę! Sprawdźcie koniecznie przepisy na inne rodzaje pieczywa: