Rodzinne przepisy - Grzyby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!

Pizzerinki portobello
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Grzyby – jak je przygotować?
O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.
Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.
Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.
Jak przyrządzić grzyby?
Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.
Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:
- zupa miso z warzywami i tofu
- indyk z cukinią i grzybami z woka
- makaron w sosie sojowym
- wegetariański ramen
- azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Jakie grzyby do bigosu?
Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!