Rodzinne przepisy - Grzyby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pizzerinki portobello
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Grzyby – jak je przygotować?
O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.
Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.
Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.
Jak przyrządzić grzyby?
Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.
Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:
- zupa miso z warzywami i tofu
- indyk z cukinią i grzybami z woka
- makaron w sosie sojowym
- wegetariański ramen
- azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Jakie grzyby do bigosu?
Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!