Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
UWAGA: Pizzerinki można także przygotować na grillu.
PRZYGOTUJ:
– piekarnik nagrzany do temperatury 180°C
– rozgrzaną blachę z piekarnika
– papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.
Krok 2: SMAŻYMY BAKŁAŻAN
Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ
Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
Krok 5: SIEKAMY NERKOWCE
Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.
Krok 6: DODAJEMY SER FETA
Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.
Krok 7: PIECZEMY PIZZERINKI
Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!
Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.
Faszerowane pieczarki portobello
Spróbuj pieczarek faszerowanych szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami z dodatkiem płatków migdałowych!
Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Muffinki bananowe z czekoladą
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Burgery na sałacie
- Duet nalewkowy
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Wegański falafel burger z portobello
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Kremowa grochówka z curry
- Rillettes z kaczki
- Wegański twarożek z ziołami
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Kluski z makiem
- Ciasteczka bakaliowe
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)