zobacz film Pizzerinki portobello

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

UWAGA: Pizzerinki można także przygotować na grillu.

PRZYGOTUJ:

– piekarnik nagrzany do temperatury 180°C

– rozgrzaną blachę z piekarnika

– papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1: KROIMY WARZYWA

Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.

Krok 2: SMAŻYMY BAKŁAŻAN

Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.

Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA

Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ

Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.

Krok 5: SIEKAMY NERKOWCE

Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.

Krok 6: DODAJEMY SER FETA

Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.

Krok 7: PIECZEMY PIZZERINKI

Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!