Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
UWAGA: Pizzerinki można także przygotować na grillu.
PRZYGOTUJ:
– piekarnik nagrzany do temperatury 180°C
– rozgrzaną blachę z piekarnika
– papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.
Krok 2: SMAŻYMY BAKŁAŻAN
Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ
Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
Krok 5: SIEKAMY NERKOWCE
Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.
Krok 6: DODAJEMY SER FETA
Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.
Krok 7: PIECZEMY PIZZERINKI
Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)