
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Fasolę odcedzić na sitku, opłukać i dobrze osączyć. Kukurydzę osączyć. Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać.
Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.
Chili oczyścić, pozbawić nasion i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki. Dodać do sałatki i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.
Kolendrę osuszyć, oberwać listki i posiekać. Sałatkę doprawić do smaku i podawać posypaną kolendrą.
Wskazówka
Fasolę kidney można zastąpić czarną fasolą, która jest popularnym składnikiem w kuchni południowoamerykańskiej. W tym celu 100 g suszonej czarnej fasoli namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w czystej wodzie przez 1,5-2 godziny. Po ostygnięciu lekko posolić i dodać do sałatki w sposób opisany powyżej.
Zobacz podobne
przepisy
Fasola to roślina, która od wieków ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak, ale także wartości odżywcze. Ta pyszna roślina strączkowa stanowi składnik wielu potraw z całego świata, ale najbardziej kojarzy się wszystkim z kuchnią południowoamerykańską. Jednym z ciekawszych sposobów na wykorzystanie wspaniałego smaku fasoli jest dodanie jej do sałatek. Odkryj wraz z nami przepyszne kompozycje sałatkowe z dodatkiem fasoli!
Wiosenna sałatka z czerwoną fasolą
Tradycja dodawania różnych rodzajów fasoli do sałatek wywodzi się nie z kuchni meksykańskiej, ale przede wszystkim z kuchni śródziemnomorskiej, w którym to fasola również stanowi ważny składnik jadłospisu. Najczęściej do sałatek z fasolą dodaje się wersję czerwoną lub białą.
Sałatkę z czerwoną fasolą można przyrządzić na setki różnych sposobów, ponieważ roślina ta wdzięcznie łączy się z całą gamą składników — od chrupiących warzyw, przez zielone listki, ostre papryczki, słodkie owoce, mięso, ryby, owoce morza, a także najróżniejsze sery. Jej intensywny smak i kremowa konsystencja czyni ją niezastąpionym elementem lekkich, wiosennych sałatek i innych potraw z czerwoną fasolą w roli głównej.
Dodanie suchej, czerwonej fasoli namoczonej przez noc do sałatki nadaje jej bardziej wyrazistego smaku, z kolei sałatka z czerwoną fasolą z puszki nabiera bardziej kremowego charakteru i słodyczy. W każdej z odsłon fasola sprawdza się wyśmienicie, chociaż różnica w smaku jest dość zauważalna. Wersja konserwowa idealnie sprawdza się do przygotowywania szybkich dań takich jak imprezowa sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą.
Jakie składniki dobrze łączą się z fasolą? Najlepsza sałatka z czerwoną fasolą to ta stworzona z chrupiących warzywami takimi jak papryka, cukinia, kukurydza czy nać selera lub zielony ogórek. Do sałatki z fasolą warto dodać także najbardziej klasyczny składnik, bez którego nie może się udać wiele meksykańskich potraw, czyli pomidora.
Fasola tworzy także całkiem zgrany duet z ziołami i zielonymi listkami, np. kolendrą, bazylią, pietruszką czy sałatą lodową i rukolą. W potrawach z fasolą nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw, czosnku oraz odrobiny ostrości w postaci papryczki chili, jalapeno lub habanero.
Fasola równie świetnie komponuje się z produktami mlecznymi takimi, jak ser feta, cheddar, śmietana czy jogurt. Sałatka z fasolą wzbogacona o te produkty staje się delikatniejsza i bardziej wyważona w smaku. Do fasoli warto dodać także grzyby, ryż lub kasze i różnego rodzaju mięsa (zwłaszcza te grillowane), a także krewetki, ośmiornicę lub grillowaną, białą rybę z dużą dawką cytrusów.
Sałatka z czerwonej fasoli – szybki przepis na udany obiad, lunch lub kolację
Marzy Ci się smaczna sałatka z czerwonej fasoli z puszki? Zacznij od klasycznego połączenia, czyli sałatki w stylu Tex-Mex z dodatkiem fasoli, grillowanej kukurydzy, drobno posiekanych pomidorów, czerwonej cebuli, marynowanego kaktusa i posiekanej kolendry zaprawionej sokiem z limonki. Taka sałatka z fasoli czerwonej to świetna baza do dalszych eksperymentów i modyfikacji (np. wprowadzenia dodatkowych składników białkowych takich jak krewetki, wołowina lub kurczak).
Szukasz pomysłu na lekką sałatkę z dodatkiem czerwonej fasoli? Połącz ją z grillowanym kurczakiem w ziołach, listkami rukoli, suszonymi pomidorami oraz pokruszonym serem feta i sosem na bazie octu balsamicznego, a uzyskasz pełnowartościowy posiłek, który ze spokojem zastąpi Ci lunch, a nawet obiad.
Dla fanów lekko słodkich połączeń idealnym pomysłem może okazać się sałatka z czerwoną fasolą oraz dojrzałym mango i awokado skropiona oliwą z oliwek. Ta niezwykle szybka propozycja to doskonała towarzyszka grillowanych dań na letnich przyjęciach.
Chciałbyś zjeść sałatkę zamiast obiadu? Zainspiruj się smakami kuchni jamajskiej i przygotuj pyszną sałatkę z jamajskim kurczakiem jerk, fasolą oraz ananasem z dodatkiem kiełków i aromatycznego sosu na bazie ostrej papryki, sosu sojowego i imbiru.
Jeśli przepadasz za nietypowymi połączeniami, które zaskakują kubki smakowe, powinieneś rozważyć przygotowanie sałatki z fasoli, marchewki i słodkich ziemniaków (batatów). Jak ją zrobić? Fasolę i bataty ugotuj i pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Składniki połącz w misce i dopraw kuminem, solą oraz pieprzem, a także dużą ilością jogurtu naturalnego.
Fasolową sałatkę możesz przyrządzić także z dodatkiem innych owoców (np. truskawek i borówek), a do całej potrawy dodać nieco kaszy kuskus lub dzikiego ryżu, lub inne ulubione składniki. Kreatywność w ich doborze pozwoli Ci stworzyć sałatkę na każdą okazję, która zachwyci podniebienia Twoich gości. Odkryj magię drzemiącą w czerwonej fasoli i stwórz własne, niekonwencjonalne połączenia!
Zobacz przepisy
na lato
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1353 dni temu
Jest Dobrze
odpowiedz
2707 dni temu
Sałatka rewelacyjna. Bardzo smaczna. Raz chciałem troszkę poeksperymentować i dodałem oliwki i natkę pietruszki - wniosek; składników już więcej nie zmieniałem:-))))
odpowiedz
3475 dni temu
Witam, taka uwaga, fajnie byloby gdybyście Panstwo podawali ilosc Kcal na porcje .Pozdrawiam . Fanka LIDLA
odpowiedz