Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- wałek
- papier do pieczenia
- blacha do pieczenia
- pędzelek do smarowania masłem
- folię spożywczą
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Do miski wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę.
KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY MASŁO
Ułóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nim kostkę masła i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Masło rozwałkuj na kształt prostokąta.
KROK 4: ROZWAŁKOWYWANIE CIASTA
Kulę z jednolitego ciasta rozwałkuj, a potem połóż na niej środku masło, a następnie zasłoń masło, chwytając za brzegi ciasta i zawijając do środka. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto i zawiń je na trzy części. Potem ponownie rozwałkuj i zawiń. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.
KROK 5: PONOWNE ROZWAŁKOWANIE CIASTA
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je i wytnij z nich równe trójkąty. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, wyciągnij je w lodówki i wytnij z niego równe trójkąty.
KROK 6: NADZIEWAMY CIASTO
Każdy trójkąt posmaruj masłem, a potem dodaj do niego łyżeczkę marmolady morelowej. Procedurę tę powtórz ze wszystkimi trójkącikami.
KROK 7: ZAWIJAMY ROGALIKI
Po wypełnieniu trójkątów nadzieniem przejdź do ich zwijania. Chwyć za ciasto, zaczynając od tej szerszej strony, i zwiń ciasto do środka, tak aby utworzyć kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki zostaw na 15 minut, żeby lekko podrosły.
KROK 8: WYPIEKAMY ROGALIKI
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
Przepis na rogaliki (croissanty) z ciasta francuskiego – prosto i smacznie
Rogaliki z ciasta francuskiego, czyli tak zwane croissanty, wbrew pozorom nie pochodzą z Francji, ale z Austrii. To właśnie tam powstawały pierwsze rogaliki z maślanego, składanego ciasta nazywane kipfrel, które dotarły do Francji dopiero po klęsce Napoleona pod Wiedniem w XVII za sprawą kucharza Ludwika XIV. Francuzi szybko pokochali smak tej prostej przekąski i szybko dostosowali przepis na rogaliki do własnej kuchni, przyrządzając croissanty (półksiężyce) z ciasta francuskiego.
W przepisie na tradycyjne rogaliki francuskie znajdziesz ciasto, które przygotowuje się etapami, co pozwala uzyskać kruche i warstwowe ciasto. W cukierniach i piekarnikach na przygotowanie croissantów z ciasta francuskiego przeznacza się nawet kilka dni, jednakże bez problemu można skrócić nieco czas ich przygotowania, dostosowując przepis do domowych warunków.
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszne rogaliki z ciasta francuskiego w domowych warunkach? Przyrządzanie tej słodkiej przekąski nie jest proste, szczególnie jeśli robi się to w domu. Są jednak sposoby na to, żeby domowe croissanty smakowały równie pysznie, co te przygotowane w cukierni.
Do ciasta francuskiego wybieraj składniki najwyższej jakości i pierwszej świeżości. Ten typ ciasta nie wybacza — wersja z dodatkiem margaryny nie będzie smakowała tak, jak ta przygotowana z dodatkiem prawdziwego, wysokotłuszczowego masła. Zwróć uwagę także na zachowanie odpowiednich proporcji, które są kluczowe do utrzymania kruchej i warstwowej struktury ciasta. Nawet kilka gramów więcej lub mniej tu i tam może doprowadzić do tego, że ciasto nie spełni oczekiwań.
Kolejną zasadą, którą należy kierować się podczas domowego wypiekania croissantów, jest umiar – nie wolno przesadzić z żadnym produktem, także z tymi, które trafiają do środka rogalika. Stawiaj na akcenty, które pozwolą Ci osiągnąć odpowiedni smak i aromat. W przypadku rogalików mniej znaczy więcej.
Jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego? Przygotowując domowe rogaliki z ciasta francuskiego, uzbrój się w cierpliwość — to proces, który wymaga czasu. Starannie zawijaj rogaliki od szerszej części ciasta do tej węższej. Staraj się zachować prosty tor podczas zawijania, dzięki czemu nadzienie nie będzie wypływać ze środka, a rogalik się nie rozpadnie.
Ile piec rogaliki z ciasta francuskiego? Croissanty należy piec od 15 do 25 minut w zależności od ich wielkości. Większe egzemplarze warto przetrzymać trochę dłużej w piecu, a przed ich upieczeniem delikatnie spryskać ciasto wodą, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu wierzchniej warstwy ciasta.
Z czym zrobić rogaliki z ciasta francuskiego? Najpopularniejsze warianty
Rogaliki z ciasta francuskiego można przyrządzić na wiele różnych, interesujących sposobów, a wybór nadzienia można dostosować do własnych preferencji smakowych. Jest jednak kilka popularnych rodzajów croissantów, które spotkasz w większości cukierni.
Najbardziej powszechnym rodzajem są rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą lub czekoladą — ten rodzaj nadzienia ustąpił popularności klasycznej wersji z maślanym nadzieniem. Czekoladowe kawałki włożone do środka rogalików rozpływają się w trakcie pieczenia, tworząc rozkoszne, kremowe nadzienie. W cukierniach dostać można także rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą i bananami, za którymi szaleją dzieci. Słodkie czekoladowo-orzechowe nadzienie świetnie komponuje się z bananami i jest niezwykle proste do przygotowania w domowych warunkach.
Drugim często spotykanym rodzajem są rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem. W środku croissantów można znaleźć dżemy, marmolady i powidła z najróżniejszych owoców — słodkich truskawek, moreli, brzoskwiń, gruszek, jabłek, śliwek, malin, pigwy, a nawet z pomarańczy czy z róży. Propozycje z owocowymi nadzieniami idealnie sprawdzają się na szybkie śniadanie lub lunch.
Mniej popularnymi, ale równie pysznymi wariantami, są rogaliki z ciasta francuskiego z serem i z budyniem. Kremowe, delikatne nadzienie ciekawie komponuje się z maślanym smakiem ciasta. Do takich rogalików warto dodać odrobinę świeżych owoców lub lekko kwaśnych konfitur, aby dodać im więcej charakteru.
Rogaliki to niejedyna rzecz, którą możesz przygotować z własnoręcznie zrobionego ciasta francuskiego. To pyszne, maślane i kruche ciasto sprawdza się w połączeniach wytrawnych. Spróbuj przygotować przekąski z ciasta francuskiego na słono, a z pewnością się nie zawiedziesz. Teraz kiedy znasz sposób ich przygotowywania, możesz spróbować przygotować te pyszne wypieki w swoim własnym domu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Pierogi z mięsem
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Babeczki leśny mech
- Wykwintne roladki rybne
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)