Rogaliki z ciasta francuskiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • wałek
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczenia
  • pędzelek do smarowania masłem
  • folię spożywczą

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.

KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do miski wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę.

KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY MASŁO

Ułóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nim kostkę masła i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Masło rozwałkuj na kształt prostokąta.

KROK 4: ROZWAŁKOWYWANIE CIASTA

Kulę z jednolitego ciasta rozwałkuj, a potem połóż na niej środku masło, a następnie zasłoń masło, chwytając za brzegi ciasta i zawijając do środka. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto i zawiń je na trzy części. Potem ponownie rozwałkuj i zawiń.  Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.

KROK 5: PONOWNE ROZWAŁKOWANIE CIASTA

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je i wytnij z nich równe trójkąty. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, wyciągnij je w lodówki i wytnij z niego równe trójkąty. 

KROK 6: NADZIEWAMY CIASTO

Każdy trójkąt posmaruj masłem, a potem dodaj do niego łyżeczkę marmolady morelowej. Procedurę tę powtórz ze wszystkimi trójkącikami.

KROK 7: ZAWIJAMY ROGALIKI

Po wypełnieniu trójkątów nadzieniem przejdź do ich zwijania. Chwyć za ciasto, zaczynając od tej szerszej strony, i zwiń ciasto do środka, tak aby utworzyć kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki zostaw na 15 minut, żeby lekko podrosły.

KROK 8: WYPIEKAMY ROGALIKI

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Przepis na rogaliki (croissanty) z ciasta francuskiego – prosto i smacznie

Rogaliki z ciasta francuskiego, czyli tak zwane croissanty, wbrew pozorom nie pochodzą z Francji, ale z Austrii. To właśnie tam powstawały pierwsze rogaliki z maślanego, składanego ciasta nazywane kipfrel, które dotarły do Francji dopiero po klęsce Napoleona pod Wiedniem w XVII za sprawą kucharza Ludwika XIV. Francuzi szybko pokochali smak tej prostej przekąski i szybko dostosowali przepis na rogaliki do własnej kuchni, przyrządzając croissanty (półksiężyce) z ciasta francuskiego.

W przepisie na tradycyjne rogaliki francuskie znajdziesz ciasto, które przygotowuje się etapami, co pozwala uzyskać kruche i warstwowe ciasto. W cukierniach i piekarnikach na przygotowanie croissantów z ciasta francuskiego przeznacza się nawet kilka dni, jednakże bez problemu można skrócić nieco czas ich przygotowania, dostosowując przepis do domowych warunków.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszne rogaliki z ciasta francuskiego w domowych warunkach? Przyrządzanie tej słodkiej przekąski nie jest proste, szczególnie jeśli robi się to w domu. Są jednak sposoby na to, żeby domowe croissanty smakowały równie pysznie, co te przygotowane w cukierni.

Do ciasta francuskiego wybieraj składniki najwyższej jakości i pierwszej świeżości. Ten typ ciasta nie wybacza — wersja z dodatkiem margaryny nie będzie smakowała tak, jak ta przygotowana z dodatkiem prawdziwego, wysokotłuszczowego masła. Zwróć uwagę także na zachowanie odpowiednich proporcji, które są kluczowe do utrzymania kruchej i warstwowej struktury ciasta. Nawet kilka gramów więcej lub mniej tu i tam może doprowadzić do tego, że ciasto nie spełni oczekiwań.

Kolejną zasadą, którą należy kierować się podczas domowego wypiekania croissantów, jest umiar – nie wolno przesadzić z żadnym produktem, także z tymi, które trafiają do środka rogalika. Stawiaj na akcenty, które pozwolą Ci osiągnąć odpowiedni smak i aromat. W przypadku rogalików mniej znaczy więcej.

Jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego?  Przygotowując domowe rogaliki z ciasta francuskiego, uzbrój się w cierpliwość — to proces, który wymaga czasu. Starannie zawijaj rogaliki od szerszej części ciasta do tej węższej. Staraj się zachować prosty tor podczas zawijania, dzięki czemu nadzienie nie będzie wypływać ze środka, a rogalik się nie rozpadnie.

Ile piec rogaliki z ciasta francuskiego? Croissanty należy piec od 15 do 25 minut w zależności od ich wielkości. Większe egzemplarze warto przetrzymać trochę dłużej w piecu, a przed ich upieczeniem delikatnie spryskać ciasto wodą, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu wierzchniej warstwy ciasta.

Z czym zrobić rogaliki z ciasta francuskiego? Najpopularniejsze warianty

Rogaliki z ciasta francuskiego można przyrządzić na wiele różnych, interesujących sposobów, a wybór nadzienia można dostosować do własnych preferencji smakowych. Jest jednak kilka popularnych rodzajów croissantów, które spotkasz w większości cukierni.

Najbardziej powszechnym rodzajem są rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą lub czekoladą — ten rodzaj nadzienia ustąpił popularności klasycznej wersji z maślanym nadzieniem. Czekoladowe kawałki włożone do środka rogalików rozpływają się w trakcie pieczenia, tworząc rozkoszne, kremowe nadzienie. W cukierniach dostać można także rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą i bananami, za którymi szaleją dzieci. Słodkie czekoladowo-orzechowe nadzienie świetnie komponuje się z bananami i jest niezwykle proste do przygotowania w domowych warunkach.

Drugim często spotykanym rodzajem są rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem. W środku croissantów można znaleźć dżemy, marmolady i powidła z najróżniejszych owoców — słodkich truskawek, moreli, brzoskwiń, gruszek, jabłek, śliwek, malin, pigwy, a nawet z pomarańczy czy z róży. Propozycje z owocowymi nadzieniami idealnie sprawdzają się na szybkie śniadanie lub lunch.

Mniej popularnymi, ale równie pysznymi wariantami, są rogaliki z ciasta francuskiego z serem i z budyniem. Kremowe, delikatne nadzienie ciekawie komponuje się z maślanym smakiem ciasta. Do takich rogalików warto dodać odrobinę świeżych owoców lub lekko kwaśnych konfitur, aby dodać im więcej charakteru.

Rogaliki to niejedyna rzecz, którą możesz przygotować z własnoręcznie zrobionego ciasta francuskiego. To pyszne, maślane i kruche ciasto sprawdza się w połączeniach wytrawnych. Spróbuj przygotować przekąski z ciasta francuskiego na słono, a z pewnością się nie zawiedziesz. Teraz kiedy znasz sposób ich przygotowywania, możesz spróbować przygotować te pyszne wypieki w swoim własnym domu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!