Rosół drobiowo-wołowy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • duży garnek o pojemności ok. 8 l
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Wodę dobrze schłodź, najlepiej zaraz przed użyciem dodaj do niej dodatkowe kostki lodu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODPIEKAMY MIĘSO I CEBULĘ

Mięso dokładnie myjemy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Następnie cebulę dokładamy do mięsa i całość pieczemy przez ok. 15 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Pozostałe warzywa obieramy i układamy na dnie garnka. Następnie dodajemy do nich mięso, cebulę i 2 piramidki smaku. Całość zalewamy mocno schłodzoną wodą z kostkami lodu.

KROK 3: GOTUJEMY ROSÓŁ

Wywar gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zwiększamy ogień do średniego i gotujemy przez kolejne 2,5 godziny. Ugotowany rosół studzimy, wyjmujemy z niego piramidki smaku i w razie potrzeby odcedzamy.

Przed podaniem rosół podgrzewamy i jemy gorący z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!