Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży garnek o pojemności ok. 8 l
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę dobrze schłodź, najlepiej zaraz przed użyciem dodaj do niej dodatkowe kostki lodu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPIEKAMY MIĘSO I CEBULĘ
Mięso dokładnie myjemy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Następnie cebulę dokładamy do mięsa i całość pieczemy przez ok. 15 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Pozostałe warzywa obieramy i układamy na dnie garnka. Następnie dodajemy do nich mięso, cebulę i 2 piramidki smaku. Całość zalewamy mocno schłodzoną wodą z kostkami lodu.
KROK 3: GOTUJEMY ROSÓŁ
Wywar gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zwiększamy ogień do średniego i gotujemy przez kolejne 2,5 godziny. Ugotowany rosół studzimy, wyjmujemy z niego piramidki smaku i w razie potrzeby odcedzamy.
Przed podaniem rosół podgrzewamy i jemy gorący z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)