Rosyjska sałatka warstwowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy ziemniaki i jajka

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki i jajka odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki.

Krok 2: Kroimy składniki sałatki

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Ogórki i buraki osączamy, ogórki kroimy w kostkę, buraczki w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Matiasy osączamy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 3: Przygotowujemy dressing

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. 2/3 mieszamy z majonezem, śmietaną i wodą z ogórków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4: Układamy warstwy sałatki

Przygotowane składniki, oprócz jajek, układamy warstwami na przemian z dressingiem w misce, kończąc dressingiem i odrobiną pietruszki. Dekorujemy ćwiartkami jajek. Sałatkę wstawiamy ok. 2 godziny do lodówki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Maja Maja
    447 dni temu
    Dzien dobry Buraki mają być surowe?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    447 dni temu
    Dzień dobry! Buraki w tym przepisie powinny być ugotowane, upieczone lub marynowane, w plastrach, ze słoiczka :)

Rosyjska sałatka warstwowa, znana także pod nazwą sałatka śledziową lub śledziami pod pierzynką, to jedno z bardziej popularnych dań kuchni rosyjskiej, którego historia sięga jeszcze XX wieku. W jaki sposób przyrządzić pyszną, śledziową sałatkę? Poznaj nasz sposób na rosyjską sałatkę warstwową ze śledziami

Rosyjska sałatka warstwowa — przepis na śledzia z ZSRR

Historia śledzia pod pierzynką, który z naszym kraju częściej nazywany jest rosyjską sałatką warstwową (chociaż nie do końca poprawnie), zaczęła się w okresie międzywojennym w Związku Radzieckim, gdzie kuchnia była pod wpływem tradycyjnych smaków, dostępności produktów i praktycznych rozwiązań kulinarnej sztuki. To danie miało również patriotyczny wymiar, będąc często obecne na stołach podczas świąt i ważnych wydarzeń.

Według jednego z badaczy śledź w takiej formie serwowany był jeszcze przed wybuchem rewolucji, jako prosta przekąska z kiepskiej jakości ryby. Warzywa gotowane i konserwowane miały zamaskować przykry smak ryby. Inne źródła mówią, że za stworzeniem śledzi po rosyjsku stał moskiewski kupiec Bogomiłow, który podawał swoim klientom sałatkę, mającą symbolizować współczesnego ducha ZSRR. W skład jego sałatki przekładanej wchodził śledź jako symbol proletariatu, marchewka i cebula jako symbol chłopów, burak czerwony miał symbolizować rewolucję październikową, a sos majonezowy — wrogów ludu, czyli bogaczy i burżuazję.

W pierwotnym przepisie na sałatkę warstwową śledzia marynowano z cebulą i układano na spodzie, a następnie przykrywano go ugotowanymi ziemniakami, startą marchewką, jajkami, posiekaną cebulą i startymi burakami, które tworzyły warstwę kolorowej pierzynki. Na sam koniec całość ozdabiało się majonezem z dodatkiem przypraw i musztardy. Tak przygotowaną rosyjską sałatkę serwowano na wszystkie ważne, komunistyczne wydarzenia, także w Polsce i w Ukrainie.

Poza granicami ZSRR pozwalano sobie na większą frywolność w doborze składników i tak zamiast buraków wykorzystywano same ogórki konserwowe lub kiszone albo ugotowane plastry ziemniaków (sałatka nazywana była wtedy „ziemniakiem po rosyjsku”). Czasem tradycyjne dodatki zastępowano także plastrami żółtego sera albo pietruszką i w takiej formie po dziś dzień sałatkę przekładaną podaje się w wielu miejscach Polski.

Sałatka warstwowa — różne warianty rosyjskiej potrawy

Chociaż historia sałatki warstwowej sięga czasów jeszcze sprzed wymyślenia śledzia pod pierzynką, to właśnie wersja wzbogacona o śledzia, ziemniaki i ugotowane buraki stała się najbardziej znana i popularna i doczekała się wielu modyfikacji. Nowoczesne warianty śledzia pod pierzynką często uwzględniają dodatkowe składniki takie jak awokado, pieczarki, pikle, chrzan lub żółty ser.

Sałatka śledziowa warstwowa z ziemniakami i serem żółtym jest chętnie podawana jako jedno z dań na wigilijnym stole, ale równie często spotkać ją można także podczas innych rodzinnych uroczystości. Jej smak jest bardziej sycący, dlatego często podawana jest w formie głównego dania.

We współczesnych kulinariach istnieje także wersja sałatki warstwowej z burakami i żółtym serem, a także sałatka złocieniecka, która najmniej przypomina oryginalną, rosyjską sałatkę, w której skład wchodziły matiasy z jajkiem i majonezem wraz z burakami, marchewką, cebulą i kiszonkami. Co wchodzi w skład sałatki złocienieckiej? Do tej sałatki dodaje się kawałki selera, szynki, ananasa, pora, ugotowane jajka i majonez. Wszystkie te produkty układa się warstwami tak jak w przypadku sałatki rosyjskiej.

Sałatka przekładana — wskazówki

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz rosyjską sałatkę warstwową ze śledziem i burakami, czy jej kuzynkę, sałatkę olivier, istnieje kilka trików, które warto zastosować, aby udoskonalić każdy przepis. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym Twoja sałatka śledziowa z ziemniakami warstwowa zyska jeszcze więcej smaku i aromatu!

Zacznij od wyboru śledzia —  wybierz zamarynowaną lub zasolankowaną rybę o wysokiej jakości. Do sałatek najlepiej sprawdzi się wstępnie zasolankowana ryba, którą samodzielnie zamarynujesz w oleju, cebuli i przyprawach. Jeśli brakuje Ci czasu, wybierz gotowego, marynowanego śledzia.

Do sałatki koniecznie dodaj zioła, które dodadzą jej świeżości i lekkości. Jeśli nie lubisz bardzo tłustych i zapychających sałatek, podmień klasyczny majonez na sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem koperku. Buraki i śledź idealnie połączą się z takim lekkim, orzeźwiającym sosem.

Nie bój się eksperymentów! Przygotowując swoją sałatkę warstwową w wersji z jajkiem i serem żółtym, burakami czy innymi składnikami baw się smakami, by stworzyć na talerzu coś wyjątkowego. Dodaj orzechy, inny rodzaj sera, a nawet rodzynki czy winogrona. Na pewno uda Ci się stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!