Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender lub rozdrabniacz
  • tarkę o grubych oczkach
  • sitko o drobnych oczkach
  • łyżkę cedzakową
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

PESTO Z KIEŁKÓW JARMUŻU

Wszystkie składniki pesto dokładnie rozdrabniamy.

SAŁATKA ŚNIADANIOWA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Awokado kroimy w paski, a buraki na niewielkie kawałki. Do miski wkładamy szpinak, kiełki i przygotowaną wcześniej marchew. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JAJKO W KOSZULCE

W garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej łyżkę octu. Jajko rozbijamy nad sitkiem o drobnych oczkach i pozostawiamy nad miską, aby spłynęło całe luźne białko.

We wrzącej wodzie robimy wirek, wlewamy w jego środek jajko i zmniejszamy ogień. Gotujemy je przez ok. 3 minuty, a następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, aby ociekło z nadmiaru wody.

KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę przekładamy na talerz. Układamy na niej buraki i awokado. Całość oprószamy solą. Następnie na warzywa wykładamy ugotowane jajko. Na koniec skrapiamy sałatkę przygotowanym pesto z kiełków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!