Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- blender ręczny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.
Masło roztop i delikatnie przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia.
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.
KROK 2: BLENDUJEMY DYNIĘ
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
KROK 5: OZDABIAMY SERNIK
Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Sernik możemy ozdobić kawałkiem upieczonej dyni.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.
KROK 7: PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klasyczny sernik
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Sernik czekoladowy
- Sernik japoński
- Muffiny jajeczne z papryczkami padron
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Sernik limonkowo-miętowy
- Sernik na zimno z mango
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Chleb chmurka z TikToka
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Krupnik z pomidorami
- Sernik matcha na zimno
- Śląskie makówki
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Sałatka włoska Panzanella
- Frittata keto
- Zalewajka
- Patatas bravas z chorizo
- Wegańskie makiełki
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Krem z białych szparagów i pora
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Ciasto skubaniec z agrestem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)