
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- blender ręczny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.
Masło roztop i delikatnie przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia.
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.
KROK 2: BLENDUJEMY DYNIĘ
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
KROK 5: OZDABIAMY SERNIK
Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Sernik możemy ozdobić kawałkiem upieczonej dyni.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.
KROK 7: PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Komentarze (0)