zobacz film Sernik dyniowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • blender ręczny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Przygotuj wcześniej:

Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.

Masło roztop i delikatnie przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia.

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.

KROK 2: BLENDUJEMY DYNIĘ

Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

KROK 5: OZDABIAMY SERNIK

Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Sernik możemy ozdobić kawałkiem upieczonej dyni.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.

KROK 7: PODAJEMY SERNIK

Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    30 dni temu
    Sernik przepyszny. Bardzo długo zachowuje wilgoć i się nie psuje, więc nie trzeba się bać że będzie zaraz niedobry. Jak ktoś uważa to do spodu idzie za dużo ciastek to na spokojnie, połowa też starcza. Krem śmietankowy jest opcjonalny więc nie trzeba go robić. Ja do swojego sernika dałam połowę cukru więc nie wiem jak jest z całym, ale wszystkim smakował.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!