![Sernik dyniowy Sernik dyniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/730d509b4d75-cd4979cf970f-kw38-2023-pawel-malecki-sernik-dyniowy-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- blender ręczny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.
Masło roztop i delikatnie przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia.
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.
KROK 2: BLENDUJEMY DYNIĘ
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
KROK 5: OZDABIAMY SERNIK
Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Sernik możemy ozdobić kawałkiem upieczonej dyni.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.
KROK 7: PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
![Klasyczny sernik](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9d4477c53c2-eaeda6dc38-SERNIK_CIASTA_960x540.webp)
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
![Sernik na zimno](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d0e5ded0a674-9d7b5eb674-KW_20_sernik_na_zimno_12490_2-przepisy_S_109477_960x540.webp)
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
![Cytrynowe Orzeźwienie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5afee594f755-0804e218cb-KW_21_cytrynowe_orzezwienie_13107259_960x540.webp)
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
![Babka bananowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cdbed76d7490-47f0068fc6-KW_22_S_18371_banana_bread_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Klasyczny sernik
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Sernik czekoladowy
- Sernik japoński
- Muffiny jajeczne z papryczkami padron
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Sernik limonkowo-miętowy
- Sernik na zimno z mango
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Chleb chmurka z TikToka
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Krupnik z pomidorami
- Sernik matcha na zimno
- Śląskie makówki
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Sałatka włoska Panzanella
- Frittata keto
- Zalewajka
- Patatas bravas z chorizo
- Wegańskie makiełki
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Krem z białych szparagów i pora
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
- Ciasto skubaniec z agrestem
Komentarze (0)