zobacz film Sernik dyniowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • blender ręczny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Przygotuj wcześniej:

Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.

Masło roztop i delikatnie przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia.

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.

KROK 2: BLENDUJEMY DYNIĘ

Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

KROK 5: OZDABIAMY SERNIK

Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

WSKAZÓWKA! Sernik możemy ozdobić kawałkiem upieczonej dyni.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.

KROK 7: PODAJEMY SERNIK

Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!