Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- blender ręczny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię hokkaido pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka.
Masło roztop i delikatnie przestudź, aby nie było gorące w momencie użycia.
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.
KROK 2: BLENDUJEMY DYNIĘ
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
KROK 5: OZDABIAMY SERNIK
Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
WSKAZÓWKA! Sernik możemy ozdobić kawałkiem upieczonej dyni.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.
KROK 7: PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
39 dni temu
Sernik przepyszny. Bardzo długo zachowuje wilgoć i się nie psuje, więc nie trzeba się bać że będzie zaraz niedobry. Jak ktoś uważa to do spodu idzie za dużo ciastek to na spokojnie, połowa też starcza. Krem śmietankowy jest opcjonalny więc nie trzeba go robić. Ja do swojego sernika dałam połowę cukru więc nie wiem jak jest z całym, ale wszystkim smakował.
odpowiedz