Sernik pistacjowy z serka wiejskiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • piekarnik rozgrzany do 220°C
  • foremkę o średnicy 20-22 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Serek wiejski wraz z jogurtem naturalnym odcedzamy na sitku przez około 30 minut.

WSKAZÓWKA: Pozostałe składniki na masę wyciągamy z lodówki 30 minut wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SPÓD SERNIKA

Herbatniki umieszczamy w misie termorobota MC Smart, po czym wszystko miksujemy, używając programu: wg ustawień własnych, czas 1 minuta / obroty 7. Następnie, dodajemy masło orzechowe i miód i mieszamy całość wg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 4.

KROK 3: PIECZEMY SPÓD CIASTA

Przygotowaną masę na spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20-22 cm, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu – studzimy.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SERNIK

Do misy urządzenia dodajemy odcedzony serek wiejski i jogurt naturalny i miksujemy wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 7. Do tego dodajemy erytrytol, pastę pistacjową, ekstrakt wanilii i sól. Ponownie wszystko mieszamy, nastawiając termorobota MC Smart na program: wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy jeszcze jajka i dalej miksujemy wg ustawień własnych czas 1 minuta 30 sekund / obroty 4.

KROK 5: PIECZEMY SERNIK

Przygotowaną masę przelewamy do formy. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-30 minut (funkcja góra-dół). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy sernik smarujemy pastą pistacjową i podajemy.

WSKAZÓWKA: Po 8 godzinach w lodówce sernik nabierze idealnej kremowej konsystencji; początkowo może być płynny, dlatego musi odstać.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!