_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- piekarnik rozgrzany do 220°C
- foremkę o średnicy 20-22 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Serek wiejski wraz z jogurtem naturalnym odcedzamy na sitku przez około 30 minut.
WSKAZÓWKA: Pozostałe składniki na masę wyciągamy z lodówki 30 minut wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SPÓD SERNIKA
Herbatniki umieszczamy w misie termorobota MC Smart, po czym wszystko miksujemy, używając programu: wg ustawień własnych, czas 1 minuta / obroty 7. Następnie, dodajemy masło orzechowe i miód i mieszamy całość wg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 4.
KROK 3: PIECZEMY SPÓD CIASTA
Przygotowaną masę na spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20-22 cm, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu – studzimy.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SERNIK
Do misy urządzenia dodajemy odcedzony serek wiejski i jogurt naturalny i miksujemy wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 7. Do tego dodajemy erytrytol, pastę pistacjową, ekstrakt wanilii i sól. Ponownie wszystko mieszamy, nastawiając termorobota MC Smart na program: wg ustawień własnych czas 2 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy jeszcze jajka i dalej miksujemy wg ustawień własnych czas 1 minuta 30 sekund / obroty 4.
KROK 5: PIECZEMY SERNIK
Przygotowaną masę przelewamy do formy. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 25-30 minut (funkcja góra-dół). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy sernik smarujemy pastą pistacjową i podajemy.
WSKAZÓWKA: Po 8 godzinach w lodówce sernik nabierze idealnej kremowej konsystencji; początkowo może być płynny, dlatego musi odstać.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
84 dni temu
A czy można dać zwykłą nutella zamiast pasty pistacjowe czy kremu?
Odpowiedz
84 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany, powinno się udać, chociaż warto wtedy kontrolować, jak słodka jest masa ;)
185 dni temu
Skoro dajemy 175 g pasy do masy to skąd mamy jeszcze do posmarowania ?
Odpowiedz
178 dni temu
Smarowanie gotowego sernika pastą pistacjową jest opcjonalne i służy tylko dekoracji.
221 dni temu
Ile pasty pistacjowej idzie do masy jeśli mamy jej w całości 175g?
Odpowiedz
217 dni temu
Pasty/kremu pistacjowego używamy 175 gramów :)
225 dni temu
Jak serek z jogurtem odcedzać? Coś chyba nie tak z tym przepisem.
Odpowiedz
224 dni temu
Jogurtu faktycznie nie odcedzamy, jednak serek wiejski należy odcedzić ze śmietanki.