Anyż

Anyż przywołuje święta: bożonarodzeniowy kompot, ciasta, kapustę z grzybami… ale i robione własnoręcznie ozdoby. Zobacz, co właściwie kryje się za przyprawą, którą pewne indyjskie linie lotnicze podawały pasażerom do żucia, aby zapobiec ich złemu samopoczuciu.

Co to jest anyż?

Anyż, zwany też anyżkiem (pełna nazwa rośliny to anyż biedrzeniec), to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Jego nasiona są jedną z najstarszych przypraw świata.

Jak wygląda anyż?

Anyż osiąga do 0,5 m wysokości. Ma pustą w środku łodygę, kwitnie na biało. Wygląda trochę jak natka pietruszki, a jego owoce przypominają małe makówki. Nasiona mają ok. 4 mm i zielonoszary kolor. Z kolei stosowany w kuchni anyż gwiazdkowy, czy też gwiaździsty, czyli badian właściwy, to roślina z rodziny cytryńcowatych lub – w zależności od systemu – badianowatych. Wiecznie zielone drzewo dorasta nawet do 8-10 m. Owoce mają kształt gwiazd, stąd nazwa. Po wysuszeniu używane są głównie jako przyprawa.

Jaki smak i jaki zapach ma anyż?

Jeśli mielibyśmy porównać smak anyżu do innej rośliny, byłby to pewnie koper włoski. Zapach anyżu przypomina zapach kminku, jest jednak słodszy i bardziej intensywny.

Jak zmielić anyż?

Przyprawa ta używana jest pod postacią całych lub zmielonych nasion. Anyż gwiazdkowy można dodawać do potraw także w postaci całych gwiazdek. Nasiona najczęściej mielemy w moździerzu. Do zmielenia gwiazdek najlepiej użyć młynka elektrycznego.

Jak działa anyż?

Anyż ma właściwości wykrztuśne, z tego też względu jest składnikiem syropów na kaszel. Szczególnie znany jest jednak ze swojego zbawiennego wpływu na pracę żołądka i jelit. Jest także przeciwbakteryjny i moczopędny. Jego intensywny zapach odstrasza owady.

Na co pomaga anyż?

Dzięki swym właściwościom anyż zwalcza stany zapalne i przeziębienia. Pomaga na zaparcia, wzdęcia, likwiduje gazy czy kolki jelitowe. Anyż pomoże pozbyć się pasożytów układu pokarmowego. Matki karmiące znajdą w nim sprzymierzeńca w pobudzaniu laktacji. Ponadto przyprawa ta korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów oraz poprawia pamięć. Przy bolesnych menstruacjach zaleca się kąpiel z dodatkiem rozluźniającego anyżkowego olejku.

Jak używać anyżu?

Anyż to ciekawa przyprawa do mięs czy ryb, ale także do ciast i wypieków, np. żytniego chleba. Często dodawany jest do kapusty. Na jego bazie robiona jest także anyżówka – specyficzny słodki likier. Z anyżu wytwarza się również miód. Anyż gwiazdkowy dużą popularnością cieszy się w kuchni chińskiej. Dodawany jest do potraw mięsnych oraz zup. W Europie używa się go do deserów, ciast, kompotów, przetworów czy likierów. Zarówno anyż biedrzeniec, jak i anyż gwiaździsty stosujemy w kuchni w całości lub zmielone. W celach leczniczych używa się anyżowych wywarów, soków lub olejku.

Spróbuj naszych przepisów na aromatyczne napoje z anyżem:

Wypróbuj również przepisy na desery:

Dania z anyżem na wytrawnie:

Anyż, choć specyficzny w smaku, na pewno urozmaici nasze potrawy. Warto poznać wszystkie jego zalety i nie bać się go stosować w kuchni. Szczególnie, że jest podobno znakomitym afrodyzjakiem. Poradzi sobie też sobie doskonale z kacem i z nudnościami.

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!