Jeżyny

Te leśne owoce do złudzenia przypominają swoje kuzynki maliny. I gdyby nie fakt, że jeżyny są zdecydowanie mocniej osadzone na dnie kwiatowym, co powoduje ich trudniejsze zerwanie z krzaka, to łatwo można by się pomylić. A kolor? Czarne zabarwienie owoców, które według mitologii greckiej rośliny uzyskały w walce Zeusa z tytanami, niekoniecznie daje gwarancję, że mamy do czynienia z jeżynami. W tym kolorze równie dobrze możemy bowiem spotkać niektóre odmiany malin.

Czy jeżyny są zdrowe?

Jeżyny warto włączyć do swojej diety, ponieważ wykazują właściwości antynowotworowe. Dzięki ich regularnemu spożywaniu zapobiegamy ryzyku zachorowania nie tylko na raka, ale również na wiele innych chorób, a to za sprawą obecnych w ich składzie przeciwutleniaczy. Są one również pomocne w utrzymaniu dobrego stanu skóry, która pozbawiona wolnych rodników zachowuje dłużej młody wygląd.

Jakie witaminy mają jeżyny?

Jeżyny to przede wszystkim bogate źródło witaminy C, która bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu i wpływa na zwiększenie jego odporności. 100 g jeżyn zawiera aż 21 g tego składnika, co oznacza, że spożywając potrójną porcję tych leśnych owoców, możemy zaspokoić średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jeżyny są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości.

Ile kalorii mają jeżyny?

Jeżyny to nie tylko odżywczy, ale również niskokaloryczny składnik diety. 100 g tych owoców zawiera zaledwie 43 kcal i aż 5 g błonnika, który wspomaga procesy trawienne i przyspiesza metabolizm, ułatwiając utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Jak więc widać, jeżyny bez obaw można polecić każdemu bez wyjątku, a w szczególności osobom dbającym o linię.

Czy jeżyny można mrozić?

Owoce jagodowe, do których niewątpliwie należą jeżyny, można mrozić. Dzięki temu procesowi zachowamy ich aromat oraz większość składników odżywczych nawet podczas długiej zimy. Trzeba jedynie pamiętać, aby w tym celu wybierać dojrzałe okazy, bez śladów uszkodzeń czy gnicia.

Jak mrozić jeżyny?

Mrożąc jeżyny, warto wiedzieć, że istotny jest czas, a co się z tym wiąże także temperatura zamrażania. Skórka owoców jagodowych jest bowiem bardzo delikatna, w związku z czym im mniejsze kryształki lodu znajdą się na jej powierzchni, tym lepiej. Aby zamrozić jeżyny, wystarczy umyć je pod bieżącą wodą, najlepiej na durszlaku, a następnie rozłożyć na ręczniku, pozostawiając je do całkowitego wyschnięcia. Osuszone owoce rozkładamy na tacy, zachowując odstępy, i wkładamy do komory zamrażalnika o najniższej temperaturze. Po 2 dniach jeżyny można przełożyć do pojemników lub woreczków, aby zajęły jak najmniej miejsca w zamrażarce.

Co można zrobić z jeżyn?

Jeżyny znakomicie nadają się do deserów. Z jeżyn można zrobić przepyszne ciasta i babeczki, a podczas upalnych dni połączyć je z bitą śmietaną, przygotowując lodowy trifle jeżynowo-bananowy lub pudding na bazie leśnych owoców albo orzeźwiający koktajl. W okresie letnim przyda się również wiedza, jak zrobić sok z jeżyn. Z kolei aby zachować aromat i smak na dłużej, warto pokusić się o przyrządzenie musu lub konfitury.

Dary lasu zawsze zajmowały ważne miejsce w polskiej kuchni. Bywały stałym elementem spiżarni wypełnionych po brzegi przetworami. Wśród nich doceniona została również jeżyna, która, choć dziś nieco zapomniana, nie utraciła ani swych walorów smakowych, ani wartości odżywczych. Warto to wziąć pod uwagę, zwłaszcza w sierpniu i we wrześniu, gdy mamy do dyspozycji świeże owoce tej rośliny.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram