Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię
- mikser
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Zimną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dodajemy cynamon. Całość schładzamy aż do czasu podania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Myjemy jeżyny, grubo siekamy pistacje i odstawiamy na bok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PLASTRY BABKI PANETTONE
Każdy plaster babki panettone kroimy po przekątnej na dwa trójkątne kawałki. Następnie w płytkim naczyniu mieszamy mleko z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej połowę masła. Zanurzamy 4 trójkąty w masie jajecznej i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe. Tosty zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni roztapiamy resztę masła i w taki sam sposób, jak powyżej, smażymy pozostałe kawałki babki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej cynamon.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY DANIE
Gotowe tosty oprószamy cukrem pudrem i podajemy na talerzykach deserowych z dodatkiem ubitej śmietanki z cynamonem. Na koniec całość dekorujemy posiekanymi pistacjami i jeżynami.
Zobacz podobne
przepisy
Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!
Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.
Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!
Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)