
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię
- mikser
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Zimną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dodajemy cynamon. Całość schładzamy aż do czasu podania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Myjemy jeżyny, grubo siekamy pistacje i odstawiamy na bok.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PLASTRY BABKI PANETTONE
Każdy plaster babki panettone kroimy po przekątnej na dwa trójkątne kawałki. Następnie w płytkim naczyniu mieszamy mleko z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej połowę masła. Zanurzamy 4 trójkąty w masie jajecznej i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe. Tosty zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni roztapiamy resztę masła i w taki sam sposób, jak powyżej, smażymy pozostałe kawałki babki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej cynamon.
KROK 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY DANIE
Gotowe tosty oprószamy cukrem pudrem i podajemy na talerzykach deserowych z dodatkiem ubitej śmietanki z cynamonem. Na koniec całość dekorujemy posiekanymi pistacjami i jeżynami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)