Majeranek

Majeranek jest jedną z najpopularniejszych przypraw. W starożytności był symbolem miłości, uznawano go za afrodyzjak. Wierzono także, że chroni przed skorpionami. Miał uśmierzać ból spowodowany ich ukąszeniem i przyspieszać gojenie ran. Majeranek był także oznaką szczęścia. Starożytni Grecy byli pewni, że jeśli majeranek wyrasta na grobie, zmarły po śmierci na pewno jest szczęśliwy. Swego czasu roślina służyła do przyprawiania piwa. Zastąpiono ją jednak chmielem.

Jak rozpoznać majeranek?

Świeży majeranek jest bardzo podobny do oregano. Rośliny różnią się jednak m.in. kolorem kwiatów i smakiem. Kwiaty majeranku są białe, podczas gdy oregano kwitnie na różowo. Smak majeranku jest delikatniejszy, bardziej subtelny, oregano jest ostre i bardziej korzenne.

Jak smakuje i pachnie majeranek?

Przyprawa w smaku przypomina nieco tymianek, jest lekko gorzkawa. Jej zapach jest słodkawo-sosnowy, również nieco tymiankowy.

Jak wygląda majeranek?

Roślina ta nie jest zbyt dużych rozmiarów. Maksymalnie osiąga pół metra wysokości. Jest dość rozłożysta, a liczne łodygi pokrywają malutkie listki jasnozielonego koloru. Majeranek kwitnie na biało, jego owoce są koloru beżowego.

Czy majeranek jest zdrowy?

Osoby, które jedzą dużo majeranku, mogą być spokojne o swoje zdrowie. Przyprawa ta jest bogata w witaminy (A, C i K), a także żelazo, potas czy wapń. Zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzi rutyna. Majeranek od dawna jest stosowany w medycynie naturalnej.

Na co pomaga majeranek?

Jeśli często chorujesz, zawsze miej pod ręką majeranek. Doskonale rozgrzewa on organizm i działa przeciwzapalnie. Inhalacja z naparu z majeranku to doskonały lek na katar. Przyprawa pomaga także na kaszel i łagodzi ból gardła. Jest niezastąpiona przy problemach trawiennych. Z tego też powodu majeranek dodaje się przede wszystkim do dań ciężkostrawnych.

Ile kalorii ma majeranek?

W 100 g suszonego majeranku jest 271 kalorii. Szczypta przyprawy waży 2 g i ma 5 kalorii. Jedna łyżeczka przyprawy to tylko 4 g i tylko 11 kalorii, a łyżka to 8 g i 22 kalorie. Jak widzisz, podobnie jak większość ziół, majeranek nie zagraża niskokalorycznej diecie.

Jakie zastosowanie ma majeranek?

Kuchnia nie mogłaby się chyba obejść bez tej popularnej przyprawy. Majeranek jest wykorzystywany głównie w postaci suszonej. Idealnie nadaje się do przyprawiania potraw ciężkostrawnych. Ma także szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Leczy m.in. ból brzucha, kaszel czy katar.

Które potrawy lubią majeranek?

Ze względu na łagodzący wpływ na żołądek majeranek dodaje się do ciężkich dań, głównie do tłustych mięs. Potrawy, które go lubią, to m.in.:

Czy majeranek pasuje do ryby?

Majeranek nie jest powszechnie stosowany do ryb. Jeśli jednak chcesz go dodać, wybierz śledzie, flądrę lub łososia. Czasem doprawia się nim także raki i małże.

Kiedy dodać majeranek do zupy?

Majeranek należy do przypraw, które podczas długiego gotowania zmieniają smak. Aby zioło nie stało się gorzkie, dodaj je pod koniec gotowania zupy bądź innej potrawy, która dłużej jest na kuchence.

Warto zaprzyjaźnić się z majerankiem. Nawet jeśli nie jest naszą ulubioną przyprawą dodawaną do potraw, możemy go wykorzystać w inny sposób, na przykład zmieszany z miodem i wtarty w miejsce, gdzie się uderzyliśmy, zmniejsza obrzęki i siniaki. Z kolei olejek majerankowy w postaci kropli sprawdzi się w leczeniu bólu ucha.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram