zobacz film Forszmak

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne lub żeliwne

Krok 1: Podsmażamy schab

Schab kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2: Smażymy warzywa

Cebulę kroimy w piórka, ogórka i paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek kroimy w plastry, pieczarki w ćwiartki, a imbir drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Pieczarki podsmażamy aż do uzyskania złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do mięsa. Na tej samej patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy również paprykę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy ponownie olej i dodajemy masło. Wrzucamy ogórki kiszone, a po chwili posiekany imbir. Chwilę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Całość doprawiamy odrobiną majeranku.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Na tę samą patelnię dajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką. Dolewamy odrobinę wody lub rosołu. Smażymy, mieszając. W moździerzu rozcieramy odrobinę kolendry z kminem rzymskim. Mieszankę przypraw dodajemy do koncentratu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dolewamy śmietankę. Z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię płyny, które puściły warzywa i mięso. Sos delikatnie redukujemy, mieszając. Sos przelewamy do mięsa i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy.

Danie przekładamy do miski i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałkami papryki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • EWA EWA
    756 dni temu
    Mieszkałam wiele lat w Lublinie i zajadałam się forszmakiem lubelskim , ale... bez pomidorów ! Nie było z pewnością imbiru i nie pamiętam papryki, ale to były ciężkie czasy ! :))) Pewnie dodadzą smaku. Natomiast pamiętam smak i kolor tego dania - z pewnością bez pomidorów.

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    2469 dni temu
    Wyśmienite danie! Rodzinka nie mogła się nadziwić. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2797 dni temu
    Bardzo smaczne <3

    odpowiedz


Forszmak lubelski – co to za zupa? Skąd pochodzi?

Zupa forszmak (czasami określana jako forsztag) to prawdziwa gratka dla wielbicieli regionalnych kuchni. Tym razem chodzi o kuchnię lubelską, choć ma ona sporo wspólnego również z tradycjami kuchni żydowskiej. Warto dodać, że wzmianki o przepisach na forszmak pojawiły się już w XVIII wieku. Wówczas jednak miał on inną postać, przypominającą raczej prostą mieszankę mięsa drobiowego i wołowego serwowaną w formie gulaszu. Dopiero z czasem przekształcił się w danie z mięsem i warzywami. Karol Okrasa prezentuje z kolei ciekawą interpretację zupy forszmak z wieprzowiną. Za co (poza fantastycznym smakiem) polubisz forszmak lubelski? To prosta zupa jednogarnkowa z mięsem, dlatego nie musisz brudzić wielu naczyń podczas jego gotowania! Przepis na forszmak lubelski pokochasz też za szybkość przygotowania. Potrzebujesz zaledwie 45 minut, aby cieszyć się sytym daniem.

Uwaga – możesz spotkać się z nazwą vorschmack czy Vorgeschmack. W Niemczech pod tą nazwą kryje się przystawka, która przybiera różne formy w zależności od regionu. Czasami jest to zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem, bulionem, cebulą, jajkami oraz śledziem. Gotowe danie posypuje się tartym żółtym serem, a do smaku podaje się je z oliwą oraz pieprzem. Gotową zapiekankę podaje się na półmisku do śledzi oraz dekoruje kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Przepis na forszmak lubelski wywodzi się właśnie od niemieckiej przystawki.

Oryginalny forszmak zawiera mięso, ogórki kiszone oraz niewielki dodatek koncentratu pomidorowego. Co ciekawe, to prawdziwe danie w stylu zero waste, ponieważ często przyrządza się je z resztek wędlin i mięs! Zrobienie forszmaku to świetny sposób, aby uniknąć marnowania jedzenia. Sprawia to, że każda gospodyni ma tak naprawdę swój własny przepis na forszmak. Co więcej, ten pyszny gulasz na Lubelszczyźnie często towarzyszy specjalnym okazjom, dlatego możesz spotkać się np. z przepisem na forszmak weselny.

Strogonow a forszmak – różnice

Wiesz, co to jest forszmak. Być może po prześledzeniu przepisu na to pyszne danie, nasunęły Ci na myśl podobieństwa do innej znanej potrawy, a konkretnie strogonowa. Intuicja Cię nie zawodzi – mają one sporo wspólnego, ale mimo to pozostają innymi potrawami i nie należy ich ze sobą utożsamiać. Musimy więc wyjaśnić różnice między tymi znanymi specjałami. Przede wszystkim forszmak lubelski z pieczarkami oraz strogonow pochodzą z różnych tradycji kulinarnych. Różnią się także składnikami oraz sposobem przygotowania. Strogonow jest kremowy i gęsty, a jego bogaty smak ciekawie przeplata się delikatną kwasowością musztardy, czasami też pomidorów. Za to forszmak bardziej niż gulasz przypomina zupę, szczególnie w wersji lubelskiej. Jego smak jest bardziej złożony i intensywny, choć również posiada kwaśne nuty pochodzące od kiszonych ogórków.

Ponadto strogonow w tradycyjnej wersji powstaje z pokrojonej w paski wołowiny (najczęściej polędwicy), cebuli, pieczarek, śmietany, musztardy i czasami pomidorów lub przecieru pomidorowego. Za to forszmak z resztek wędlin, wieprzowiny czy kurczaka różni się w zależności od wersji – mogą pojawić się w nim różne rodzaje mięsa i nie jest to błąd. Forszmak z kurczakiem, wieprzowiną czy wędliną – każda wersja pozostaje poprawna. W lubelskiej zupie jednogarnkowej powinny znaleźć się też kiszone ogórki, grzyby, warzywa (cebula, marchew, seler) oraz bulion. Opcjonalne dodatki to kwaszona kapusta i koncentrat pomidorowy. Kolejna kwestia to sposób przygotowania obu potraw. W strogonowie wołowinę szybko smaży się na dużym ogniu, aby była miękka i soczysta, a następnie dodaje się śmietanę oraz inne składniki, po czym gotuje się je krótko, aby połączyć smaki. Za to w forszmaku składniki wymagają nieco dłuższego duszenia, aby uzyskać intensywny smak potrawy. Mięso i warzywa gotuje się w bulionie, a następnie dodaje się do niego kiszone ogórki (czasami też kapustę).

Forszmak lubelski – przepis godny poznania

Przede wszystkim, jeśli do tej pory nie miałeś czy miałaś okazji spróbować forszmaku wieprzowego, najwyższy czas to zrobić! Dlaczego? Forszmak z przepisu Karola ma złożony smak, który zawdzięcza kombinacji różnych składników wykorzystanych do jego przygotowania. Za sprawą wieprzowiny oraz pieczarek cechuje go bogaty smak umami, który sprawia, że od zupy wprost nie można się oderwać. Nasz przepis na forszmak dzięki warzywom zyskuje także delikatną słodycz, która pomaga zbalansować kwasowość i słoność zupy. Ponadto forszmak tradycyjny dzięki przyprawom jest przyjemnie pikantny. Ostrość nie stanowi dominującej cechy potrawy, to jednak miły akcent, który doceni wiele osób.

Musimy podkreślić, że zupa forszmak z wieprzowiny według pomysłu Karola Okrasy to syte danie obiadowe. Porcja ma 470,7 kcal, dlatego możesz mieć pewność, że zaspokoi nawet spory głód.

Jak ugotować forszmak? Z czym go serwować?

Wystarczy, że będziesz przestrzegać instrukcji Karola, a wszystko pójdzie zgodnie z planem! Mamy jednak ważną wskazówkę dotyczącego tego, jak zrobić wyśmienity forszmak. Przede wszystkim wybierz świeże, dobrej jakości mięso, jeśli decydujesz się wykorzystać przepis oryginalny na forszmak. Ponadto z pewnością zastanawiasz się, z czym serwować forszmak z kiszonym ogórkiem i pieczarkami. Mamy dobrą wiadomość – istnieje sporo ciekawych propozycji podania. Doskonały dodatek do dania to ciemny chleb żytni, który świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem forszmaku. Inna opcja to lekko chrupiący chleb pszenny lub bagietka. Z kolei grzanki z chleba przypieczone na patelni lub w piekarniku, dodają daniu chrupkości. A może masz ochotę na ziemniaki? W końcu pasują do większości polskich zup. Gładkie purée ziemniaczane stanowi delikatny kontrast dla intensywnego smaku forszmaku. Kawałki pieczonych ziemniaków mogą za to ciekawie wzbogacić konsystencję zupy. Nieważne, czy przyrządzisz wersję Karola, czy forszmak lubelski z wędliny – wymienione dodatki pasują do każdego wydania tego pysznego dania.

Forszmak – jakie mięso?

Jak już wiesz, forszmak po lubelsku to potrawa o wielu obliczach. Ze względu na to, że często bywa on przygotowywany z pozostałości z lodówki, jego skład może się różnić. Zwłaszcza mięso w forszlaku bywa zróżnicowane. Zwykle jest to wieprzowina – my polecamy schab. Dobry wybór to również łopatka wieprzowa, karkówka, szynka wieprzowa i boczek. Jeśli chodzi o inne rodzaje mięsa, możesz wypróbować przepis na forszmak z kurczaka czy też z kiełbasą bądź z wędliną.

Przepis na forszmak z pieczarkami, kiszonym ogórkiem i wieprzowiną skradł Twoje serce? Zatem nie czekaj i jak najszybciej wypróbuj go we własnej kuchni. Obszernie wyjaśniliśmy, co to forszmak, dlatego na pewno nie będziesz mieć problemu z ugotowaniem go. Zapoznaj się również z innymi przepisami z Kuchni Lidla inspirowanymi kuchniami regionalnymi. Oczywiście możesz też przygotować inne wersje opisywanej potrawy. Forszmak z wędliny czy kurczaka na pewno Cię nie zawiedzie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!