Truskawki

Zwiększają odporność, a nawet wybielają zęby! Właściwości truskawek, owoców, które powstały w wyniku skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską, są naprawdę niebywałe. Od niedawna możemy spróbować nawet ich białej, „ananasowej” odmiany. Białe truskawki z czerwonymi kropkami naprawdę istnieją, a ich kolor nie oznacza bynajmniej, że są niedojrzałe.

Kiedy jest sezon na truskawki?

Sezon na truskawki nie trwa długo, bo cieszymy się nimi jedynie przez półtora miesiąca. Pojawiają się z początkiem czerwca i kończą w połowie lipca. W ostatnich dniach sierpnia w sprzedaży dostępne są też późniejsze odmiany truskawek, które można nabyć jeszcze wczesną jesienią, jednak za główny sezon na te owoce uznaje się właśnie przełom wiosny i lata.

Jakie witaminy mają truskawki?

Truskawki to bogate źródło witaminy C, która nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także reguluje ciśnienie tętnicze. Dzięki jej zawartości spożywanie tych smacznych owoców wspomaga również obronę antyoksydacyjną organizmu.

Ile witaminy C jest w kilogramie truskawek?

Większość z nas jest przekonana, że najwięcej witaminy C mają cytryny i grejpfruty. Tymczasem w truskawkach jest jej zdecydowanie więcej. W 100-gramowej porcji truskawek znajduje się aż 66 mg witaminy C (dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 70 mg).

Ile kalorii mają truskawki?

Truskawki to pożądany owoc w diecie osób dbających o linię. Dlaczego? 100-gramowa porcja truskawek to mniej niż 30 kcal. Poza tym owoce te są zasobne w błonnik, który wspomaga procesy trawienia i przyspiesza metabolizm. Truskawki to zatem idealna przekąska – smaczna i zarazem niskokaloryczna. Co ciekawe, truskawki zawierają najmniej cukru ze wszystkich owoców.

Co można zrobić z truskawek?

Truskawki to bardzo wdzięczne owoce, które chętnie wykorzystujemy w kuchni. Można z nich przygotować desery, koktajle, przetwory, ale również dania wytrawne. Największą popularnością cieszą się oczywiście truskawki na słodko, którymi można udekorować tort albo podać je w czekoladzie. Równie smaczną propozycją jest koktajl z truskawek, który możemy zrobić z dodatkiem mleka, miodu oraz płatków owsianych. Nie zapominajmy jednak, że owoce te sprawdzą się również w daniach obiadowych, takich jak pierogi, naleśniki czy nawet placki ziemniaczane. Zaskakującym połączeniem smaków może być z kolei serwowanie smażonych truskawek z wątróbkami drobiowymi. Niewiele owoców daje nam tak wiele możliwości kulinarnych jak truskawki!

Jak mrozić truskawki?

Truskawki możemy mrozić, dzięki czemu zachowamy ich aromat i smak na dłużej. Na początku trzeba je dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą, najlepiej na durszlaku. Nigdy nie urządzamy truskawkom kąpieli, bo dłużej zanurzone w wodzie tracą jędrność. Po myciu nadchodzi czas na usunięcie szypułek i osuszenie. Owoce pozostawiamy rozłożone na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Teraz wystarczy już tylko ułożyć truskawki pojedynczo na tacy i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie możemy je przełożyć do woreczków albo pudełek przeznaczonych do mrożenia, żeby zaoszczędzić miejsce w zamrażarce.

Jak zaprawić truskawki w słoiku?

Truskawki to owoce, które możemy nie tylko zamrozić, ale również przeznaczyć na różnego rodzaju przetwory. Istnieje wiele możliwości. Możemy z nich zrobić dżemy, konfitury, soki czy kompoty, a nawet musy. Nieważne, na co się zdecydujemy, ważne, aby zrobić to, przestrzegając pewnych niezmiennych reguł, które pozwolą uniknąć ewentualnego zepsucia przetworów.

Jak zrobić kompot z truskawek?

Umycie owoców, a następnie usunięcie szypułek to pierwszy krok do przygotowania kompotu z truskawek. Aby go zrobić, wystarczy wyparzone słoiki w połowie wypełnić owocami, które należy zasypać cukrem. Proporcja zależy od pojemności słoików. Jeśli dysponujemy litrowymi, to odliczamy ok. 4 łyżek cukru. Tak przygotowane truskawki zalewamy wrzątkiem, uważając, aby woda nie dotykała wieka i lekko potrząsamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Na końcu zakręcone słoiki pasteryzujemy, gotując je w garnku przez ok. 20 minut.

Jak zrobić dżem z truskawek?

Pierwszym krokiem do zrobienia dżemu z truskawek, podobnie jak w przypadku kompotu, jest umycie owoców. Jeśli nie zależy nam na przechowaniu konfitury do zimy, to możemy wypróbować przepis na szybką jej wersję (bez gotowania). Aby zrobić dżem z truskawek, konieczne jest już jednak ich gotowanie. Umyte i pokrojone truskawki przekładamy do garnka i dodajemy cukier żelujący, opcjonalnie także inne owoce dla urozmaicenia smaku, np. porzeczki. Następnie całość mieszamy, doprowadzając do wrzenia i gotujemy ok. 4 minut. Gotową konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, które następnie zamykamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Truskawka naprawdę może przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Jej możliwości są odwrotnie proporcjonalne do jej wielkości, co może tylko cieszyć. Mamy szczęście, że truskawki upodobały sobie akurat kraj nad Wisłą, gdzie w sezonie potrafią rosnąć na potęgę, ciesząc nas nie tylko smakiem. 

Przeczytaj więcej

Przepisy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram