
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Brzoskwinie obieramy ze skórki (twarde owoce wcześniej zalewamy na krótko wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą). Miąższ oddzielamy od pestki i miksujemy z cukrem waniliowym.
Obrywamy liście z 2 łodyg melisy cytrynowej, drobno siekamy, doprawiamy nimi oraz cukrem pudrem i sokiem cytrynowym purée z brzoskwiń. Przelewamy do płaskiej miski i wkładamy do zamrażarki. Gdy masa zacznie się zamrażać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu. Kilka razy powtarzamy, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony (lub przygotowujemy według instrukcji załączonej do maszyny do lodów).
Przed podaniem z arbuza usuwamy nasiona, miąższ wykrawamy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Sorbet porcjujemy do salaterek, podajemy posypany kostkami melona i pozostałymi liśćmi melisy.
Wskazówka: purée powinno być dość słodkie, ponieważ po zamrożeniu traci ono na swoim słodkim smaku.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)