
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- zester lub tarkę o drobnych oczkach
- blender
- folię spożywczą
- wałek
- blaszkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
Roladki z grillowanego bakłażana
Umytego bakłażana kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm (pierwszy i ostatni plaster ze skórą odrzucamy). Grillujemy z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek. Na osobnej patelni karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę gruszkę, skórkę i sok z cytryny. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy na talerz, studzimy. 1 łyżkę karmelizowanej gruszki odkładamy, resztę mieszamy z serkiem, pokruszonymi pistacjami, garścią posiekanej rukoli. Na patelnię wlewamy łyżkę miodu oraz ocet balsamiczny. Redukujemy. Przelewamy do miseczki, studzimy. Plastry bakłażana smarujemy glazurą balsamiczną, nakładamy po łyżce serka i kilka listków rukoli. Zawijamy roladki. Układamy na talerzu, smarujemy glazurą i dekorujemy gruszką.
Paszteciki z wędzonego pstrąga
Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, dolewamy odrobinę soku z cytryny. Oczyszczonego wędzonego pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Stopniowo dodajemy miękkie masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. Miksujemy. Dodajemy posiekane kapary oraz suszone pomidory.
Na folii spożywczej układamy grube paski musu. Zwijamy, formując wałeczki. Końce skręcamy, by mus nie wypłynął. Wkładamy do lodówki minimum na 2-3 godziny. Roladki odwijamy z folii i kroimy na kawałki.
Pumpernikiel kroimy na mniejsze części. Na każdą nakładamy konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. Dekorujemy konfiturą i kaparami.
Kabanosy w cieście francuskim
Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów. Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut. Wierzch smarujemy mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy w temperaturze 200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.
Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.
Kabanosy podajemy w całości lub pokrojone. Serwujemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Zobacz przepisy
na święta
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
1134 dni temu
czy robił ktoś jeszcze roladki z bakłażana? Wyglądają bardzo ciekawie i miałam zamiar jutro je przygotować, ale zniechęcił mnie trochę negatywny komentarz na ich temat. Czy ktoś jeszcze je robił i może podzielić się wrażeniami?
odpowiedz
3326 dni temu
hej zrobiłem dzisiaj roladki z grillowanego bakłażana i nie da się ich zjeść. To jakaś ściema albo bardzo nie udany przepis.
odpowiedz
3322 dni temu
Drogi Gościu, a co konkretnie Ci w tych roladkach nie smakowało?
3027 dni temu
a posolileś baklarzana i odsonczyleś zebraną wode przed grilowaniem bo też jest warzne
3327 dni temu
Witam, w jaki sposób najlepiej zamrozić przygotowane kabanosy? w co je zawinąć przed włożeniem do zamrażalki?
odpowiedz
3326 dni temu
w ciasto francuskie
3326 dni temu
Można je włożyć w woreczki, służące do mrożenia produktów spożywczych.
3327 dni temu
Proporcje zostały podane w oknie po prawej stronie :) +musztarda Dijon – 2 łyżki +suszone pomidory –2 łyżki +miód –1 łyżka +natka pietruszki – 2 łyżki +limonka – 0,5 szt.
odpowiedz
3328 dni temu
"Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos." Słoik musztardy słoik miodu a najlepiej cały ul prawdopodobnie cała skrzynka suszonych pomidorów. Proporcje to podstawa
odpowiedz
3328 dni temu
Drogi Gościu, proporcje są podane po lewej stronie :)
3328 dni temu
kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
3328 dni temu
Ech... Przecież na początku strony jest wyraźnie podane: kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
3328 dni temu
przepis po lewej...wystarczy spojrzeć..KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
3328 dni temu
Po lewej stronie znajduje się przepis, w którym podane są proporcje... KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
3328 dni temu
przecież obok jest wymienione jakie proporcje
3328 dni temu
przecież obok jest napisane jakie proporcje :) czytanie ze zrozumieniem...:)
3328 dni temu
po lewej stronie strony są podane ilości składników :)
3328 dni temu
Przecież sa u góry proporcje. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa.
3328 dni temu
Proporcje wyszczególnione są na samym początku !
3328 dni temu
E no masz przecież u góry w przepisie proporcje ;-)
3328 dni temu
Proporcje są napisane po lewej stronie, tam gdzie składniki :)
3328 dni temu
Przeciez w podanych skladnikach jest podana ilosc wszystkiego,prosze czytac dokladnie :) po co powtarzac to w przepisie :) pzdr
3328 dni temu
A po prawej co masz Baranku jak nie proporcje? Czytanie ze zrozumieniem - to podstawa!
3327 dni temu
Na samej górze masz proporcje podane... trzeba umieć czytać.
3327 dni temu
proporcje są podane w przepisie z boku
3327 dni temu
????????????? musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
3327 dni temu
Czy tak trudno przeczytać całą stronę z uwagą?
3327 dni temu
Po lewej stronie ekranu są proporcje składników na poszczególne przekąski. "KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt."
3327 dni temu
Proporcje są podane z lewej strony ;)
3327 dni temu
po lewej stronie masz napisane proporcje
3327 dni temu
masz napisane po lewej stronie proporcje, czytanie to też też podstawa :)
3330 dni temu
Przecież jest napisane,że robi się z tego sos do kabanosów.
odpowiedz
3330 dni temu
Nie rozumiem po co podane sa skladniki z suszonych pomidorow musztardy miodu do kabanosow w ciescie francuskim jak nie wiadomo co z nimi zrobic
odpowiedz
3329 dni temu
Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.
zobacz wszystkie