zobacz film Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • zester lub tarkę o drobnych oczkach
  • blender
  • folię spożywczą
  • wałek
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C

Roladki z grillowanego bakłażana

Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - Roladki z grillowanego bakłażana

Umytego bakłażana kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm (pierwszy i ostatni plaster ze skórą odrzucamy). Grillujemy z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek. Na osobnej patelni karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę gruszkę, skórkę i sok z cytryny. Smażymy aż woda odparuje. Przekładamy na talerz, studzimy. 1 łyżkę karmelizowanej gruszki odkładamy, resztę mieszamy z serkiem, pokruszonymi pistacjami, garścią posiekanej rukoli. Na patelnię wlewamy łyżkę miodu oraz ocet balsamiczny. Redukujemy. Przelewamy do miseczki, studzimy. Plastry bakłażana smarujemy glazurą balsamiczną, nakładamy po łyżce serka i kilka listków rukoli. Zawijamy roladki. Układamy na talerzu, smarujemy glazurą i dekorujemy gruszką.

Paszteciki z wędzonego pstrąga

Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - Paszteciki z wędzonego pstrąga

Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny. Gdy konfitura zgęstnieje, dolewamy odrobinę soku z cytryny. Oczyszczonego wędzonego pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Stopniowo dodajemy miękkie masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. Miksujemy. Dodajemy posiekane kapary oraz suszone pomidory.

Na folii spożywczej układamy grube paski musu. Zwijamy, formując wałeczki. Końce skręcamy, by mus nie wypłynął. Wkładamy do lodówki minimum na 2-3 godziny. Roladki odwijamy z folii i kroimy na kawałki.

Pumpernikiel kroimy na mniejsze części. Na każdą nakładamy konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. Dekorujemy konfiturą i kaparami.

Kabanosy w cieście francuskim

Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - Kabanosy w cieście francuskim

Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów. Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut. Wierzch smarujemy mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy w temperaturze 200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.

Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.

Kabanosy podajemy w całości lub pokrojone. Serwujemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    809 dni temu
    czy robił ktoś jeszcze roladki z bakłażana? Wyglądają bardzo ciekawie i miałam zamiar jutro je przygotować, ale zniechęcił mnie trochę negatywny komentarz na ich temat. Czy ktoś jeszcze je robił i może podzielić się wrażeniami?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3000 dni temu
    hej zrobiłem dzisiaj roladki z grillowanego bakłażana i nie da się ich zjeść. To jakaś ściema albo bardzo nie udany przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2996 dni temu
    Drogi Gościu, a co konkretnie Ci w tych roladkach nie smakowało?
  • Gość Gość
    2701 dni temu
    a posolileś baklarzana i odsonczyleś zebraną wode przed grilowaniem bo też jest warzne
  • Gość Gość
    3001 dni temu
    Witam, w jaki sposób najlepiej zamrozić przygotowane kabanosy? w co je zawinąć przed włożeniem do zamrażalki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3000 dni temu
    w ciasto francuskie
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3000 dni temu
    Można je włożyć w woreczki, służące do mrożenia produktów spożywczych.
  • Gość Gość
    3001 dni temu
    Proporcje zostały podane w oknie po prawej stronie :) +musztarda Dijon – 2 łyżki +suszone pomidory –2 łyżki +miód –1 łyżka +natka pietruszki – 2 łyżki +limonka – 0,5 szt.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3002 dni temu
    "Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos." Słoik musztardy słoik miodu a najlepiej cały ul prawdopodobnie cała skrzynka suszonych pomidorów. Proporcje to podstawa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3002 dni temu
    Drogi Gościu, proporcje są podane po lewej stronie :)
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Ech... Przecież na początku strony jest wyraźnie podane: kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    przepis po lewej...wystarczy spojrzeć..KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Po lewej stronie znajduje się przepis, w którym podane są proporcje... KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    przecież obok jest wymienione jakie proporcje
  • ja ja
    3002 dni temu
    przecież obok jest napisane jakie proporcje :) czytanie ze zrozumieniem...:)
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    po lewej stronie strony są podane ilości składników :)
  • Marta Marta
    3002 dni temu
    Przecież sa u góry proporcje. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa.
  • Gość 2 Gość 2
    3002 dni temu
    Proporcje wyszczególnione są na samym początku !
  • Miśka Miśka
    3002 dni temu
    E no masz przecież u góry w przepisie proporcje ;-)
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Proporcje są napisane po lewej stronie, tam gdzie składniki :)
  • Kala Kala
    3002 dni temu
    Przeciez w podanych skladnikach jest podana ilosc wszystkiego,prosze czytac dokladnie :) po co powtarzac to w przepisie :) pzdr
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    A po prawej co masz Baranku jak nie proporcje? Czytanie ze zrozumieniem - to podstawa!
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Na samej górze masz proporcje podane... trzeba umieć czytać.
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    proporcje są podane w przepisie z boku
  • sima sima
    3002 dni temu
    ????????????? musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt.
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Czy tak trudno przeczytać całą stronę z uwagą?
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Po lewej stronie ekranu są proporcje składników na poszczególne przekąski. "KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM kabanosy – 150 g ciasto francuskie – 1 opakowanie jajko – 1 szt. mleko – 1 łyżka musztarda Dijon – 2 łyżki suszone pomidory –2 łyżki miód –1 łyżka natka pietruszki – 2 łyżki limonka – 0,5 szt."
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Proporcje są podane z lewej strony ;)
  • Gość Gość
    3002 dni temu
    po lewej stronie masz napisane proporcje
  • Gość Gość
    3001 dni temu
    masz napisane po lewej stronie proporcje, czytanie to też też podstawa :)
  • Gość Gość
    3004 dni temu
    Przecież jest napisane,że robi się z tego sos do kabanosów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3004 dni temu
    Nie rozumiem po co podane sa skladniki z suszonych pomidorow musztardy miodu do kabanosow w ciescie francuskim jak nie wiadomo co z nimi zrobic

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3003 dni temu
    Musztardę, miód, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!