Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Serowe muffiny z czerwonym burakiem
Przygotuj:
- Blachę i papier do pieczenia oraz papilotki do muffinek
- Rozgrzej piekarnik do 185-190° C (termoobieg)
- Sitko o drobnych oczkach
- Tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane buraki po przestudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przygotowanie
Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.
Do masy z żółtek dodajemy starte buraki, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kozi ser i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, dodajemy starty świeży imbir. Mieszamy, dodajemy 100 ml mleka, ponownie mieszamy. Następnie do masy dolewamy 1/2 rozpuszczonego i przestudzonego masła, dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, starając się uzyskać dość gęstą konsystencję (ciągle jednak musi być to masa lejąca). Odstawiamy.
Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.
Propozycja podania
Każdą ciepłą muffi nkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.
Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Przygotuj
- blender i rękaw cukierniczy
Przygotowanie
Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z 1/2 limonki oraz polewamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy 1/2 drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
Mus z awokado
Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z 1/2 limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Sos
Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut. Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki.
Jak podawać
Mus z awokado wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Przygotuj
- Formę do tarty
- Folię spożywczą
- Papier do pieczenia
- Wałek
- Surową fasolę lub groch do obciążenia tarty
- Rozgrzej piekarnik do 200° C (termoobieg)
Ciasto
250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy.
Farsz
W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny. Następnie na tarcie układamy farsz. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.
Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Kutia
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2586 dni temu
Niestety nie ma głosu na żadnym filmiku!
odpowiedz
2839 dni temu
Ciasto francuskie w podanym przez pana Karola czasie i temperaturze wychodzi spalenizna
odpowiedz
2837 dni temu
Czas pieczenia, ze względu na różnorodność piekarników, może ulec zmianie :)
3634 dni temu
czy do muffinów zamiast twarożka koziego można dodać sera koziego (twardego)? w takiej samej ilości?
odpowiedz
3895 dni temu
Tarta przepyszna. Zrobiłam ją już trzeci raz! :) Smak mąki gryczanej daje niepowtarzalny smak - jak dla mnie bomba! :) Naprawdę polecam. Co do farszu, to za każdym razem kombinuję po swojemu, np dodaję pierś z indyka, brokuły etc.
odpowiedz
3975 dni temu
Tarta rewelacyjna,przynajmniej góra bo spód zrobilam wg wlasnego przepisu
odpowiedz
3997 dni temu
Tarta sprawdziła się wyśmienicie, kasza daje ciastu fajny, niespotykany smak, dzięki za ten przepis :)
odpowiedz
3998 dni temu
zrobiłam, niestety nie smakuje mi. Przepis na ciasto okropny. Farsz ujdzie. Nie polecam
odpowiedz
3998 dni temu
Mąka gryczana niestety nie da takiego efektu. Kaszę gryczaną można zmielić np. przy pomocy blendera.
odpowiedz
3999 dni temu
Zmielona kasza gryczana? Czy tarta dużo straci na smaku jeśli zastąpię ją gotową mąką gryczaną? Mój młynek do kawy poległ na takich eksperymentach.
odpowiedz
4000 dni temu
składniki do tarty to to samo co do koktajlu. czekam na poprawki
odpowiedz
4000 dni temu
nie można się zorientować co do czego, czekam na poprawki ;)
odpowiedz
4000 dni temu
Składniki do tartej są nieprawidłowo zdublowane z przepisu na koktajl
odpowiedz
zobacz wszystkie