zobacz film Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Serowe muffiny z czerwonym burakiem

Przygotuj:

  • Blachę i papier do pieczenia oraz papilotki do muffinek
  • Rozgrzej piekarnik do 185-190° C (termoobieg)
  • Sitko o drobnych oczkach
  • Tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane buraki po przestudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Przygotowanie

Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.

Do masy z żółtek dodajemy starte buraki, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kozi ser i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, dodajemy starty świeży imbir. Mieszamy, dodajemy 100 ml mleka, ponownie mieszamy. Następnie do masy dolewamy 1/2 rozpuszczonego i przestudzonego masła, dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, starając się uzyskać dość gęstą konsystencję (ciągle jednak musi być to masa lejąca). Odstawiamy.

Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.

Propozycja podania

Każdą ciepłą muffi nkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili

Przygotuj

  • blender i rękaw cukierniczy

Przygotowanie

Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z 1/2 limonki oraz polewamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy 1/2 drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

Mus z awokado

Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z 1/2 limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Sos

Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut. Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki.

Jak podawać

Mus z awokado wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.

Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Przygotuj

  • Formę do tarty
  • Folię spożywczą
  • Papier do pieczenia
  • Wałek
  • Surową fasolę lub groch do obciążenia tarty
  • Rozgrzej piekarnik do 200° C (termoobieg)

Ciasto

250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy.

Farsz

W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny. Następnie na tarcie układamy farsz. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gosc Gosc
    2586 dni temu
    Niestety nie ma głosu na żadnym filmiku!

    odpowiedz

  • Matteo Matteo
    2839 dni temu
    Ciasto francuskie w podanym przez pana Karola czasie i temperaturze wychodzi spalenizna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2837 dni temu
    Czas pieczenia, ze względu na różnorodność piekarników, może ulec zmianie :)
  • magda magda
    3634 dni temu
    czy do muffinów zamiast twarożka koziego można dodać sera koziego (twardego)? w takiej samej ilości?

    odpowiedz

  • DoraGość DoraGość
    3895 dni temu
    Tarta przepyszna. Zrobiłam ją już trzeci raz! :) Smak mąki gryczanej daje niepowtarzalny smak - jak dla mnie bomba! :) Naprawdę polecam. Co do farszu, to za każdym razem kombinuję po swojemu, np dodaję pierś z indyka, brokuły etc.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3975 dni temu
    Tarta rewelacyjna,przynajmniej góra bo spód zrobilam wg wlasnego przepisu

    odpowiedz

  • Jarek Jarek
    3997 dni temu
    Tarta sprawdziła się wyśmienicie, kasza daje ciastu fajny, niespotykany smak, dzięki za ten przepis :)

    odpowiedz

  • Klara Klara
    3998 dni temu
    zrobiłam, niestety nie smakuje mi. Przepis na ciasto okropny. Farsz ujdzie. Nie polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3998 dni temu
    Mąka gryczana niestety nie da takiego efektu. Kaszę gryczaną można zmielić np. przy pomocy blendera.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Zmielona kasza gryczana? Czy tarta dużo straci na smaku jeśli zastąpię ją gotową mąką gryczaną? Mój młynek do kawy poległ na takich eksperymentach.

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    4000 dni temu
    składniki do tarty to to samo co do koktajlu. czekam na poprawki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4000 dni temu
    nie można się zorientować co do czego, czekam na poprawki ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4000 dni temu
    Składniki do tartej są nieprawidłowo zdublowane z przepisu na koktajl

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!