Przekąski sylwestrowe Pascala Brodnickiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush

Przygotuj

  • sitko
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180° C (termoobieg)

Przygotowanie

Bakłażany nakłuwamy za pomocą noża, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30-40 minut.

Upieczone bakłażany kroimy na pół. Usuwamy skórkę, przekładamy do miksera. Na durszlak wyciągamy pestki z granatu, sok przecedzamy. Do soku z granatu dodajemy sok z połowy cytryny i całość dodajemy do bakłażana w mikserze.

Następnie dodajemy posiekany czosnek, posiekaną kolendrę (1/2 pęczka) oraz posiekaną miętę (1/2 pęczka), 2 szczypty ostrej papryki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, sok z drugiej połowy cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką oraz sokiem z cytryny i ponownie miksujemy.

Na rozgrzanej patelni kładziemy płaty tortilli. Pastę wykładamy do miseczki, posypujemy pestkami z granatu, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy. Dekorujemy posiekaną miętą i kolendrą, dookoła wykładamy podgrzane tortille pokrojone na trójkąty.

Faszerowane cygaretki z łososia (12 cygaretek)

Przygotuj

  • pędzelek
  • folię spożywczą
  • moździerz
  • rękaw cukierniczy

Przygotowanie

Do miski przekładamy pokruszone pistacje i posiekane suszone pomidory. Dodajemy część posiekanego koperku oraz szczypiorku i chrzanowy serek Fromello. Mieszamy. Dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość skórki z limonki.

Na folii spożywczej rozsypujemy koperek i szczypiorek, układamy po 2 duże plasterki wędzonego łososia. Smarujemy je (za pomocą pędzelka) sokiem z limonki, ponownie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy farsz na łososia, na wierzchu kładziemy kilka listków rukoli. Rolujemy, dobrze skręcamy, zawijamy w folię (powinniśmy otrzymać 6 ruloników), wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Następnie wykładamy na talerz rukolę, polewamy ją octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Cygaretki kroimy po skosie na pół i układamy na talerzu, na koniec polewamy je sokiem z limonki.

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe (12 ruloników)

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • wykałaczki

Przygotowanie

W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy.

Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy.

Wkładamy do wyłączonego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 190° C) tylko w celu podgrzania. Nadziewamy na wykałaczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1361 dni temu
    Nie działa filmik. po kilku sekundach przeskakuje do innego filmu z innym przepisem. Chciałabym zobaczyć jak wykonuje sie cygaretki..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1717 dni temu
    Cieszymy się, że smakowało Wam i Waszym gościom. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    odpowiedz

  • magdap magdap
    1719 dni temu
    Cygaretki z łososia i ruloniki ziemniaczane wyszły przepyszne! Wszystkiego dobrego Nowym Roku :)

    odpowiedz

  • Mefffi Mefffi
    1723 dni temu
    Zrobiliśmy tę przekąskę z łososia. Wyszło pyszne! Wszyscy się zachwycali :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1725 dni temu
    Mefffi, 30 g to waga pistacji bez łupinek.

    odpowiedz

  • Mefffi Mefffi
    1725 dni temu
    Chciałbym się upewnić - 30g pistacji w łupinkach czy 30g już bez łupinek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1725 dni temu
    Życzymy Wam wobec tego smacznego wejścia w Nowy Rok! :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1726 dni temu
    Najbardziej podobają mi się ruloniki z łososia, tym bardziej że łosoś z lidla jest bardzo dobry, pastę chyba również wypróbuję.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1726 dni temu
    Łosoś oczywiście że musi się znaleźc na imprezce,pyszne roladki,jutro je robię.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1726 dni temu
    Podoba mi się przepis na ruloniki ziemniaczane,myślę że je przygotuję na przyjęcie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram