Przekąski sylwestrowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush

Przygotuj

  • sitko
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180° C (termoobieg)

Przygotowanie

Bakłażany nakłuwamy za pomocą noża, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30-40 minut.

Upieczone bakłażany kroimy na pół. Usuwamy skórkę, przekładamy do miksera. Na durszlak wyciągamy pestki z granatu, sok przecedzamy. Do soku z granatu dodajemy sok z połowy cytryny i całość dodajemy do bakłażana w mikserze.

Następnie dodajemy posiekany czosnek, posiekaną kolendrę (1/2 pęczka) oraz posiekaną miętę (1/2 pęczka), 2 szczypty ostrej papryki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, sok z drugiej połowy cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką oraz sokiem z cytryny i ponownie miksujemy.

Na rozgrzanej patelni kładziemy płaty tortilli. Pastę wykładamy do miseczki, posypujemy pestkami z granatu, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy. Dekorujemy posiekaną miętą i kolendrą, dookoła wykładamy podgrzane tortille pokrojone na trójkąty.

Faszerowane cygaretki z łososia (12 cygaretek)

Przygotuj

  • pędzelek
  • folię spożywczą
  • moździerz
  • rękaw cukierniczy

Przygotowanie

Do miski przekładamy pokruszone w moździerzu pistacje i drobno posiekane suszone pomidory. Dodajemy część posiekanego koperku oraz szczypiorku i chrzanowy serek śmietankowy. Mieszamy. Dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość skórki z limonki.

Na folii spożywczej rozsypujemy posiekany koperek i posiekany szczypiorek, układamy po 2 duże plasterki wędzonego łososia. Smarujemy je (za pomocą pędzelka) sokiem z limonki, ponownie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy farsz na łososia, na wierzchu kładziemy kilka listków rukoli. Rolujemy, dobrze skręcamy, zawijamy w folię (powinniśmy otrzymać 6 ruloników), wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Następnie wykładamy na talerz rukolę, polewamy ją octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Cygaretki kroimy po skosie na pół i układamy na talerzu, na koniec polewamy je sokiem z limonki.

Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe (12 ruloników)

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • wykałaczki
  • tłuczek do ziemniaków

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłucz na purée z dodatkiem 2 łyżek mleka.

Przygotowanie:

W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym na tarce o dużych oczkach ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy.

Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy.

Wkładamy do wyłączonego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 190° C) tylko w celu podgrzania. Nadziewamy na wykałaczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    3614 dni temu
    Nie działa filmik. po kilku sekundach przeskakuje do innego filmu z innym przepisem. Chciałabym zobaczyć jak wykonuje sie cygaretki..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3970 dni temu
    Cieszymy się, że smakowało Wam i Waszym gościom. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    odpowiedz

  • magdap magdap
    3971 dni temu
    Cygaretki z łososia i ruloniki ziemniaczane wyszły przepyszne! Wszystkiego dobrego Nowym Roku :)

    odpowiedz

  • Mefffi Mefffi
    3976 dni temu
    Zrobiliśmy tę przekąskę z łososia. Wyszło pyszne! Wszyscy się zachwycali :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3978 dni temu
    Mefffi, 30 g to waga pistacji bez łupinek.

    odpowiedz

  • Mefffi Mefffi
    3978 dni temu
    Chciałbym się upewnić - 30g pistacji w łupinkach czy 30g już bez łupinek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3978 dni temu
    Życzymy Wam wobec tego smacznego wejścia w Nowy Rok! :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3978 dni temu
    Najbardziej podobają mi się ruloniki z łososia, tym bardziej że łosoś z lidla jest bardzo dobry, pastę chyba również wypróbuję.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3978 dni temu
    Łosoś oczywiście że musi się znaleźc na imprezce,pyszne roladki,jutro je robię.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3978 dni temu
    Podoba mi się przepis na ruloniki ziemniaczane,myślę że je przygotuję na przyjęcie :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!