Tosty z awokado i jajkiem

Kinga Paruzel i Stylizacje.tv

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • toster
  • patelnię
  • łyżkę cedzakową
  • ręcznik papierowy
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA

Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.

KROK 2: GOTUJEMY JAJKA W WODZIE

Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.

KROK 3: SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW

Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i startym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    24 dni temu
    Fajny przepis. Dziękuję! Nigdy nie przygotowywałam jajek w ten sposób. Pytanie dotyczące sera – napisano. “Oprószamy solą, pieprzem i starym parmezanem“. A czy może być świeży parmezan?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    24 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, wkradła nam się w przepisie literówka. Gotowe tosty posypujemy startym parmezanem :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!