Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • maszynkę do lodów lub plastikowy pojemnik z pokrywką

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

TRUFLE CZEKOLADOWE

Krok 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną czekoladą. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE

Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sól i drobno posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: CHŁODZIMY MASĘ NA TRUFLE

Masę studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 8 godzin, by stężała.

Krok 4: FORMUJEMY TRUFLE

Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy je w kakao.

WEGAŃSKIE LODY Z AWOKADO

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA LODY

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado delikatnie oddzielamy od skórek (tak, by ich nie uszkodzić) i przekładamy do naczynia blendera. Skórki odkładamy – wykorzystamy je do podania lodów.

Do naczynia blendera dodajemy pozostałe składniki lodów i miksujemy na gładką, jednolitą masę.  

Krok 2: WYRABIAMY LODY W MASZYNCE

Masę przekładamy do maszynki do lodów (wkład do maszynki musi być wcześniej mocno schłodzony), włączamy urządzenie i wyrabiamy lody ok. 15-20 minut.

Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.  

OPCJONALNIE: Zmiksowaną masę na lody przekładamy do pojemnika. Pojemnik zamykamy i umieszczamy w zamrażarce. Schładzamy lody, mieszając je co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.

Krok 3: PODAJEMY LODY

Jeśli korzystamy z masy lodowej wyrobionej w maszynce, od razu przekładamy ją do wydrążonych łupinek awokado. Jeśli przygotowujemy lody w pojemniku, wyjmujemy je z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem i delikatnie rozmrażamy, co jakiś czas mieszając. Masa powinna lekko zmięknąć.

Na warstwie masy lodowej (pośrodku łupinki awokado) umieszczamy trufle obtoczone w kakao, które mają imitować pestkę. Lody w łupinkach podajemy od razu po udekorowaniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • AP AP
    912 dni temu
    rewelacja

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!