Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- maszynkę do lodów lub plastikowy pojemnik z pokrywką
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
TRUFLE CZEKOLADOWE
Krok 1: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną czekoladą. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE
Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sól i drobno posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.
Krok 3: CHŁODZIMY MASĘ NA TRUFLE
Masę studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 8 godzin, by stężała.
Krok 4: FORMUJEMY TRUFLE
Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy je w kakao.
WEGAŃSKIE LODY Z AWOKADO
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA LODY
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado delikatnie oddzielamy od skórek (tak, by ich nie uszkodzić) i przekładamy do naczynia blendera. Skórki odkładamy – wykorzystamy je do podania lodów.
Do naczynia blendera dodajemy pozostałe składniki lodów i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: WYRABIAMY LODY W MASZYNCE
Masę przekładamy do maszynki do lodów (wkład do maszynki musi być wcześniej mocno schłodzony), włączamy urządzenie i wyrabiamy lody ok. 15-20 minut.
Masa w trakcie wyrabiania powinna napowietrzyć się, zmięknąć i zgęstnieć. Po zakończeniu tej czynności otrzymamy lody o kremowej konsystencji.
OPCJONALNIE: Zmiksowaną masę na lody przekładamy do pojemnika. Pojemnik zamykamy i umieszczamy w zamrażarce. Schładzamy lody, mieszając je co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.
Krok 3: PODAJEMY LODY
Jeśli korzystamy z masy lodowej wyrobionej w maszynce, od razu przekładamy ją do wydrążonych łupinek awokado. Jeśli przygotowujemy lody w pojemniku, wyjmujemy je z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem i delikatnie rozmrażamy, co jakiś czas mieszając. Masa powinna lekko zmięknąć.
Na warstwie masy lodowej (pośrodku łupinki awokado) umieszczamy trufle obtoczone w kakao, które mają imitować pestkę. Lody w łupinkach podajemy od razu po udekorowaniu.
Zobacz podobne
przepisy
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!
Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
912 dni temu
rewelacja
odpowiedz