Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Przygotuj
- blender
- gałkownicę
Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy na gładki krem. Masę przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki. Masa tężeje ok. 3 godzin.
Lody nakładamy za pomocą gałkownicy do miseczek. Oprószamy wiórkami kokosowymi.
Chlebek awokado
Przygotuj
- blender
- keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do 180°C
Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
W misce łączymy mielone migdały, kakao, sól, sodę. Orzechy pekan siekamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. Suche składniki mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy zmiksowaną masę. Całość mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy resztką posiekanej czekolady. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Spaghetti z sosem z awokado
Przygotuj
- blender
- tarkę o małych oczkach
Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera. Dolewamy oliwę i miksujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno dobrze rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. Makaron przekładamy na patelnię. Zostawiamy odrobinę wody po makaronie. Do makaronu dodajemy zielone pesto z awokado. Zmniejszamy ogień pod patelnią i mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie. Oprószamy parmezanem startym na tarce o małych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!
Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.
Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1390 dni temu
Lody pyszne, jesli da się do foremek na lody (na patyku) - niestety gdy przelałam po pojemnika były bardzo twarde i ciężko je wyciągnąć. Co zrobić, by lody szło łatwo wyciągać z pojemnika?
odpowiedz
1389 dni temu
Magdaleno, świetnym sposobem na wyjęcie lodów z większego pojemnika jest umieszczenie jego spodu pod strumieniem ciepłej wody. Wystarczy chwila, by lodowa masa delikatnie zmiękła i łatwiej oddzieliła się od naczynia, ale możesz sobie dodatkowo pomóc obkrawając lody dookoła nożem i podważając je czymś elastycznym, np. silokonową łopatką.
2026 dni temu
Świetne przepisy!!! Dzięki!!!
odpowiedz