
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.
Jak podawać
Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Zobacz przepisy
na święta
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
68 dni temu
Jak ktoś szuka w tradycyjnego przepisu na faworki to nie jest to. To są bardziej chrupiące ciasteczka faworko podobne, są grubsze i bardziej miękkie od faworków, ale i tak pyszne. Tylko nie rozumiem czemu w przepisie pisze żeby nie przewijać faworków, je trzeba przewinąć żeby wyszły takie jak na zdjęciu
odpowiedz
2661 dni temu
Zrobilam i sa bardzo dobre, troche inne, ale godne polecenia!
odpowiedz
2995 dni temu
MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDĄ SMACZNE !!!
odpowiedz
3021 dni temu
Pycha. Polecam!!! Mi wyszły miękkie i chrupiące;)
odpowiedz
3331 dni temu
dziwne to
odpowiedz
3734 dni temu
Właśnie skończyłam i obdzieliłam wszystkich.Pyszne
odpowiedz
3735 dni temu
Pyszne, słodkie i puszyste. Polecam! :)
odpowiedz
3735 dni temu
polecam pyszne mi te faworki wyszły
odpowiedz
3735 dni temu
skomplikowane to
odpowiedz
3749 dni temu
Świetne polecam
odpowiedz
4050 dni temu
Te faworki są genialne! W karnawale robiłam je aż 4 razy z podwójnej porcji! Wszyscy zachwyceni! Bo są niesamowicie kruche i delikatne. Polecam! :)
odpowiedz
4082 dni temu
nam tak samo. Były bardzo twarde i tłuste, bo nie ma w nich żadnego alkoholu. Dzięki dodaniu spirytusu lub piwa, faworki nie "ciągną" aż tyle tłuszczu i są idealnie chrupkie :) Mimo wszystko polecam staropolskie przepisy :)
odpowiedz
2668 dni temu
Brawo sierotko... alkohol jest w przepisie - i zawsze się go dodaje - trzeba mieć trochę pojęcia o tym co się robi...
842 dni temu
Poproszę o przepis na faworki wyprubowany
840 dni temu
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne, chrupiące faworki to zdecydowanie wypróbuj przepis Pawła na chrusty: https://kuchnialidla.pl/chrusty
4104 dni temu
no niestety, niezbyt nam smakowały także pozostaniemy przy tradycyjnych
odpowiedz
4152 dni temu
Patrycjo, dziękujemy za miłe słowa :)
odpowiedz
4152 dni temu
Wyszły przepyszne tak jak piernik świąteczny :D
odpowiedz
4234 dni temu
Zrobiłam i są przepyszne :)
odpowiedz
4362 dni temu
mniamm na samą myśl o faworkach ślinka mi cieknie
odpowiedz
4433 dni temu
faworki wyszły mi twarde i więcej ich nie zrobię, zawiodłam się :(
odpowiedz
4464 dni temu
Z całą sympatią i szacunkiem, ale po co dodawać proszek do pieczenia! DO tego chyba wszyscy wiedzą, że najlepsze faworki na świecie to te smażone na smalcu!
odpowiedz
4464 dni temu
jak nic, te sa przewijane :)
odpowiedz
4466 dni temu
bo to zapewne zdjęcie z jakiejś galerii dla mediów a nie oryginał faktycznie wykonany przez speców z lidla :D ehh ze tez nikt nie przypilnował tego :)
odpowiedz
4468 dni temu
no właśnie - to jak z tym przewinięciem, bo chce brać się do roboty i nie wiem jak w końcu ma być
odpowiedz
4470 dni temu
Nie chcę być złośliwy, ale one są przecież przewinięte. Więc jak to się ma do idei przepisu
odpowiedz
zobacz wszystkie