Faworki trydenckie

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie. Następnie odstawiamy je na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
Ponownie krótko wyrobiamy ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
Nożem lub radełkiem wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków. Smażymy na dość głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.

Jak podawać

Podajemy jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • jane jane
    203 dni temu
    Jak ktoś szuka w tradycyjnego przepisu na faworki to nie jest to. To są bardziej chrupiące ciasteczka faworko podobne, są grubsze i bardziej miękkie od faworków, ale i tak pyszne. Tylko nie rozumiem czemu w przepisie pisze żeby nie przewijać faworków, je trzeba przewinąć żeby wyszły takie jak na zdjęciu

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2796 dni temu
    Zrobilam i sa bardzo dobre, troche inne, ale godne polecenia!

    Odpowiedz

  • GOŚC GOŚC
    3130 dni temu
    MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDĄ SMACZNE !!!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3156 dni temu
    Pycha. Polecam!!! Mi wyszły miękkie i chrupiące;)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3466 dni temu
    dziwne to

    Odpowiedz

  • Doris Doris
    3869 dni temu
    Właśnie skończyłam i obdzieliłam wszystkich.Pyszne

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3870 dni temu
    Pyszne, słodkie i puszyste. Polecam! :)

    Odpowiedz

  • Gość    szymo 1234... Gość szymo 1234...
    3870 dni temu
    polecam pyszne mi te faworki wyszły

    Odpowiedz

  • 123444444456890 123444444456890
    3870 dni temu
    skomplikowane to

    Odpowiedz

  • gość gość
    3884 dni temu
    Świetne polecam

    Odpowiedz

  • TurkućPodjadek TurkućPodjadek
    4185 dni temu
    Te faworki są genialne! W karnawale robiłam je aż 4 razy z podwójnej porcji! Wszyscy zachwyceni! Bo są niesamowicie kruche i delikatne. Polecam! :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4217 dni temu
    nam tak samo. Były bardzo twarde i tłuste, bo nie ma w nich żadnego alkoholu. Dzięki dodaniu spirytusu lub piwa, faworki nie "ciągną" aż tyle tłuszczu i są idealnie chrupkie :) Mimo wszystko polecam staropolskie przepisy :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2803 dni temu
    Brawo sierotko... alkohol jest w przepisie - i zawsze się go dodaje - trzeba mieć trochę pojęcia o tym co się robi...
  • Gość Gość
    977 dni temu
    Poproszę o przepis na faworki wyprubowany
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    975 dni temu
    Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne, chrupiące faworki to zdecydowanie wypróbuj przepis Pawła na chrusty: https://kuchnialidla.pl/chrusty
  • Edi Edi
    4239 dni temu
    no niestety, niezbyt nam smakowały także pozostaniemy przy tradycyjnych

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4287 dni temu
    Patrycjo, dziękujemy za miłe słowa :)

    Odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    4287 dni temu
    Wyszły przepyszne tak jak piernik świąteczny :D

    Odpowiedz

  • Ola Ola
    4369 dni temu
    Zrobiłam i są przepyszne :)

    Odpowiedz

  • Gość9 Gość9
    4497 dni temu
    mniamm na samą myśl o faworkach ślinka mi cieknie

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4568 dni temu
    faworki wyszły mi twarde i więcej ich nie zrobię, zawiodłam się :(

    Odpowiedz

  • taga taga
    4599 dni temu
    Z całą sympatią i szacunkiem, ale po co dodawać proszek do pieczenia! DO tego chyba wszyscy wiedzą, że najlepsze faworki na świecie to te smażone na smalcu!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4599 dni temu
    jak nic, te sa przewijane :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4601 dni temu
    bo to zapewne zdjęcie z jakiejś galerii dla mediów a nie oryginał faktycznie wykonany przez speców z lidla :D ehh ze tez nikt nie przypilnował tego :)

    Odpowiedz

  • aga aga
    4603 dni temu
    no właśnie - to jak z tym przewinięciem, bo chce brać się do roboty i nie wiem jak w końcu ma być

    Odpowiedz

  • Europa 112 Europa 112
    4605 dni temu
    Nie chcę być złośliwy, ale one są przecież przewinięte. Więc jak to się ma do idei przepisu

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl