zobacz film Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie

Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

Makaron farfalle wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. 1/2 ząbka czosnku kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki. Chwilkę dusimy.
W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę. Cukinię i czosnek przekładamy na talerz. Na tej samej oliwie smażymy cebulę. Wyjmujemy paprykę z piekarnika (papryka powinna być chrupiąca) i zawijamy ją w folię aluminiową (folia sprawi, że po chwili łatwiej obierzemy paprykę ze skórki).
Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do cebuli na patelni. Pomidory pelati siekamy w drobną kostkę wlewamy na patelnię wraz z sosem z pomidorów. Mieszamy. Paprykę odwijamy z folii, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietanką (2 kartoniki). Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy kapary (kilka zostawiamy do dekoracji), paprykę(niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku).
Gdy sos się zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu. Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Makron przekładamy na patelnię z sosem.

Jak podawać

Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1137 dni temu
    Alino, możesz dodać tuńczyka, bądź poeksperymentować z inną rybą, którą możesz jeść. Innym pomysłem będzie zastąpienie łososia na przykład kurczakiem :)

    odpowiedz

  • Alina Alina
    1137 dni temu
    Czy można na coś podmienić łososia? Bo teraz nie mogę jeść tej ryby.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1203 dni temu
    Zgadzam się z defrugo. Zdecydowanie wystarczy mały kubeczek śmietanki (czerwony lidlowy :) Ja robię z tego danie jednogarnkowe a właściwie jednopatelniane - po zeszkleniu cebuli dorzucam kolejno chilli, czosnek, paprykę i cukinię. Jak wszystko zmięknie dorzucam pomidory do zredukowania, potem łosoś i koperek, śmietanka i na końcu ugotowany makaron. Jest naprawdę pyszne, kremowe, kolorowe i aromatyczne.

    odpowiedz

  • defrugo defrugo
    1324 dni temu
    Chyba jest jakiś błąd w składnikach. 150 ml to bardzo mało w porównaniu z taką ilością śmietanki. Ja dałem puszkę 400 ml na podaną ilość śmietanki a i tak wyszło bardzo śmietanowe. Następnym razem dam zdecydowanie mniej śmietanki.

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1361 dni temu
    Uwielbiam stad przepisy, bo jeszcze zaden mnie nie zawiodl, ten akurat jest rewelacyjny, cukinia, łosoś, kapary to wszystko razem jest niesamowita uczta dla moich zmyslow, jestem zauroczona zarowno potrawami jak i Karolem, jest poprostu niesamowity :-)

    odpowiedz

  • Alina Alina
    1490 dni temu
    To danie jest po prostu niesamowite. Polecam :)

    odpowiedz

  • rybka rybka
    1557 dni temu
    Kolejny genialny przepis, który tutaj znalazłam. Polecam wszystkim, to danie jest naprawdę bardzo dobre, odgrzewane drugiego dnia smakuje równie dobrze a może nawet lepiej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1633 dni temu
    Na zdjęciu nie zachęca a jednak wyszło pyszne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1711 dni temu
    Wyśmienite danie. Wyjątkowy smak. Wszystkim polecam.

    odpowiedz

  • elizka elizka
    1861 dni temu
    Dłużej gotowałam makaron, bo taki wolę, ale danie rewelacyjne

    odpowiedz

  • Rubinetto Rubinetto
    1975 dni temu
    Bardzo dobra potrawa, a najlepsza z tego wszystkiego jest cukinia :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1999 dni temu
    Pychotka. Proste w przygotowaniu, delikatne i bardzo, bardzo smaczne. Nawet po odgrzaniu smakuje super.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2005 dni temu
    Pyszne i kolorowe - gorąco polecam!!!

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2005 dni temu
    Pyszna potrawa, łatwa w wykonaniu. Mężowi zaserwowałam na Walentynki. Był zachwycony! :)

    odpowiedz

  • pati pati
    2007 dni temu
    Super danie, bardzo smaczne polecam

    odpowiedz

  • Mesjonasz Mesjonasz
    2010 dni temu
    MAKARON 3-4 minuty ewidentnie Błąd. A tak to pyszne Polecam

    odpowiedz

  • Pitas Pitas
    2013 dni temu
    potwierdzam najsmaczniejszy makaron jaki jadłem :)

    odpowiedz

  • Europa 112 Europa 112
    2013 dni temu
    Bardzo smaczny makaron. Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    Trochę czasochłonne, ale proste i ciekawe w smaku danie, polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram