
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Galaretka z zielonej herbaty
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.
Dokładnie mieszamy i wystudzamy.
Mus truskawkowy
Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).
Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.
Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
Nakropka
Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki)
Dekoracja
Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.
Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).
Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut.
Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Ramen
- Gulasz wołowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2917 dni temu
To jest przepyszny deser #młoda kucharka
odpowiedz
3649 dni temu
Smak deseru - niebiański, szczególnie w upalne letnie popołudnie. Trzeba tylko dać więcej żelatyny (chyba, że pan Paweł ma jakąś ogromną łyżeczkę:) - i trochę mniej cukru.
odpowiedz
4027 dni temu
Dziękuję za przepis - deser jest pyszny. Robiłam w ubiegłym roku, zrobiłam i w tym. Dalej smakuje cudnie. Może wymaga trochę czasu i pracy ale cały czas smakuje wyśmienicie. Jedynie do galaretki musiałam dodać więcej żelatyny niż w przepisie, bo nie chciała stężeć. Panie Pawle, jeszcze raz bardzo dziękuję :)
odpowiedz
4321 dni temu
rewelacja!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
4394 dni temu
Super pomysł na galaretkę z zielonej herbaty, do tego truskawki i śmietanka Pilos, to musi być pyszne :)
odpowiedz
4396 dni temu
Uwielbiam zieloną herbatę na zimno i nie miałam pojęcia ze można z niej zrobić taki pyszny deser Dzięki Panie Pawle
odpowiedz
4397 dni temu
Połączenie herbaty w deserze jest bardzo ciekawe,chętnie przygotuję ten orzeźwiający deser.
odpowiedz