Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem
  • czystą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C

Przygotuj wcześniej:

Masło rozpuść tak, aby w momencie wyrabiania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).

Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.

Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrastania.

KROK 4: PIECZEMY BUŁECZKI

Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

KROK 6: PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM

Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    112 dni temu
    czy można ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc? jeżeli tak ile wcześniej należałoby je wyjąć do podrośnięcia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    112 dni temu
    Drogi Gościu, możesz przygotować ciasto wcześniej i wstawić je na noc do lodówki, pamiętaj jednak, aby owinąć je szczelnie folią spożywczą. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki musi ogrzać się do temperatury pokojowej i podwoić swoją objętość, dlatego warto postawić je w ciepłym miejscu.
  • elfit elfit
    112 dni temu
    Takie śniadanie wyjdzie ok. południa, czyli na obiad. Są przepisy mniej czasochłonne, a efekt taki sam lub lepszy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    112 dni temu
    zapewne chodzi o to aby nie układać bułeczek na zimną blachę, być może lepiej rozgrzać blachę w piekarniku.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    112 dni temu
    Drogi Gościu, najpierw bułeczki delikatnie podpiekamy na patelni, aby za bardzo nie wyrosły, a później pieczemy je w piekarniku.
  • Gość Gość
    112 dni temu
    Czy może ktoś z redagujących przeczytać KROK 4 ze zrozumieniem i wyjaśnić nam co z tym smażeniem/pieczeniem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    112 dni temu
    Drogo Gościu, w naszym przepisie pojawił się mały błąd, już wszystko zostało poprawione ;) Bułeczki najpierw podpiekamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, a następnie wkładamy je na blasze do piekarnika i pieczemy 10 minut.
  • Gość Gość
    112 dni temu
    Jak pieczemy te bułeczki? Na patelni czy w piekarniku? Nie ogarniam tego punku w opisie😉

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    112 dni temu
    Drogo Gościu, w naszym przepisie pojawił się mały błąd, już wszystko zostało poprawione ;) Bułeczki najpierw podpiekamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, a następnie wkładamy je na blasze do piekarnika i pieczemy 10 minut.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!