Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- czystą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść tak, aby w momencie wyrabiania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.
Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrastania.
KROK 4: PIECZEMY BUŁECZKI
Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM
Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!
Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!
Wytrawne muffinki
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka z jabłkami
- Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
- Kanapka z suszonymi owocami
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Kawowe cinnamon rolls
- Śniadaniowe burrito z jajecznicą
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Chrupiące ciepłe lody
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Śledź świeży pieczony
- Meze – grecki talerz przystawek
- Twaróg z imbirem i owocami
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Burek ze szpinakiem
- Keks królewski
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Dorsz czarny na szpinaku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
74 dni temu
Czy można mąkę pszenna zastąpić inną mąką bezglutenową?
odpowiedz
71 dni temu
Niestety, jeśli chcesz wykorzystać mąkę bezglutenową, sama wymiana składnika może nie wystarczyć. Najpewniej potrzebne będzie więcej drożdży, a także kilka testów, jakie połączenie mąk bezglutenowych zapewnia najlepszy smak i konsystencję.
476 dni temu
Czemu nie ma opcji z drożdżami instant? :(
odpowiedz
473 dni temu
Drożdże świeże możesz swobodnie zamienić na drożdże instant. Wystarczy użyć ok. 5 g i pominąć przygotowanie zaczynu.
987 dni temu
czy można ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc? jeżeli tak ile wcześniej należałoby je wyjąć do podrośnięcia?
odpowiedz
987 dni temu
Drogi Gościu, możesz przygotować ciasto wcześniej i wstawić je na noc do lodówki, pamiętaj jednak, aby owinąć je szczelnie folią spożywczą. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki musi ogrzać się do temperatury pokojowej i podwoić swoją objętość, dlatego warto postawić je w ciepłym miejscu.
987 dni temu
Takie śniadanie wyjdzie ok. południa, czyli na obiad. Są przepisy mniej czasochłonne, a efekt taki sam lub lepszy.
odpowiedz
987 dni temu
zapewne chodzi o to aby nie układać bułeczek na zimną blachę, być może lepiej rozgrzać blachę w piekarniku.....
odpowiedz
987 dni temu
Drogi Gościu, najpierw bułeczki delikatnie podpiekamy na patelni, aby za bardzo nie wyrosły, a później pieczemy je w piekarniku.
988 dni temu
Czy może ktoś z redagujących przeczytać KROK 4 ze zrozumieniem i wyjaśnić nam co z tym smażeniem/pieczeniem?
odpowiedz
987 dni temu
Drogo Gościu, w naszym przepisie pojawił się mały błąd, już wszystko zostało poprawione ;) Bułeczki najpierw podpiekamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, a następnie wkładamy je na blasze do piekarnika i pieczemy 10 minut.
988 dni temu
Jak pieczemy te bułeczki? Na patelni czy w piekarniku? Nie ogarniam tego punku w opisie😉
odpowiedz
987 dni temu
Drogo Gościu, w naszym przepisie pojawił się mały błąd, już wszystko zostało poprawione ;) Bułeczki najpierw podpiekamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, a następnie wkładamy je na blasze do piekarnika i pieczemy 10 minut.
zobacz wszystkie