
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- czystą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C
Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść tak, aby w momencie wyrabiania ciasta było nadal płynne, ale nie gorące.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.
Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrastania.
KROK 4: PIECZEMY BUŁECZKI
Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM
Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Komentarze (9)
377 dni temu
czy można ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc? jeżeli tak ile wcześniej należałoby je wyjąć do podrośnięcia?
odpowiedz
377 dni temu
Drogi Gościu, możesz przygotować ciasto wcześniej i wstawić je na noc do lodówki, pamiętaj jednak, aby owinąć je szczelnie folią spożywczą. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki musi ogrzać się do temperatury pokojowej i podwoić swoją objętość, dlatego warto postawić je w ciepłym miejscu.
377 dni temu
Takie śniadanie wyjdzie ok. południa, czyli na obiad. Są przepisy mniej czasochłonne, a efekt taki sam lub lepszy.
odpowiedz
377 dni temu
zapewne chodzi o to aby nie układać bułeczek na zimną blachę, być może lepiej rozgrzać blachę w piekarniku.....
odpowiedz
377 dni temu
Drogi Gościu, najpierw bułeczki delikatnie podpiekamy na patelni, aby za bardzo nie wyrosły, a później pieczemy je w piekarniku.
377 dni temu
Czy może ktoś z redagujących przeczytać KROK 4 ze zrozumieniem i wyjaśnić nam co z tym smażeniem/pieczeniem?
odpowiedz
377 dni temu
Drogo Gościu, w naszym przepisie pojawił się mały błąd, już wszystko zostało poprawione ;) Bułeczki najpierw podpiekamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, a następnie wkładamy je na blasze do piekarnika i pieczemy 10 minut.
378 dni temu
Jak pieczemy te bułeczki? Na patelni czy w piekarniku? Nie ogarniam tego punku w opisie😉
odpowiedz
377 dni temu
Drogo Gościu, w naszym przepisie pojawił się mały błąd, już wszystko zostało poprawione ;) Bułeczki najpierw podpiekamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, a następnie wkładamy je na blasze do piekarnika i pieczemy 10 minut.
zobacz wszystkie