Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem
  • czystą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).

Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.

Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrastania.

KROK 4: PIECZEMY BUŁECZKI

Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki. Pieczemy po 2 minuty z każdej strony w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

KROK 6: PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM

Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!