Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- keksówkę
- dużą miskę
- małą miskę
- mikser
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Formę wysmaruj masłem, a następnie obsyp ją mąką.
PRZYGOTUJ:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na chwilę.
KROK 2: UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
W drugiej misce ubij mikserem dokładnie masło z cukrem na puszystą masę. Ustaw urządzenie na średni obroty.
KROK 3: DODAJEMY JAJKA DO MASY
Dodaj jajka do masy, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Ustaw mikser na niskie obroty.
KROK 4: MIESZAMY EKSTRAKT Z JOGURTEM I DODAJEMY
Wymieszaj ekstrakt waniliowy z jogurtem, a potem dodaj do masy maślano-jajecznej.
KROK 5: DODAJEMY SKŁADNIKI SUCHE DO MOKRYCH
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Wymieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia składników.
KROK 6: DODAJEMY WIŚNIE I CZEKOLADĘ
Wiśnie starannie odcedź z zalewy, a potem przekrój na pół. Czekoladę posiekaj drobno. Oba składniki dodaj do masy.
KROK 7: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
KROK 8: PIECZEMY BABKĘ
Wsadź formę do piekarnika i piecz przez około godzinę, do momentu, w którym patyczek wbity w środek wyjdzie z ciasta suchy.
KROK 9: STUDZIMY BABKĘ
Wystudź babkę przy otwartych drzwiach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij ją i odstaw na kratkę do studzenia. Gotową babkę oblej rozpuszczoną czekoladą lub polewą z dodatkiem masła. Smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!
Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Słodka tarta bez pieczenia? To możliwe! Zobacz, jak ją przygotować!
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!
Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
Babka czekoladowa z wiśniami — wyjątkowy deser na różne okazje
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowe, niemalże magiczne połączenie intensywnego smaku czekolady z nutą wiśni, co czyni ją idealnym wypiekiem na szczególne okazje i nie tylko. Babka z wiśniami z naszego przepisu z pewnością podbije serca miłośników czekolady w różnym wieku, a zaserwowana na świątecznym stole uświetni okazję. Skąd w ogóle czekoladowa babka z wiśniami i innymi dodatkami wzięła się w polskiej kuchni?
Babka czekoladowa ma swoje korzenie w tradycji kuchni polskiej, a dokładnie w XIX wieku, kiedy to kakao stało się popularnym i bardziej dostępnym składnikiem wielu potraw i deserów. W taki sposób kakao stało się także dodatkiem do niezwykle cenionego wypieku, jakim jest babka, a z czasem zaczęto dodawać do niego także inne składniki, takie jak tytułowe wiśnie. Współcześnie ta słodka, czekoladowa odsłona klasycznej babki cieszy się niesamowitym uznaniem i często gości na naszych stołach.
Jak przygotować wyśmienitą, wilgotną babkę czekoladową z wiśniami lub innymi dodatkami? Aby uzyskać idealną babkę czekoladową z wiśniami, która będzie puszysta i wilgotna, warto już na etapie wyboru składników postawić na wysoką jakość. Wybierz wysokiej jakości wiśnie w zalewie albo świeże, deserową czekoladę z dużą zawartością kakao oraz jajka z wolnego wybiegu, a na pewno odczujesz tę jakość w każdym kęsie ciasta.
Niezwykle istotnym krokiem w trakcie przygotowywania babki jest jej mieszanie — staraj się robić to dokładnie, ale niezbyt energicznie, aby za bardzo nie napowietrzyć ciasta. A jeśli chcesz, aby babka czekoladowa z wiśniami piekła się szybciej, zrób ją na oleju, zamiast masła! Taka szybka babka czekoladowa z wiśniami doskonale sprawdzi się na wszelkie nieoczekiwane okazje, np. spontaniczną wizytę gości.
Przepis na babkę z wiśniami można dodatkowo urozmaicić, wprowadzając do niego orzechy włoskie lub laskowe. Śmiało można także eksperymentować z dodatkami, takimi jak migdały czy starta skórka pomarańczowa, aby nadać babce nieco egzotycznego twistu. Jeśli czujesz się na siłach, możesz spróbować nadziać swoją babkę czekoladową domową konfiturą wiśniową.
Babka czekoladowa z wiśniami, podobnie jak wiele innych wypieków, zyskuje na atrakcyjności dzięki odpowiedniej dekoracji. Lukier czekoladowy, biała czekolada, czy delikatna polewa na bazie wiśni to doskonałe wybory. Cukier puder również nada jej elegancki wygląd, a kremy czy bita śmietana stanowią wykwintne uzupełnienie.
Babkę czekoladową z wiśniami można dostosować do różnych preferencji smakowych. Dodatek likieru wiśniowego lub brandy może wprowadzić subtelną nutę alkoholową, natomiast dodatek płatków migdałów nada jej wykwintności. Babka czekoladowa z wiśniami to kulinarne dzieło, które łączy w sobie tradycję, smak i elegancję. Dzięki odpowiednim składnikom, starannemu przygotowaniu oraz pomysłowym dekoracjom, stanie się niezapomnianym elementem każdego przyjęcia czy świątecznego stołu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)