Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- papier do pieczenia
- wałek
Przygotuj wcześniej
Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc.
KROK 1: Przygotowujemy masę daktylową
Daktyle i część syropu miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masę chłodzimy w lodówce.
KROK 2: Przygotowujemy ciasto
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy olej kokosowy, 1 łyżkę syropu po daktylach i 1 łyżkę masy daktylowej. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy, a następnie zagniatamy. Ciasto umieszczamy na kawałku papieru do pieczenia. Przykrywamy je drugim kawałkiem i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości 5-6 mm. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 25-30 minut.
KROK 3: Pieczemy spody
Ściągamy jedną, górną warstwę papieru. Nożem do pizzy kroimy ciasto na paski (10 x 2 cm). Kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C – pieczemy 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy.
KROK 4: Temperujemy czekoladę
Czekoladę temperujemy – zobacz, jak to zrobić!
KROK 5: Robimy batoniki
Na wystudzone spody batoników szprycujemy schłodzoną masę daktylową. Batoniki przekładamy na kratkę do pieczenia. Pod spód podkładamy papier do pieczenia.
Tworzymy kornet z papieru do pieczenia. Wlewamy do środka czekoladę, odcinamy końcówkę. Dekorujemy batony czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!
2 sposoby na batony po treningu
Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!
Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!
Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy sen
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Wiśniowe Sushi
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Słodko-słony bezowiec
- Grzybki
- Wegetariańskie chili z batatami
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Brownie kokosowe
- Lody o smaku słonego karmelu
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Steki z tofu
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Ciasteczka z wróżbą
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Babka serowa z pomarańczami
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Placek ze śliwkami i bezą
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
393 dni temu
Jaki typ maki orkiszowej ?
odpowiedz
393 dni temu
Najlepiej użyć jednego z jaśniejszych typów np. 450 :)
1896 dni temu
czym można zastąpić daktyle ??
odpowiedz
1895 dni temu
Możesz użyć suszonych fig i zrobić masę figową :)