Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek rzymski
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik z funkcją termoobiegu
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Garnek rzymski namocz w wodzie (tak, aby cały był zanurzony) przez minimum 40 minut przed przystąpieniem do przygotowywania dania.
Nie wycieraj garnka po wyjęciu z wody. Pozwól jedynie, aby spłynął z niego jej nadmiar.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UKŁADAMY W GARNKU BOCZEK I BRUKSELKĘ
Na dnie wyjętego z wody garnka rzymskiego układamy 3 plastry boczku. Brukselkę przesypujemy na boczek i rozkładamy równomiernie. Na brukselce układamy pozostałe plastry boczku i posypujemy je gałązkami świeżego tymianku.
KROK 2: PIECZEMY BRUKSELKĘ
Garnek rzymski przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika*. Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Pieczemy brukselkę z boczkiem przez godzinę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy na talerz. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z ⅓ cytryny, ¾ startego sera grana padano i posiekaną drobno pietruszkę.
Całość polewamy 5 łyżkami zalewy z pomidorów i miodem i doprawiamy pieprzem. Mieszamy dokładnie.
KROK 4: PODAJEMY BRUKSELKĘ
Garnek rzymski przekładamy na drewnianą deskę. Zdejmujemy wierzchni boczek z brukselki. Brukselkę układamy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy zdjętymi plastrami boczku. Wierzch posypujemy resztą sera grana padano.
WAŻNE: Piekarnik koniecznie musi być zimny, gdy wkładasz do niego wyjęty z wody garnek rzymski. W przeciwnym wypadku garnek może pęknąć pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.
Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!
Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!
Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Golonka indyka w sosie musztardowym
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Karmelizowana brukselka
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Chlebek mango
- Sałatka z brukselki
- Panierowana mozzarella
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Kołocz śląski
- Sernik matcha na zimno
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Gulasz z kaczych żołądków
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)