zobacz film Brukselka zapiekana z boczkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek rzymski
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik z funkcją termoobiegu

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Garnek rzymski namocz w wodzie (tak, aby cały był zanurzony) przez minimum 40 minut przed przystąpieniem do przygotowywania dania.

Nie wycieraj garnka po wyjęciu z wody. Pozwól jedynie, aby spłynął z niego jej nadmiar.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UKŁADAMY W GARNKU BOCZEK I BRUKSELKĘ

Na dnie wyjętego z wody garnka rzymskiego układamy 3 plastry boczku. Brukselkę przesypujemy na boczek i rozkładamy równomiernie. Na brukselce układamy pozostałe plastry boczku i posypujemy je gałązkami świeżego tymianku.

KROK 2: PIECZEMY BRUKSELKĘ

Garnek rzymski przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika*. Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Pieczemy brukselkę z boczkiem przez godzinę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy na talerz. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z ⅓ cytryny, ¾ startego sera grana padano i posiekaną drobno pietruszkę.

Całość polewamy 5 łyżkami zalewy z pomidorów i miodem i doprawiamy pieprzem. Mieszamy dokładnie.

KROK 4: PODAJEMY BRUKSELKĘ

Garnek rzymski przekładamy na drewnianą deskę. Zdejmujemy wierzchni boczek z brukselki. Brukselkę układamy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy zdjętymi plastrami boczku. Wierzch posypujemy resztą sera grana padano.

 

WAŻNE: Piekarnik koniecznie musi być zimny, gdy wkładasz do niego wyjęty z wody garnek rzymski. W przeciwnym wypadku garnek może pęknąć pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!