Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 170°C
- wykałaczkę
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W pojemniku miksującym robota kuchennego umieszczamy wszystkie składniki na ciastka i wybieramy program ugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ze schłodzonego ciasta odrywamy dowolnej wielkości kawałki i formujemy z nich ciasteczka kształtem przypominające łezki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu ciastka studzimy.
KROK 3: DEKORUJEMY CIASTECZKA
Czekoladę roztapiamy i delikatnie studzimy, by nie była gorąca. Zaokrąglone części ciasteczek zanurzamy w czekoladzie tak, aby pokryła ok. połowę wypieku. Czekoladową część ciasteczek oprószamy wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Następnie pozostałą czekoladą, za pomocą wykałaczki, rysujemy na jeżykach nosek i oczka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Łazanki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
673 dni temu
w wersji mięsnej lepsze
Odpowiedz