Ciasto cukiniowo-makowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukier, olej rzepakowy, sól, jajka, skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 g maku i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukinię i krótko mieszamy.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 55-60 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił.

Krok 3: Robimy krem twarogowy

Cukier puder przesiewamy przez sito. Miksujemy z twarogiem i miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy pozostały mak i mieszamy, krem wstawiamy do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce i wyjmujemy z formy. Wierzch smarujemy kremem, ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Wskazówka: ciasto możemy upiec dzień wcześniej i owinięte w folię zostawić, by leżakowało przez noc. Krem rozsmarowujemy wówczas dopiero przed podaniem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Justyna Justyna
    673 dni temu
    Ciasto robisz💟💟

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram