Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukier, olej rzepakowy, sól, jajka, skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 g maku i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukinię i krótko mieszamy.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 55-60 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił.
Krok 3: Robimy krem twarogowy
Cukier puder przesiewamy przez sito. Miksujemy z twarogiem i miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy pozostały mak i mieszamy, krem wstawiamy do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce i wyjmujemy z formy. Wierzch smarujemy kremem, ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Wskazówka: ciasto możemy upiec dzień wcześniej i owinięte w folię zostawić, by leżakowało przez noc. Krem rozsmarowujemy wówczas dopiero przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.
Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Tort orzechowy
- Jajko zapiekane w bagietce
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Strucla makowa
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Ciasto z brzoskwiniami
- Ciasto bałwan w tropikach
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Egzotyczne lody ananasowe
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Tarta tatin z morelami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Magdalenki na 2 sposoby
- Róże karnawałowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3100 dni temu
Ciasto robisz💟💟
odpowiedz