Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- tortownicę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: gotujemy polewę orzechową
Masło roztapiamy na małym ogniu. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodajemy cukier i nasionka laski wanilii. Cały czas mieszając, dosypujemy posiekane orzechy do gotującej się polewy. Na koniec wlewamy mleko, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: przygotowujemy ciasto
Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy z łyżką cukru. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z masłem. Następnie dodajemy jajko, zaczyn drożdżowy oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
KROK 3: ciasto wykładamy na blaszkę
Tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką równomiernie wykładamy ciastem.
KROK 4: nakładamy polewę
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy wystudzoną polewę.
KROK 5: pieczemy
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.
Ciasto pszczółka o wyjątkowym smaku i wyglądzie
Ciasto pszczółka, pozwolimy sobie zrezygnować z cudzysłowu ze względu na swojski charakter wypieku, to jedna z naszych wyśmienitych propozycji. To pyszne polskie ciasto, które przypomina o naszej kulinarnym braterstwie z Włochami. Ciasto pszczółka swój wyśmienity smak w dużej mierze zawdzięcza właśnie orzechom włoskim. A te przywędrowały do nas z Italii na początku XIII wieku, za sprawą Jacka Odrowąża! W naszej kompozycji, czyli w placku pszczółka, ich charakterystyczny smak podkreślają starannie dobrane dodatki cukiernicze, takie jak miód i wanilia.
Przepis na ciasto pszczółka
Nasz przepis na ciasto pszczółka zaliczamy do grona przepisów łatwych. Oznacza to, że wcale nie musisz być mistrzem kuchni, aby korzystając z niego, upiec przepyszne ciasto! Kolejne pomyślne wieści to te, że możesz sięgnąć po ten przepis także wtedy, gdy poszukujesz pomysłu na szybkie ciasto. Ciasto pszczółka na dużą blachę upieczesz w zaledwie godzinę!
Co będziesz potrzebował do ciasta pszczółka?
Listę wszystkich niezbędnych składników do placka pszczółki – a także informacje w kwestii proporcji – przedstawiliśmy powyżej. Co więcej, oprócz składników niezbędnych do stworzenia pysznej polewy orzechowo-waniliowej i miodowego ciasta, zamieściliśmy też tabelę wartości odżywczych. A w niej zarówno kaloryczność całego ciasta pszczółka, jak i jednej jego porcji. Nic zatem nie ma prawa Cię zaskoczyć!
Oprócz wymienionych składników będziesz też potrzebować odpowiednich sprzętów i akcesoriów kuchennych. Należą do nich mikser, drewniana łyżka do mieszania w garnku i jeszcze jedna niezbędną do przygotowania ciasta. Nie obędzie się również bez tortownicy o średnicy 24 cm, w której zagości Twój wypiek!
Ciasto pszczółka – jak zrobić?
W opisie znajdziesz szczegółowy opis każdego z etapów przygotowania ciasta pszczółka. Przyjrzyjmy się niektórym jego punktom. Pewne wątpliwości mogą pojawić się już na początku. Otóż jak rozdrobnić orzechy włoskie? Najlepiej do tego celu nadaje się blender o ostrych, wytrzymałych ostrzach. A co, jeśli nie masz blendera? Zapomnij o krojeniu nożem, które może przysporzyć Ci mnóstwo problemów ze zbieraniem orzechów, które znajdą się w całej kuchni. Wykorzystaj raczej moździerz lub tłuczek do mięsa. Spisze się też wałek do ciasta. Po prostu umieść orzechy w papierze do pieczenia i zmiażdż je z wykorzystaniem wybranego narzędzia. Jeśli zależy Ci na tym, by orzechy do ciasta pszczółka mogły zachwycać smakoszy pełnią smaku, po obraniu upraż je w piekarniku (wystarczy 5 lub 7 minut w rozgrzanym urządzeniu) lub na suchej patelni, cały czas mieszając, aby uniknąć ich przypalenia. W ten sposób opracowane orzechy możesz wrzucić do polewy z masła, cukru i wanilii oraz dodać do nich mleko.
Następnie przychodzi pora na przygotowanie samego ciasta do placka pszczółka. A do tego niezbędne są oczywiście drożdże. Możesz sięgnąć po drożdże surowe, z wykorzystaniem których zrobisz zaczyn, jak i drożdże suszone, które są gotowe do użycia niezwłocznie po otwarciu opakowania. Szczegółowy opis przygotowania ciasta do pszczółki znajdziesz oczywiście w naszym poradniku. Co ważne, pamiętaj, aby przed umieszczeniem ciasta w tortownicy dokładnie wysmarować ją masłem. A przed włożeniem ciasta do piekarnika – umieścić je w ciepłym miejscu, w którym będzie mogło spokojnie wyrosnąć. Dopiero takie ciasto nadaje się do włożenia do rozgrzanego piekarnika!
Oczywiście przepis na ciasto pszczółka doczekał się wielu pysznych wersji. Niektóre z najciekawszych to naszym zdaniem ciasto pszczółka z kremem budyniowym czy ciasto pszczółka z mascarpone. Jeśli natomiast kochasz soczyste owoce, coś dla Ciebie to brzoskwiniowe ciasto pszczółka!
Ciasto pszczółka i inne ciasta orzechowe w Kuchni Lidla
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z orzechowymi ciastami? Placek pszczółka okaże się idealnym wyborem na początek! Gdy już jednak poznasz uroki tego ciasta i zdążysz zachwycić nim bliskich, wypróbuj inne polecane przez Kuchnię Lidla przepisy. Pomysł idealny na jesień to ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami według przepisu Pawła Małeckiego, z kolei niezależnie od pory roku możesz skusić się na amerykańskie brownie z orzechami i czekoladą. Wielbiciele włoskich przysmaków muszą wypróbować klasyczny deser panforte. Jak widzisz – pysznych możliwości na każdą okazję w Kuchni Lidla nie brakuje. Ciasto pszczółka Babci Wandy to na pewno jedna z najciekawszych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto ryżowe
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Żurek babci
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Wianki z orzechami i polewą
- Pasta z bakłażana i marchewki
- Perłowa owsianka
- Roślinny tort marchewkowy
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Cooler z sorbetem i melonem
- Ciasto z brzoskwiniami
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Szaszłyki wieprzowe
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Ciasteczka cytrynowe
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Budyń waniliowy z jabłkami
Komentarze (2)
2956 dni temu
75 g? Jak ktoś znajdzie orzecha to będzie miał szczęście!
odpowiedz
2981 dni temu
No widać po zdjęciu że orzechy włoskie ;)
odpowiedz