Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi

babcia Wanda

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: gotujemy polewę orzechową

Ciasto z orzechami włoskimi - Gotujemy polewę orzechową

Masło roztapiamy na małym ogniu. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodajemy cukier i nasionka laski wanilii. Cały czas mieszając, dosypujemy posiekane orzechy do gotującej się polewy. Na koniec wlewamy mleko, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 2: przygotowujemy ciasto

Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy z łyżką cukru. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z masłem. Następnie dodajemy jajko, zaczyn drożdżowy oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.

KROK 3: ciasto wykładamy na blaszkę

Ciasto z orzechami włoskimi - Ciasto wykładamy na blaszkę

Tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką równomiernie wykładamy ciastem.

 

 

KROK 4: nakładamy polewę

Ciasto z orzechami włoskimi - Nakładamy polewę

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy wystudzoną polewę.

 

 

KROK 5: pieczemy

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    877 dni temu
    75 g? Jak ktoś znajdzie orzecha to będzie miał szczęście!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    903 dni temu
    No widać po zdjęciu że orzechy włoskie ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram