
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- tortownicę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: gotujemy polewę orzechową
Masło roztapiamy na małym ogniu. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodajemy cukier i nasionka laski wanilii. Cały czas mieszając, dosypujemy posiekane orzechy do gotującej się polewy. Na koniec wlewamy mleko, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: przygotowujemy ciasto
Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy z łyżką cukru. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z masłem. Następnie dodajemy jajko, zaczyn drożdżowy oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
KROK 3: ciasto wykładamy na blaszkę
Tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką równomiernie wykładamy ciastem.
KROK 4: nakładamy polewę
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy wystudzoną polewę.
KROK 5: pieczemy
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Komentarze (2)
2634 dni temu
75 g? Jak ktoś znajdzie orzecha to będzie miał szczęście!
odpowiedz
2660 dni temu
No widać po zdjęciu że orzechy włoskie ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie