Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- tortownicę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: gotujemy polewę orzechową
Masło roztapiamy na małym ogniu. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodajemy cukier i nasionka laski wanilii. Cały czas mieszając, dosypujemy posiekane orzechy do gotującej się polewy. Na koniec wlewamy mleko, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: przygotowujemy ciasto
Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy z łyżką cukru. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z masłem. Następnie dodajemy jajko, zaczyn drożdżowy oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
KROK 3: ciasto wykładamy na blaszkę
Tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką równomiernie wykładamy ciastem.
KROK 4: nakładamy polewę
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy wystudzoną polewę.
KROK 5: pieczemy
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.
Ciasto pszczółka o wyjątkowym smaku i wyglądzie
Ciasto pszczółka, pozwolimy sobie zrezygnować z cudzysłowu ze względu na swojski charakter wypieku, to jedna z naszych wyśmienitych propozycji. To pyszne polskie ciasto, które przypomina o naszej kulinarnym braterstwie z Włochami. Ciasto pszczółka swój wyśmienity smak w dużej mierze zawdzięcza właśnie orzechom włoskim. A te przywędrowały do nas z Italii na początku XIII wieku, za sprawą Jacka Odrowąża! W naszej kompozycji, czyli w placku pszczółka, ich charakterystyczny smak podkreślają starannie dobrane dodatki cukiernicze, takie jak miód i wanilia.
Przepis na ciasto pszczółka
Nasz przepis na ciasto pszczółka zaliczamy do grona przepisów łatwych. Oznacza to, że wcale nie musisz być mistrzem kuchni, aby korzystając z niego, upiec przepyszne ciasto! Kolejne pomyślne wieści to te, że możesz sięgnąć po ten przepis także wtedy, gdy poszukujesz pomysłu na szybkie ciasto. Ciasto pszczółka na dużą blachę upieczesz w zaledwie godzinę!
Co będziesz potrzebował do ciasta pszczółka?
Listę wszystkich niezbędnych składników do placka pszczółki – a także informacje w kwestii proporcji – przedstawiliśmy powyżej. Co więcej, oprócz składników niezbędnych do stworzenia pysznej polewy orzechowo-waniliowej i miodowego ciasta, zamieściliśmy też tabelę wartości odżywczych. A w niej zarówno kaloryczność całego ciasta pszczółka, jak i jednej jego porcji. Nic zatem nie ma prawa Cię zaskoczyć!
Oprócz wymienionych składników będziesz też potrzebować odpowiednich sprzętów i akcesoriów kuchennych. Należą do nich mikser, drewniana łyżka do mieszania w garnku i jeszcze jedna niezbędną do przygotowania ciasta. Nie obędzie się również bez tortownicy o średnicy 24 cm, w której zagości Twój wypiek!
Ciasto pszczółka – jak zrobić?
W opisie znajdziesz szczegółowy opis każdego z etapów przygotowania ciasta pszczółka. Przyjrzyjmy się niektórym jego punktom. Pewne wątpliwości mogą pojawić się już na początku. Otóż jak rozdrobnić orzechy włoskie? Najlepiej do tego celu nadaje się blender o ostrych, wytrzymałych ostrzach. A co, jeśli nie masz blendera? Zapomnij o krojeniu nożem, które może przysporzyć Ci mnóstwo problemów ze zbieraniem orzechów, które znajdą się w całej kuchni. Wykorzystaj raczej moździerz lub tłuczek do mięsa. Spisze się też wałek do ciasta. Po prostu umieść orzechy w papierze do pieczenia i zmiażdż je z wykorzystaniem wybranego narzędzia. Jeśli zależy Ci na tym, by orzechy do ciasta pszczółka mogły zachwycać smakoszy pełnią smaku, po obraniu upraż je w piekarniku (wystarczy 5 lub 7 minut w rozgrzanym urządzeniu) lub na suchej patelni, cały czas mieszając, aby uniknąć ich przypalenia. W ten sposób opracowane orzechy możesz wrzucić do polewy z masła, cukru i wanilii oraz dodać do nich mleko.
Następnie przychodzi pora na przygotowanie samego ciasta do placka pszczółka. A do tego niezbędne są oczywiście drożdże. Możesz sięgnąć po drożdże surowe, z wykorzystaniem których zrobisz zaczyn, jak i drożdże suszone, które są gotowe do użycia niezwłocznie po otwarciu opakowania. Szczegółowy opis przygotowania ciasta do pszczółki znajdziesz oczywiście w naszym poradniku. Co ważne, pamiętaj, aby przed umieszczeniem ciasta w tortownicy dokładnie wysmarować ją masłem. A przed włożeniem ciasta do piekarnika – umieścić je w ciepłym miejscu, w którym będzie mogło spokojnie wyrosnąć. Dopiero takie ciasto nadaje się do włożenia do rozgrzanego piekarnika!
Oczywiście przepis na ciasto pszczółka doczekał się wielu pysznych wersji. Niektóre z najciekawszych to naszym zdaniem ciasto pszczółka z kremem budyniowym czy ciasto pszczółka z mascarpone. Jeśli natomiast kochasz soczyste owoce, coś dla Ciebie to brzoskwiniowe ciasto pszczółka!
Ciasto pszczółka i inne ciasta orzechowe w Kuchni Lidla
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z orzechowymi ciastami? Placek pszczółka okaże się idealnym wyborem na początek! Gdy już jednak poznasz uroki tego ciasta i zdążysz zachwycić nim bliskich, wypróbuj inne polecane przez Kuchnię Lidla przepisy. Pomysł idealny na jesień to ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami według przepisu Pawła Małeckiego, z kolei niezależnie od pory roku możesz skusić się na amerykańskie brownie z orzechami i czekoladą. Wielbiciele włoskich przysmaków muszą wypróbować klasyczny deser panforte. Jak widzisz – pysznych możliwości na każdą okazję w Kuchni Lidla nie brakuje. Ciasto pszczółka Babci Wandy to na pewno jedna z najciekawszych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto ryżowe
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Żurek babci
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Wianki z orzechami i polewą
- Pasta z bakłażana i marchewki
- Perłowa owsianka
- Roślinny tort marchewkowy
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Cooler z sorbetem i melonem
- Ciasto z brzoskwiniami
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Szaszłyki wieprzowe
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Ciasteczka cytrynowe
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Budyń waniliowy z jabłkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3167 dni temu
75 g? Jak ktoś znajdzie orzecha to będzie miał szczęście!
odpowiedz
3193 dni temu
No widać po zdjęciu że orzechy włoskie ;)
odpowiedz