zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonową formę do żelków misiów (lub inną formę do żelków o dowolnym kształcie)
  • pipetę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW

Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.

Do syropu malinowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy.

Krok 2: ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ

Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.

Krok 3: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.

Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do przestygnięcia. Analogicznie postępujemy z pomarańczową żelatyną.

Krok 4: WYPEŁNIAMY FORMY

Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.

Krok 5: SCHŁADZAMY ŻELKI

Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.

Zestalone żelki delikatnie wyjmujemy z foremek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • H H
    34 dni temu
    Jak długo takie żelki można przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    34 dni temu
    Rekomendujemy, by przechowywać je w lodówce, do 3-4 dni.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram