Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne

Przygotuj wcześniej:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy delikatnie podpraż na suchej i rozgrzanej patelni.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ KRUSZONKĘ

W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy pomidory, podprażone orzechy, sól, pieprz, oregano i parmezan. Całość rozdrabniamy, aż zacznie przypominać kruszonkę.

KROK 2: PIECZEMY RYBĘ

Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie na każdy kawałek dorsza nakładamy orzechową kruszonkę i delikatnie dociskamy, aby nie spadała. Tak przygotowaną rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż kruszonka będzie złocista.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Rukolę mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, drugą połową oliwy, a także solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.

KROK 4: PODAJEMY RYBĘ

Upieczoną rybę podajemy z sałatką i jeszcze ciepłą kaszą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!