Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy delikatnie podpraż na suchej i rozgrzanej patelni.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ KRUSZONKĘ
W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy pomidory, podprażone orzechy, sól, pieprz, oregano i parmezan. Całość rozdrabniamy, aż zacznie przypominać kruszonkę.
KROK 2: PIECZEMY RYBĘ
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie na każdy kawałek dorsza nakładamy orzechową kruszonkę i delikatnie dociskamy, aby nie spadała. Tak przygotowaną rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż kruszonka będzie złocista.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Rukolę mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, drugą połową oliwy, a także solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.
KROK 4: PODAJEMY RYBĘ
Upieczoną rybę podajemy z sałatką i jeszcze ciepłą kaszą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)