
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY KREWETKI
Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z ½ limonki oraz polewamy sokiem z ½ limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy ½ drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AWOKADO
Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z ½ limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS NA WINIE
Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut.
Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki.
KROK 4: PODAJEMY KOKTAJL Z KREWETEK
Mus z awokado wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)