Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY KREWETKI
Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z ½ limonki oraz polewamy sokiem z ½ limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy ½ drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AWOKADO
Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z ½ limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS NA WINIE
Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut.
Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki.
KROK 4: PODAJEMY KOKTAJL Z KREWETEK
Mus z awokado wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.
Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Krewetki w cieście
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Risotto z serem cheddar
- Marchewka w pomarańczowej glazurze
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
- Karp w galarecie
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Świąteczny talerz obfitości
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Sos z suszonych grzybów
- Lizaki bezowe
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Fasola z makrelą
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Sałatka z truskawkami
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Kaczka z chrupiącą skórką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)