
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY KREWETKI
Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z ½ limonki oraz polewamy sokiem z ½ limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy ½ drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AWOKADO
Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z ½ limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS NA WINIE
Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut.
Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki.
KROK 4: PODAJEMY KOKTAJL Z KREWETEK
Mus z awokado wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Zobacz przepisy
na lato
- Gnocchi dyniowe
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Risotto z kurczakiem
- Risotto z warzywami
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Mac and cheese na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)