Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- 4 żaroodporne miseczki
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY WARZYWA
Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 20 ml oliwy i oprószamy kuminem oraz wędzoną papryką. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż marchewki będą skarmelizowane.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
Szalotkę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło i podgrzewamy pozostałą oliwę. Szalotkę i czosnek podsmażamy, aż zaczną pachnieć. Następnie do garnka dodajemy podpieczone warzywa i całość smażymy jeszcze 2 minuty.
KROK 3: GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem, stopniowo wlewając śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: ZAPIEKAMY ZUPĘ Z SEREM
Ser savaron kroimy w plastry. Zupę przelewamy do żaroodpornych misek, w każdej misce na powierzchni zupy kładziemy plaster sera. Zupę zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
WSKAZÓWKA! Zapieczoną z serem zupę możemy podawać z dodatkiem posiekanej pietruszki lub płatków chili.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!
Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)