Life changing bread
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine
  • keksówkę o długości ok. 26 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Przygotuj wcześniej:

Olej kokosowy przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZANIE MOKRYCH SKŁADNIKÓW

Do pojemnika miksującego włożyć olej kokosowy o temperaturze pokojowej i roztapiać go (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/60°C. Dodać syrop klonowy i 350 ml wody o temperaturze pokojowej i mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 5.

KROK 2: ŁĄCZENIE MOKRYCH I SUCHYCH SKŁADNIKÓW

Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, nasiona chia, łupiny babki jajowatej i 1 łyżeczkę soli. Mieszać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 3. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/30 sekund/prędkość 3.

KROK 3: FORMOWANIE CHLEBA

Formę keksową wyścielić papierem do pieczenia. Masę przekładać porcjami do formy, mocno przyciskając każdą porcję. Ciasto w formie odstawić pod przykryciem na 8 godzin.

KROK 4: PIECZENIE CHLEBA

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Piec chleb 20 minut, wyjąć z formy razem z papierem, umieścić na blasze i piec jeszcze 35 minut. Chleb ostudzić na kratce do ciasta. W szczelnie zamykanej puszce chleb zachowuje świeżość 5 dni.

RADY

Pokrojony na kromki life changing bread bez problemu daje się zamrażać.

Migdały można zastępować orzechami laskowymi, orzechami brazylijskimi i orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!