Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C (funkcja: termoobieg)
- płaską blachę z piekarnika
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I BLACHĘ
Ciasto kruche orzechowe
Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Białka oddzielamy od żółtek. Płaską blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2: ROZDRABNIAMY ORZECHY WŁOSKIE
Do czystego i suchego pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie i rozdrabniamy je, używając programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5.
KROK 3: MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego dajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, mąkę pszenną, żółtka, zimną wodę i cukier waniliowy. Wszystko to miksujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 25 sekund / obroty: 5.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto wyjmujemy z pojemnika miksującego, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 40-45 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i wycinamy prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm i grubości około 4 mm. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm i nakładamy je na brzegi prostokąta wyciętego z ciasta. Za pomocą małego nożyka robimy dekoracyjne nacięcia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15-17 min w temperaturze 185°C (funkcja: termoobieg). Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ KAJMAKOWĄ
Do czystego i suchego pojemnika miksującego wlewamy śmietankę 30% i dodajemy kajmak. Wszystko gotujemy bez korka miarki w pokrywie, używając programu „własne ustawienia” / czas: 5 minut / temperatura: 80°C / obroty: 2. Powstałą masę przelewamy przez sitko do miski. Delikatnie mieszamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w polewie. Mazurka oblewamy równomiernie masą. Następnie odstawiamy do zestalenia (najlepiej na około 4 godziny).
KROK 6: DEKORUJEMY CIASTO
Czekolady rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Potem przekładamy płynną czekoladę do kornetów z papieru do pieczenia i dekorujemy mazurka. Następnie uzupełniamy dekorację suszonymi morelami i orzechami. Podajemy ciasto.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Guacamole
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)