Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tarka o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy masę jajeczną
Szczypiorek drobno siekamy. Jajka wbijamy do miski. Następnie dodajemy mleko, szczypiorek oraz sól i pieprz według uznania. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 2: Przygotowujemy dodatki do muffinów
Szpinak siekamy. Kabanosy kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm, a paprykę w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dzielimy na pół.
Krok 3: Komponujemy i pieczemy muffiny
Formę do muffinów smarujemy masłem. Na dno formy wykładamy po równo szpinak, kabanosy, paprykę i połowę sera. Następnie składniki zalewamy masą jajeczną i oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowane muffiny pieczemy przez ok. 15 minut.
Muffiny podajemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.
Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!
Wytrawne muffinki
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.
Muffiny jajeczne — jajka w niecodziennej odsłonie
Muffinki jajeczne z masłem, czyli małe omlety wypiekane w papilotkach, to interesująca alternatywa dla tradycyjnych omletów oraz jajecznicy. Jajeczne muffiny można dowolnie modyfikować, wprowadzając do przepisu różnorodne smaki. Kolorowe muffinki z jajek to przepis na udane śniadanie dla rocznego dziecka, jak i starszych maluchów, które często jedzą oczami.
Babeczki jajeczne z warzywami, mięsem czy innymi składnikami to także świetna potrawa dla dorosłych, a szczególnie tych, którzy znudzili się klasycznymi formami podania jajek. Przemyślane dodatki wkomponowane w babeczki jajeczne czynią je świetnym wyborem na śniadanie lub kolację dla całej rodziny!
Muffiny jajeczne z warzywami i innymi dodatkami świetnie sprawdzają się na różne okazje i mogą być pomysłowym elementem zdobiącym świąteczny stół, a także ciekawą przekąską serwowaną na imprezie. To również doskonały sposób na podanie jajek w bardziej eleganckiej i kreatywnej formie.
Muffiny jajeczne — idealne na śniadanie i nie tylko
Jajeczne muffinki na śniadanie? Czemu nie! Jajeczne muffinki w wersji śniadaniowej z dodatkiem ulubionych warzyw takich, jak pomidory, szpinak czy papryka na pewno zasmakują nawet najbardziej wybrednym uczestnikom śniadaniowej uczty.
Babeczki na śniadanie przygotowane z jajek robi się bardzo szybko, dlatego warto wykorzystać przepis na to pyszne danie wtedy, kiedy brakuje Ci czasu. Wystarczy, że wrzucisz do środka masy jajecznej trochę cebulki i brokuła, a po kilkunastu minutach wyciągniesz pyszne, pachnące warzywne babeczki śniadaniowe. Gwarantujemy Ci, że danie to zniknie z talerza szybciej, niż zdążysz powiedzieć konstantynopolitańczykiewiczówna!
Jeśli poszukujesz dobrego przepisu na śniadanie dla całej rodziny, powinieneś koniecznie spróbować receptury autorstwa Kingi Paruzel. Jej muffiny jajeczne ze szpinakiem pokochasz od pierwszego kęsa. A jeśli masz ochotę, możesz przyrządzić je w wersji fit, zamieniając całe jajka na same białka, co sprawi, że babeczki będą lżejsze i mniej kaloryczne.
Wegetarianie mogą cieszyć się muffinami z dodatkami takimi jak pieczarki czy awokado, a fani mięsnych specjałów mogą dodać do środka ulubioną wędlinę, podsmażonego kurczaka czy rybę. Takie treściwe muffiny z różnorodnym składem będą idealnym pomysłem także na kolację!
Muffiny jajeczne – przepis Kuchni Lidla
Wytrawne muffiny autorstwa Kingi Paruzel to doskonała propozycja na rodzinne śniadanie, jednakże niejedyna! W końcu muffiny można przygotować dosłownie ze wszystkim, także z samych jajek i szynki. Ta wersja zresztą jest najbardziej popularna i chętnie pałaszowana przez maluchy.
Jak zrobić pyszne muffiny jajeczne z szynką i serem? Aby uzyskać idealnie puszyste babeczki z jajek i szynki, warto zadbać o to, aby dodawane jajka były dobrze ubite (najlepiej na sztywno). Kluczem do uzyskania idealnego smaku muffinek jajecznych z szynką jest dobór korespondujących ze sobą składników. Postaw na sprawdzone duety takie jak ser cheddar i chorizo, czy mozzarella i szynka parmeńska, a na pewno nie zawiedziesz się ich smakiem!
Rzecz jasna do tego prostego przepisu na muffiny jajeczne z szynką i serem możesz dodać także inne składniki np. oliwki, zarówno czarne, jak i zielone, które nadadzą babeczkom charakterystyczny, śródziemnomorski smak. Tam, gdzie oliwki, tam warto dodać także ser feta.
Co jeszcze można wkomponować do prostego przepisu na muffinki jajeczne? Dodaj do nich paprykę, aby uzyskać bardziej chrupiące wnętrze. Możesz pokusić się o dodanie pieczarek i cebuli, aby nadać muffinkom bardziej wyrazisty charakter. Szpinak, awokado, suszone pomidory czy świeże zioła to także świetny pomysł na wzbogacenie smaku domowych muffinek jajecznych. Wybór składników pozostawiamy Tobie!
Muffiny jajeczne – jak zrobić?
Jak przygotować najlepsze wytrawne muffiny śniadaniowe, które z łatwością spakujesz dzieciom do szkoły, a przy okazji wrzucić kilka do pojemnika i zabierzesz ze sobą do pracy? Przygotowanie idealnych muffinek jajecznych z szynką lub innymi składnikami wymaga skupienia się na kilku istotnych kwestiach.
Najważniejsze w muffinkach są jajka! Nawet jeśli przygotowujesz szybkie muffinki jajeczne wytrawne, zadbaj o poprawne ubicie białek. Oddziel je od żółtek w czystej misce, dbając o to, by miska i narzędzia do ubijania były suche i pozbawione tłuszczu. Upewnij się również, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej, ponieważ zbyt zimne mogą wpłynąć na konsystencję masy, a następnie ubij białka na sztywno. Podczas ubijania białek dodaj szczyptę soli, aby zwiększyć stabilność piany, a także stopniowo wprowadzaj cukier, jedną łyżką na raz.
Przygotowując swoje muffinki z jajek, zwróć uwagę także na świeżość składników oraz ich jakość. Te dwie cechy wpływają znacząco na smak i teksturę muffinów. Jeśli zechcesz połączyć kiepskiej jakości jajka z innymi składnikami, możesz spotkać się z tym, że omlety po prostu nie wyrosną tak, jak powinny.
Podczas mieszania piany z żółtkami i innymi składnikami, postaraj się robić to delikatnie. Inaczej możesz doprowadzić do tego, że cała misterna praca związana z ubiciem białek na nic się przyda, a muffinki wylądują w koszu. Zadbaj także o równomierne rozprowadzenie dodatków, aby w żadnej części jajecznej muffinki upieczonej w papierowej foremce ich nie zabrakło. Warto, żebyś dowiedział się, że dodanie odrobiny mleka sprawi, że omlety staną się bardziej puszyste. Po upieczeniu muffinek poczekaj chwilę przed wyjęciem z piekarnika, aby nie opadły.
Muffiny jajeczne to z pewnością pomysłowe danie, które zaspokoi głód wszystkich domowników, także tych najbardziej wybrednych. Wybierz ulubione dodatki i stwórz własną wersję tych jajecznych pyszności — na ostro, z szynką, czy warzywami. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)